夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

同老公拍拖10 年結婚就9年,有兩個小朋友,生第一個小朋友時老公開始進修讀書,兩年又兩年,到個女而家就5歲課程仲未完!有上進心我完全接受同欣賞!所以生小朋友後呢7 年基本上我返工放工極少ot 收工就趕返去湊小朋友,盡量少飯局連職都唔升只係因為c6 成日唔係屋企!第一份工同一間公司已經就14 年,最近有一批共事10 年多除左係同事仲係以朋友的身分存在的離職,farewell 飯局多,前後時間一個月6餐左右,我c6 竟然無安全感到懷疑我同其中一個離職有家室嘅男同事搭上,話我俾綠帽俾戴,呢一個月不斷挖苦我,已經病態到要我定時定候報告行蹤,公司活動唔好參與,雖然辛苦但自問已經盡力配合!
點解我成個監犯仲要不斷攻擊我,男人為面子又唔肯揾人傾,只係發洩係我身上,婚姻輔導我已經提出,又話要考慮下,究竟點先可以幫c6 走出框框(emoji)

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢憑咩懷疑綠帽?
你有經常同0個位男同事私下message傾d唔係公事既野?
你行得正企得正, 俾d飯局大合照佢睇, 證明你地每次都係一班人食飯, 咁得唔得?

男爵府

回覆樓主:

為表清白, 飲局帶埋佢去得唔得?

大宅

fatbo18 發表於 18-5-19 20:51
同老公拍拖10 年結婚就9年,有兩個小朋友,生第一個小朋友時老公開始進修讀書,兩年又兩年,到個女而家就5 ...

佢係咪壓力大呀
唔進修得嗎?

男爵府

瑤瑤~ 發表於 18-5-19 21:57
佢憑咩懷疑綠帽?
你有經常同0個位男同事私下message傾d唔係公事既野?
你行得正企得正, 俾d飯局大合照佢睇, ...

我承認係玩得埋嘅同事,因為大家同年結婚,同年生小朋友,又一齊玩運動,共同話題比較多,每次飯局都係成班人,相係飯局中的同事upload 上facebook,公開個個都可以睇到,但我c6 偏偏只睇到我同佢認為有私情嘅,唉!

男爵府

亮燈 發表於 18-5-19 22:04
為表清白, 飲局帶埋佢去得唔得?

有啊!基本上我D同事朋友c6 都識,因為一齊去飯局小朋友就要麻煩嫲嫲湊夜D,我個人比較偏好一個去多,如果兩個一齊會盡量早走D,我意思c6 一早知的

男爵府

空巢媽媽 發表於 18-5-19 22:28
佢係咪壓力大呀
唔進修得嗎?

我都唔知啊!只知道男人無左安全感好恐佈!咩都會猜疑(emoji)

子爵府

fatbo18 發表於 18-5-19 22:43
我承認係玩得埋嘅同事,因為大家同年結婚,同年生小朋友,又一齊玩運動,共同話題比較多,每次飯局都係成 ...

如果係老公被懷疑,呢到d人會話女人的直覺好準....

tansyneko    發表於 18-5-24 13:19

大宅

回覆樓主

就憑呢一次飯局就懷疑你?
定係之前已經開始係咁?
咁大班人一齊食飯,冇理由咁就懷疑呀

瑪瑙宮

如果你真係如你所講咁無野, 即係佢無自信心+中年危機, 又唔打開自己, 咁無人幫到佢.

男爵府

fatbo18 發表於 18-5-19 20:51
同老公拍拖10 年結婚就9年,有兩個小朋友,生第一個小朋友時老公開始進修讀書,兩年又兩年,到個女而家就5 ...
係咪佢有第二個想屈你,自己唔做衰人呀,

複式洋房

大合照時你都係企同一個男人隔離?

做老公要識避忌,做老婆都一樣
你番工辛苦,佢讀書都辛苦,都係為緊大家未來而努力
你地性生活是否ok,有無突然少左?
可能因為咁所以佢亂諗?
女人無安全感,男人要做番啲野
宜家男人無安全感,你都要攪攪佢
加油,正面啲同佢坐低傾下,話你無變過,對佢仍然一樣

男爵府

DingDingB 發表於 18-5-20 08:22
大合照時你都係企同一個男人隔離?

做老公要識避忌,做老婆都一樣

都可以咁講,如果c6 今次唔係爆發,其實我同個個男同事都唔為意原來大家咁多年都慣性企係大家附近,或者我真係無避忌令c6 諗多左,c6 有再提醒我,而我地性生活都ok,我會再了解下有咩方法配合c6

男爵府

Nancy20090615 發表於 18-5-20 00:48
如果你真係如你所講咁無野, 即係佢無自信心+中年危機, 又唔打開自己, 咁無人幫到佢. ...

我都同意要c6 自己面對問題釋懷先可以,不斷鑽牛角尖真係雙方都好辛苦(emoji)

男爵府

ccgirlcc 發表於 18-5-20 08:15
係咪佢有第二個想屈你,自己唔做衰人呀,

唔會啦!我C6 雖然好大男人又要面子但佢應該唔會有小三!咁多年黎我都係問過c6 一次你成日都話返工返學開會夜返,出面係咪有第二個,c6 話肯定無我選擇信,之後無再問過,大家都係講個信字,所以我好唔明點解咁多年c6 唔多係屋企都信我,而我只係呢兩個月飯局多左少少,就疑心重到咁,唉!

男爵府

fatbo18 發表於 18-5-19 22:47
有啊!基本上我D同事朋友c6 都識,因為一齊去飯局小朋友就要麻煩嫲嫲湊夜D,我個人比較偏好一個去多,如果 ...

其實大家好好坐低傾下,應該冇問題既!俾番啲信心佢就得!

男爵府

亮燈 發表於 18-5-20 09:19
其實大家好好坐低傾下,應該冇問題既!俾番啲信心佢就得!

我有幾次已經主動平心靜氣同c6 傾,但c6 一味話係我問題,係我要破壞段婚姻,好!就算佢口講俾D時間佢,最多2 日只要佢癮一發又再不斷話我(emoji)

男爵府

fatbo18 發表於 18-5-20 09:46
我有幾次已經主動平心靜氣同c6 傾,但c6 一味話係我問題,係我要破壞段婚姻,好!就算佢口講俾D時間佢,最 ...

佢係咪工作、讀書壓力令致精神極度緊張?做成疑心好大,成日疑神疑鬼?

男爵府

亮燈 發表於 18-5-20 09:49
佢係咪工作、讀書壓力令致精神極度緊張?做成疑心好大,成日疑神疑鬼?
...

我有問過c6 又話唔係!好彩我有同事朋友細妺聽我呻唔係應該我精神分裂快D

男爵府

fatbo18 發表於 18-5-20 10:02
我有問過c6 又話唔係!好彩我有同事朋友細妺聽我呻唔係應該我精神分裂快D
...

係架!有問題千祈唔好屈住,要搵人傾,雖然未必解決到,但講左後一定舒服好多。
佢如果唔係壓力大,咁唔通天生係咁?好多疑?成日諗埋一邊?

首頁

尾頁

跳至