論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人日頭做完清潔或出外買餸後回家,太熱了,試過自己開了女兒房間的冷氣抖涼,大家容許嗎?

工人平日工作態度及禮貌也不錯,清潔也算好。

如果完全唔准佢開,又好像太不人道。
但如果準佢開,幾時開、開幾耐,界線又唔清晰!

諗緊點樣同佢講!

大宅

Chacha2012 發表於 18-5-19 21:59
工人日頭做完清潔或出外買餸後回家,太熱了,試過自己開了女兒房間的冷氣抖涼,大家容許嗎?

工人平日工作 ...

定岀高過某一溫度才可開?

333s    發表於 18-5-21 13:28

男爵府

工人平日工作 ...

你唔出聲,遲D開全曰就煩

公爵府

工人平日工作 ...

平日得我一個(和姐姐)在家, 我送完返學同買完餸成身汗都係開風扇 所以姐姐就算自己一間房, 熱都係開風扇唔會開冷氣。
冇特別出聲話唔比, 但如你怕姐姐越開越耐, 可以提出如太熱比佢去沖涼開風扇。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你覺得有問題就要講

我姐姐夜晚訓覺30度以上先可開冷氣,之前冇講佢24,5 度就開。平時做野唔會開。佢見我唔成日開佢都唔敢開。

別墅

回覆樓主

多謝大家嘅意見!

男爵府

工人平日工作 ...

做得嘢既,呢D電費多幾多錢呢!大家成年人,你出去打工都唔希望老闆管住細幾時開唔開冷氣。如果真係好離譜先會出聲。宜家咁熱,開冷氣OK

別墅

PrettyWife2013 發表於 18-5-20 16:10
做得嘢既,呢D電費多幾多錢呢!大家成年人,你出去打工都唔希望老闆管住細幾時開唔開冷氣。如果真係好離譜 ...

尋日我同啲細路返到屋企,屋企得佢一個,我發現,房冷氣開咗,房嘅窗開咗,房門又係開咗!咁嘅狀態底下,個冷氣唔知開咗幾耐⋯

翡翠宮

回覆樓主:

我ok

大宅

Chacha2012 發表於 18-5-20 16:13
尋日我同啲細路返到屋企,屋企得佢一個,我發現,房冷氣開咗,房嘅窗開咗,房門又係開咗!咁嘅狀態底下, ...

我自己做sample,一個人係屋企唔會開冷氣,只開風扇。工人識做,佢自己一個人就只開風扇,小朋友係到先開冷氣。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

平時我在家都係開風扇,係小朋友在家先開冷氣。所以工人都冇自己開冷氣
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

禁止訪問

2018復活節勳章

別墅

幸福黃太太 發表於 18-5-20 13:10
平日得我一個(和姐姐)在家, 我送完返學同買完餸成身汗都係開風扇 所以姐姐就算自己一間房, ...

我已經同工人姐姐講了,她一個人在家不能開冷氣,太熱可以去沖凍水涼或開風扇!

珍珠宮

回覆樓主

我自己一個人在家也不會開冷氣,開風扇洗下面就算,做完家務最多沖個涼。我同小朋友在家中午過後才開冷氣

公爵府

Chacha2012 發表於 18-5-20 22:59
我已經同工人姐姐講了,她一個人在家不能開冷氣,太熱可以去沖凍水涼或開風扇!
...

講完姐姐應該會識做, 間中再關心下姐姐, 提佢太熱可去沖個涼舒服d。

公爵府

Chacha2012 發表於 18-5-20 16:13
尋日我同啲細路返到屋企,屋企得佢一個,我發現,房冷氣開咗,房嘅窗開咗,房門又係開咗!咁嘅狀態底下, ...

呢個情況比我都會嬲左, 一個人開冷氣已好浪費, 重要開窗開門, 我會忍唔住氣即提醒姐姐。

翡翠宮

okabenny 發表於 18-5-20 21:21
其實工人姐姐喺熱帶地區出生及生活, 佢哋係咪會冇咁怕熱??

香港既熱係極之侷熱,同其他熱帶地方既熱不同

禁止訪問

2018復活節勳章

象牙宮

工人平日工作 ...

家有冇風扇? 冇風扇, 自然要開冷氣。
你想人家不開,可說,打開窗, 我們用風扇吧。

冷氣等先生回家才開。

我家工人 sofar 此方面,不旦大。因家有几只風扇
老媽30+度才開冷氣睡。平常有小夾扇。
工人開風扇睡。
客廳如果很熱,有3-4个人才會開。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主

我都係自己一個吾會開 太熱叫佢沖個身先
平時我吾係屋企 我仔出街玩完沖完涼後我叫工人姐姐開冷氣 !夜晚 我見佢 開風扇 仲要捲實張被 我心唸係米痴線 同我老公一樣熱死都要蓋被

首頁

尾頁

跳至