自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

ahmama 發表於 18-5-20 11:45
首先,我支持畢業旅行,幾個同學仔去,無論好唔好玩,有無吵鬧,日後都是好好的回憶!

阿女比較大洗,經常 ...

唔使理人哋家低,財政架!同學話父母俾哂,係咪事實全部呢?!自己屋企用咩管教方式同理財概念,唔使同人比較架!

水晶宮

回覆樓主:

我仔話第時畢業旅行去日本,考完dse會叫佢做兩個月part time先,有剩先津貼佢

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

amychoi 發表於 18-5-20 12:49
阿女行路返學, 早餐響屋企食同帶飯, 平日都好少用錢, 所以佢唔要零用錢, 但要買的東西就叫我買囉!
...

哦!
因為阿女出世滿月收的利是, 加每年新年收嘅利是, 仲有生日嘅時候親戚畀個利是, 加加埋埋都好多錢 .

水晶宮

親子王國15週年勳章

Fishqqma 發表於 18-5-20 13:04
哦!
因為阿女出世滿月收的利是, 加每年新年收嘅利是, 仲有生日嘅時候親戚畀個利是, 加加埋埋都好多錢 :m ...

我都係幫女由出世儲到而家的利是, 但我好衰, 成日講儲埋都唔夠比cool牙錢, 所以佢都無咩提銀行的錢。
[

珊瑚宮

amychoi 發表於 18-5-20 13:08
我都係幫女由出世儲到而家的利是, 但我好衰, 成日講儲埋都唔夠比cool牙錢, 所以佢都無咩提銀行的錢。:h ...

我都唔會拎佢呢啲儲埋嘅利是錢用( 女知道我哋幫佢哋儲起, 但唔知道你原來有咁多 ), 到佢大左有需要嘅時候就可以用。e.g. grad. trip 由佢哋幾歲每星期我都會畀零用錢佢哋, 教佢哋要要儲錢, 做善事, 同洗用concept 。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主

我仔同同學去冰島,自己比哂去5天(不過窮遊)夜晚吃杯面

珊瑚宮

IloveJJ 發表於 18-5-20 13:20
原來而家要咁?唔怪得個個話要幫仔女買樓。我唔會!

水晶宮

ahmama 發表於 18-5-20 10:09
你地邊個俾錢?囝囡自付,還是父母津貼?
我同女女協議左,入到U我請,入唔到自己pay

水晶宮

洋洋 發表於 18-5-20 10:31
兩年前,我都係全數比仔grad trip 台灣,上年去大阪同今年去東京,我資助。

估到bk d人會話未識搵錢就洗 ...
自己經歷過就知,時間同機會過左就冇,$可以慢慢搵

禁止訪問

水晶宮

nganc9 發表於 18-5-20 10:34
我仔啱啱去完大阪五天,民宿机票用自己多年儲蓄嘅利是錢,盆川就爸爸畀
...
我哋調轉,我哋比大份

水晶宮

洋洋 發表於 18-5-20 13:39
啱!而家話唔會比嘅人,將來真係會咁忍心咁做先算
我請佢,借比佢都好,想佢放眼世界,機會哋過左就冇。而家佢哋有時間,我咪出住先,好過佢地出來做野冇假期

子爵府

ahmama 發表於 18-5-20 10:09
你地邊個俾錢?囝囡自付,還是父母津貼?

我俾機票酒店,其他洗費亞女用自己返兼職賺嘅錢俾

禁止訪問

水晶宮

jutau 發表於 18-5-20 11:45
dse之後就要有畢業旅行???

大學final year考試後grad trip 都算啦 (其實我覺得都冇必要), dse 之後都要 ...
唔係講笑,幼稚園,小學畢業都去 grad trip, 係同父母去
其實都係一個名堂姐

既然每年至少都去一次旅行,咁佢哋同同學去又開心,有咩所謂呢?

侯爵府

emily22 發表於 18-5-20 11:05
我仔舊年畢業,去韓國7天,用左$6k,我津貼一半

都好悭家

侯爵府

chocolatebean 發表於 18-5-20 13:27
我同女女協議左,入到U我請,入唔到自己pay

好提議,

珊瑚宮

洋洋 發表於 18-5-20 13:39
啱!而家話唔會比嘅人,將來真係會咁忍心咁做先算

哈哈!我當年就係 咁樣話我朋友, 啱啱佢就畀咗 六千蚊個女同朋友去台灣四日 grad trip.

首頁
23456...9

尾頁

跳至