夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

如果你咁多年都同個男同事friend而你C6冇出聲,
你C6唔會無端端突然發作,
一定有D野觸動到佢。
例如,佢覺你忽視佢丶唔尊重佢丶
大家性生活唔協調(係由佢角度唔係由你話)丶
佢有情緒病,
最大可能就係佢本人身有屎!
唔係叫你唔信C6,
但點都要做D野丶觀察下,
你C6最近有冇成日玩電話?
又好緊張唔俾你掂個電話?
或無故失蹤?
你幾耐冇同C6拍過拖?
不妨二人世界去個旅行。

男爵府

soso1227 發表於 18-5-20 10:44
如果你咁多年都同個男同事friend而你C6冇出聲,
你C6唔會無端端突然發作,
一定有D野觸動到佢。

我c6 就係話我原來咁多年都同人有嘢,無尊重佢,嘔血!可能我呢幾年真係專注係小朋友身上太多!但公平講句,一段感情有問題,一定係雙方的,而家c6 只係話我完全覺得自己無問題(emoji)

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 fatbo18 的帖子

你和男同事在公事外有冇來往?和佢老婆有偈傾嗎?
如果真係咁close,
人地老婆都可能有懷疑,
約埋佢老婆仔女兩家人玩一日得唔得?

另外,應承老公,
為免佢誤會,
以後唔單獨見個男同事囉。

男爵府

soso1227 發表於 18-5-20 13:46
回覆 fatbo18 的帖子

你和男同事在公事外有冇來往?和佢老婆有偈傾嗎?

平時兩家人同埋其他同事都有一齊玩開架,可以話定時定候就有聚會!係!而家都唔敢聯絡住了,平息左c6 d 怒氣先

翡翠宮

回覆樓主:

同佢鬥 chur囉
每1個鐘叫佢報告行踪一次
佢所有 WhatsApp gp 加哂你入去
突擊接放學
嚴禁佢同所有女同學接觸,傾計,做功課

伯爵府

fatbo18 發表於 18-5-19 20:51
同老公拍拖10 年結婚就9年,有兩個小朋友,生第一個小朋友時老公開始進修讀書,兩年又兩年,到個女而家就5 ...

佢自己有無做到父親嘅該做嘅,宜家反而黎話你

大宅

其實你老公幾多歲?仲要進修幾耐?有冇升過職?

男爵府

咁搞笑,一齊共事時唔嬲
而加個男同事都離左職先黎嬲?
你地都唔會再日日見到,有乜好嬲?
我都有男同事FD底,日日chat, 又一齊睇show 食飯啦
正常社交。。。我男朋友從不過問
大家都信任大家

男爵府

回覆 yau2012 的帖子

我c6 就36歲, 佢話讀埋今年就完未必卜進修, 至於有無升過職..應該都算有既..但我一直以黎比佢搵佢多.

男爵府

回覆 choiyan05 的帖子

同感..真係講個信字..所以我都唔明c6 做咩係都要諗埋一邊.
又為左面子唔肯同朋友傾, 如果佢想我都唔介意一齊傾一齊面對,但佢又話唔想見人唔想出街, 成日負能量上身...唉!

男爵府

回覆 hamsterma 的帖子

C6一直覺得無問題的,佢唔重視親子時間

男爵府

回覆 mini1204 的帖子

如果我咁講佢實話無問題,因為佢連街都唔想出.我唔係佢視線範圍佢就有疑心..

子爵府

回覆樓主:

google找找
疑妻症

男爵府

anyuser18 發表於 18-5-24 17:19
google找找
疑妻症

好的!謝謝(emoji)

大宅

fatbo18 發表於 18-5-24 13:28
回覆 yau2012 的帖子

我c6 就36歲, 佢話讀埋今年就完未必卜進修, 至於有無升過職..應該都算有既..但我一直 ...
老公今年36歲,結婚9年,拍拖10年……即係16/17歲就一齊?佢進修又進修後依然趕不過你,加上你生女後除咗ot就是凑女,難免有D忽略咗佢……近來仲因有人離職而經常有應酬,我估計你老公因開始成熟,但自知能力又不及你,可是又無法改變,猜想你老公性格比較柔性,所以自卑而變成怨夫..…其實冰凍三尺,近日的事只是導火線,幸好他肯表態亦應想重修,證明佢很重視你們的關係,可以說是怕失去你,如果你肯努力加強他的信心,陪他多些,安排多些家庭活動,相信很快雨過天晴。

大宅

fatbo18 發表於 18-5-19 20:51
同老公拍拖10 年結婚就9年,有兩個小朋友,生第一個小朋友時老公開始進修讀書,兩年又兩年,到個女而家就5 ...

大宅

人(特別是男女之間)的安全感來自自身,而對你失去安全感要你報告行縱,自是他的無知和無奈的一種行為投射
問題出於兩大點
1.經濟及家庭話事權
你或你男同事在經濟上/職級上可能已超過你老公,令他產生了自卑感,在比較之下他處於劣勢,在家裡你和孩子之間相處時間多,他們更聽你話,家中大小事情都由你決定而不太需要他操心,這會令你老公自覺無能,漸失去父親角色中的尊嚴和責任
2.相處時間
很簡單,相比之下你老公認為你與男同事之間的相處時間比他長,相處時的質量更高,也沒有避嫌(直頭會被當成投懷送抱)

改善男人的安全感,時間關係,唔寫太多,日後有機會再問我
1. 收入上及職級上難以改變,但感覺是可變的,特別是不要覺得自己收入高而自己買貴野(我有能力我買得起=你無能,有本事你買個比我唔便我出錢)
2. 改善他和孩子的關係,當他是家中上司向他報告孩子的日常
3. 與男同事避嫌
4. 令你老公明白你們相處時間縱使不長但質量最高
5. 每日不論多累花10分鐘溝通(內容可以是工作上,孩子上,街市上的當日所見聞及趣事),雙方都必須分享

複式洋房

fatbo18 發表於 18-5-20 08:59
都可以咁講,如果c6 今次唔係爆發,其實我同個個男同事都唔為意原來大家咁多年都慣性企係大家附近,或者我 ...

咁咪有問題囉,將心比己啦

子爵府

fatbo18 發表於 18-5-20 08:59
都可以咁講,如果c6 今次唔係爆發,其實我同個個男同事都唔為意原來大家咁多年都慣性企係大家附近,或者我 ...

其實我有點明白你c6 感覺。不過我覺得,為保家庭,既然你c6 出到聲,大家又已有家室,避忌是需要的。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至