自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

父母話而家用緊隻電飯煲煲膽塗層好易花,想買過隻耐用D嘅,請問有無人用緊邊隻比較好用,煮飯又香嘅呢,唔使太貴,耐用好用嘅就得咖啦,thx

男爵府

醒目開學勳章

lck9394 發表於 18-5-20 09:56
父母話而家用緊隻電飯煲煲膽塗層好易花,想買過隻耐用D嘅,請問有無人用緊邊隻比較好用,煮飯又香嘅呢,唔 ...

用咗東x厚釜幾年,內膽重唔花!幾好用!呢隻有大細款,少人可用細個。但煮飯就要多點時間,約40-50分鐘!

男爵府

父母話而家用緊隻電飯煲煲膽塗層好易花,想買過隻耐用D嘅,請問有無人用緊邊隻比較好用,煮飯又香嘅呢,唔 ...

在那裡有得賣?

翡翠宮

回覆樓主:

我個美的IH壓力煲内膽幾好,用咗2年,不粘效果好好,當然唔好用金屬、百潔布刷,用海綿已足够。個煲幾百蚊咋。

別墅

lyh80115 發表於 18-5-20 11:35
我個美的IH壓力煲内膽幾好,用咗2年,不粘效果好好,當然唔好用金屬、百潔布刷,用海綿已足够。個煲幾百蚊 ...

多謝你嘅分享先,不過兩位老人家話唔鐘意用壓力煲,話唔方便隨時放菜入去蒸喔

象牙宮

電飯煲煲膽塗層好易花 ===> 和用者不當。很大关系。
1. 有飯粒粘內旦時, 先浸水吧。
2. 用木/塑飯勺。

有的電飯煲, 不适于保暖太長時間。

二老, 該食不多, 就買小的。最基本的, 簡單操作。
我老媽唔識用高壓鍋。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

有無考慮好似我甘, 淘個不繡鋼內膽, 我就係因為老豆話極吾聽, 死係要用百潔布去省, 把鬼火我連內膽都換埋, 淘寶好多選擇
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

子爵府

kennwl 發表於 18-5-20 10:46
用咗東x厚釜幾年,內膽重唔花!幾好用!呢隻有大細款,少人可用細個。但煮飯就要多點時間,約40-50分鐘!
...

我都係用呢個,絕對係性價比高 ,之前用p仔飯煲十幾年 都唔夠呢個好

男爵府

醒目開學勳章

~緣~ 發表於 18-5-21 11:30
我都係用呢個,絕對係性價比高 ,之前用p仔飯煲十幾年 都唔夠呢個好

無錯!我用咗5-6年,當年買大款都要7百幾,但真係用到宜家都好好!
偶然見到現在賣都係九百左右,介紹過比朋友用,佢哋都話好用!

子爵府

kennwl 發表於 18-5-21 11:48
無錯!我用咗5-6年,當年買大款都要7百幾,但真係用到宜家都好好!
偶然見到現在賣都係九百左右,介紹過比 ...

所以有時唔一定最出名最貴最大牌子係最好

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係呀。上面jm介紹東x幾好,我買時500幾蚊,仲用緊

男爵府

kennwl 發表於 18-5-20 10:46
...
可以影相望下嗎

別墅

~緣~ 發表於 18-5-21 11:30

多謝,請問可以知道大概幾錢同埋你系邊度買嗎?

男爵府

醒目開學勳章

cykm603 發表於 18-5-21 12:33
可以影相望下嗎

呢款

水晶宮

lck9394 發表於 18-5-20 11:56
多謝你嘅分享先,不過兩位老人家話唔鐘意用壓力煲,話唔方便隨時放菜入去蒸喔
...
老人家係鐘情樂聲的無得講......

潮老人就咩都無所謂

樂聲有幾款厚胆的, 最好指明內胆可洗米, 唔洗咁多分唇又電子面版又盛佢地未必識用 ( 講古式老人家)

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

樂聲,七百幾,內膽可以直接洗米,體積細得黎有蒸架,成包公仔點心放落去都夠位,個蓋幾好開

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

~緣~ 發表於 18-5-21 12:12
所以有時唔一定最出名最貴最大牌子係最好

Agree

子爵府

oceandeepsea 發表於 18-5-21 13:19
樂聲,七百幾,內膽可以直接洗米,體積細得黎有蒸架,成包公仔點心放落去都夠位,個蓋幾好開

...

我以前就係用呢隻飯煲跟住轉咗東X

子爵府

lck9394 發表於 18-5-21 12:40
多謝,請問可以知道大概幾錢同埋你系邊度買嗎?

睇幾大size,我買四至六人五百幾

男爵府

kennwl 發表於 18-5-21 12:46
呢款

依款無得輸 !

首頁

尾頁

跳至