興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 5R2H 的帖子

我兩隻巴西龜買回來時1蚊咁大 , 養到今年8月份已5年了~

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 藍月神 的帖子

我兩隻巴西女今年5歲了~

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

gigiic 發表於 18-5-24 21:08
回覆 5R2H 的帖子

你好叻,我覺得巴西龜好難養,尤其龜仔,成日唔食嘢,分唔到生定死,未試過養得大。
呢隻草龜,好易養,唔使點打理,最好笑是會追住你攞嘢食

伯爵府

回覆 5R2H 的帖子

我只係努力爬文學嘢咋... 舊年跳生蛋舞時都唔知發生咩事, 都係爬文才知原來龜同雞一樣都會生無受精蛋

伯爵府

5R2H 發表於 18-5-24 18:04
我估冇咩要凖備,安安靜靜就好,你果隻養係邊
我同你果隻一樣,都係草龜,舊年我以為佢成日浸喺水度生唔到,今年我改為日頭養佢喺膠箱浸水,夜晚會放佢在地自由行,但佢只會揀匿入梳化底訓,我唔知咁會唔會好D,等佢可安心下蛋,希望佢唔好再塞卵啦,我見佢手術拎出黎嘅係10幾粒橙色好似雞子嘅物體,完全未成蛋㗎

大宅

juniormiu 發表於 18-5-24 11:40
你地就好啦,D龜生蛋咁順利,我隻養咗10幾年從未生過,但舊年5月突然唔食嘢,帶佢睇医生照超聲波,先知原來 ...
十幾年都無生過? 你餵咩野食?

大宅

gigiic 發表於 18-5-24 21:11
回覆 藍月神 的帖子

我兩隻巴西女今年5歲了~
都算大啦!係時候生

大宅

5R2H 發表於 18-5-24 21:21
你好叻,我覺得巴西龜好難養,尤其龜仔,成日唔食嘢,分唔到生定死,未試過養得大。
呢隻草龜,好易養,唔 ...
草龜同巴西龜都唔難養,我都係咁養

大宅

gigiic 發表於 18-5-24 21:08
回覆 5R2H 的帖子

我全部龜都係岩岩出世既時候養,比而家龜腳掌還小,真係的確好開心
你千奇唔好棄養呀

伯爵府

藍月神 發表於 18-5-26 04:48
十幾年都無生過? 你餵咩野食?

之前阿媽養,買普通龜糧,好似叫龜之寶,冇其他雜糧俾佢食,今年我轉咗Zoomed水龜糧,網上話營養好D,同埋間唔中食一隻急凍蝦咋,唔知仲使唔使再補充食物?
咁多年真係無生過蛋,如果唔係舊年塞卵要睇医生,我重以爲佢係仔嚟

大宅

5R2H 發表於 18-5-23 05:54
6-8個

我其中一隻龜剛剛凌晨先來生,生左4隻,年年都係生4隻,狂谷蛋出,最後一隻蛋谷唔出,係咁谷比較麻煩,你果隻係唔係最後一隻蛋都係咁? 不過亦都可能已經生晒

大宅

juniormiu 發表於 18-5-26 10:02
之前阿媽養,買普通龜糧,好似叫龜之寶,冇其他雜糧俾佢食,今年我轉咗Zoomed水龜糧,網上話營養好D,同埋 ...

我會比唔同糧佢地食,但唔會比生野食,只係比蝦乾,我都有餵龜之寶

你係點知佢塞蛋? 話晒都已經十幾年

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

藍月神 發表於 18-5-27 03:26
我其中一隻龜剛剛凌晨先來生,生左4隻,年年都係生4隻,狂谷蛋出,最後一隻蛋谷唔出,係咁谷比較麻煩,你 ...

我冇睇住佢生,通常訓醒就見幾粒

伯爵府

藍月神 發表於 18-5-27 03:32
我會比唔同糧佢地食,但唔會比生野食,只係比蝦乾,我都有餵龜之寶

你係點知佢塞蛋? 話晒都已經十幾年
唔食嘢成個月,又唔係冬天,唔正常啦,医生話D卵成唔到蛋頂住胃附近唔舒服,令佢唔想食,卵在肚內生唔出會有可能漸漸變壞腐爛,最終令龜隻受感染死亡

大宅

5R2H 發表於 18-5-27 06:51
我冇睇住佢生,通常訓醒就見幾粒
睇住佢地生都幾過隱,不過凌晨生的確睇唔到

大宅

juniormiu 發表於 18-5-27 09:48
唔食嘢成個月,又唔係冬天,唔正常啦,医生話D卵成唔到蛋頂住胃附近唔舒服,令佢唔想食,卵在肚內生唔出會 ...
原來係咁,我都留意下先,始終龜而家生蛋季節,萬一有咁既情況真係要及早發現比較好

男爵府

畀面勳章

juniormiu 發表於 18-5-24 11:40
你地就好啦,D龜生蛋咁順利,我隻養咗10幾年從未生過,但舊年5月突然唔食嘢,帶佢睇医生照超聲波,先知原來 ...

請問你隻龜龜做完手術係咪無哂事?手術後有咩要注意?
我屋企隻龜又係成個月唔食嘢,今日帶佢睇醫生話有卵泡要做手術,連埋驗血照嘢,手術費,今日已經比咗$17300,係咪要咁貴架?

伯爵府

karenball 發表於 18-5-29 20:20
請問你隻龜龜做完手術係咪無哂事?手術後有咩要注意?
我屋企隻龜又係成個月唔食嘢,今日帶佢睇醫生話有卵 ...

由手術都好返曬都用咗兩個月時間,我嗰隻係水龜,唔使開殼,傷口喺大髀度,所以唔可以掂到水。我只放少少水喺膠箱度畀佢飲水,醫生亦都喺佢條頸度插喉方便我餵佢食營養粉,但好衰唔衰個插喉位發炎仲生咗個大瘡,所以一直都keep住要打抗生素針,我記得打咗都有六七支,直到一個月後傷口癒合,醫生見大致冇乜問題就幫佢拆線同拆喉,但奇怪我隻龜都仲唔肯開口食嘢,情況都維持咗成個月,醫生亦檢查過又冇乜問題,我當時都好擔心㗎,後來醫生叫我哋用生蝦或紅蟲比龜食引佢開口,可能佢成世都未食過好嘢啦,最後終於肯自己食嘢了。其實你個醫生有冇同你講過手術高唔高風險?因為當時醫生同我講,龜本身就有好多細菌,所以手術後都有龜試過因為細菌感染而救唔返㗎,但我當時都冇得揀,因為唔救佢就一定死,我記得手術費大概都洗咗萬四蚊,我諗係因為香港識医龜嘅獸医唔多,所以收得貴都冇計,我都好擔心隻龜今年又塞過,希望我哋嘅龜龜都可以平平安安渡過啦

子爵府

juniormiu 發表於 18-5-29 23:11
由手術都好返曬都用咗兩個月時間,我嗰隻係水龜,唔使開殼,傷口喺大髀度,所以唔可以掂到水。我只放少少 ...

睇文字都心痛,希望你龜龜以後健健康康。

伯爵府

5R2H 發表於 18-5-30 00:43
睇文字都心痛,希望你龜龜以後健健康康。
謝謝你,大家咁話啦

首頁

尾頁

跳至