1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

就黎3歲的小朋友經常唔肯食野/偏食...

佢一歲前食野仲好好, 飲奶好, 食糊仔可以食到一個飯碗, 個時都仲肥嘟嘟...

但由一歲後, 食野就越黎越衰....

依排佢直頭可以練仙唔識肚餓, 煮曬飯/麵/通粉/煎餅...但佢望住D食物完全冇興趣...

有冇媽媽係同路人.??? 我覺得自己好孤獨...望住仔仔唔食野又越黎越瘦好想幫下佢....唉....

熱帖搜查員  您好!請查閱 PM,謝謝!  發表於 18-5-29 09:51

大宅

Gillbanana 發表於 18-5-17 16:29

佢一歲前食野仲好好, 飲奶好, 食糊仔可以食到一個飯碗, 個時都仲肥 ...

我仔都係1歲前食得好地地,之後唔知佢做乜淨飲奶,試好多野食都食一兩啖,個人越嚟越奀,咁你bb1歲後食野係點呀,我都驚佢練仙咁練。

男爵府

佢一歲前食野仲好好, 飲奶好, 食糊仔可以食到一個飯碗, 個時都仲肥 ...

返全日幼稚園會改善吃飯問題

珍珠宮

回覆樓主

我同事個B都係咁樣,她都好頭痕

大宅

我仔都係,含住啖飯唔肯吞又唔肯LUR, 近排發現佢刷牙痛, 原來生緊兩隻大牙牙肉痛. 所以轉食粉同粥就好d.

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

咁犀利吖,唔俾嘢佢食都唔肚餓吖?試下同佢去運動出汗 放下佢電,我覺得咁樣肯定餓

洋房

我仔都係咁,佢肯食但食少少同食得好慢,成日俾人話佢好瘦,試過唔食由佢,佢下餐會食,但只係一餐,再下餐又變返唔食=='

佢食咁少野真係勁驚佢唔夠營養,所以有去健怡坊買左隻牛初乳俾佢食,等佢唔肯食都可以有D營養,好彩佢肯食,佢食左真係無咁易病,抵抗力好左~

食野方面唯有整佢鍾意佢野食,食得幾多得幾多,再加SUPPLEMENT,而家佢大個左都叫肯食野,不過食得勁慢~><'

大宅

回覆 babywb 的帖子

佢就係一歲後食野食得好差...

係間唔中算叫做食得好d...但真係好間唔中個隻... =.="

大宅

回覆 nancyhoho 的帖子

請問邊隻牌子的牛初乳? TKS...

大宅

我要做媽媽 發表於 18-5-17 22:12
咁犀利吖,唔俾嘢佢食都唔肚餓吖?試下同佢去運動出汗 放下佢電,我覺得咁樣肯定餓
...

有試過...但都唔會食好多好多野...最多試過食半碗仔飯...

但之後又再黎料唔食野...

佢夜晚可以只係飲湯就夠....=.="

複式洋房

完全一樣!
1歲到仲可以大大碗飯仔食晒~而家真係只肯食星星餅同飲奶~辛辛苦苦煮完d飯仔同麵通粉都唔肯食~ 連最愛嘅果蓉都麻麻地喇
好煩惱...

Gillbanana    發表於 18-7-26 15:02

複式洋房

我個仔25個月,都係細個時好肯食嘢,而家就成日練仙。鍾意嘅時候就同你食啲淨飯/淨麵,但唔肯食餸。擺到埋咀邊都唔肯食,會撥走整到周圍都係,即使放到入口,1秒就同你lur返出嚟。之前好有心機試整唔同嘢俾佢食,而家都費事整喇...總之餵親飯都好煩,又擔心佢唔夠營養,而家瘦猛猛。睇見人哋d小吃貨,都不知幾羨慕。

大宅

回覆樓主:

同路人,一日咁長都可以無粒米落肚。奶又唔肯飲。

洋房

回覆 Gillbanana 的帖子

健怡坊隻天然之本牛初乳+鈣呀~

禁止訪問

大宅

draperry 發表於 18-6-4 15:09
BB一到一歲食野係好唔合作 要逐樣食物試幾次先肯食 之後俾我個女食保兒加營素,佢胃口好左,開始食多左野 ...

保兒加營素有開胃成份?

大宅

幸福BB豬 發表於 18-5-30 15:47
同路人,一日咁長都可以無粒米落肚。奶又唔肯飲。
...

你小朋友依家幾大呀~?

大宅

isabelharisa 發表於 18-5-25 20:21
完全一樣!
1歲到仲可以大大碗飯仔食晒~而家真係只肯食星星餅同飲奶~辛辛苦苦煮完d飯仔同麵通粉都唔肯食 ...

聽人講食得太多星星餅對小朋友都唔好...!

但又好明白你, 如果佢乜野都唔肯落肚, 佢肯食星星餅都會由佢食d...

大宅

simsimyan 發表於 18-5-29 14:03
我個仔25個月,都係細個時好肯食嘢,而家就成日練仙。鍾意嘅時候就同你食啲淨飯/淨麵,但唔肯食餸。擺到埋 ...

餵親食飯就係考我地大人EQ的時候~~~!!!

我仔仔又係瘦猛猛

我都超級羨慕d小朋友咩都肯食但一望見自己個個就......

大宅

Gillbanana 發表於 18-7-26 15:02
你小朋友依家幾大呀~?

兩歲七個月,戰鬥兩年幾都係難題

首頁

尾頁

跳至