自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

其實業主唔畀就唔畀
亦都唔需要同你解釋原因
之前又唔講清楚,點可以話人無道理

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章

如果當初簽租約時冇講明,業主無唔啱喎,唔好講到人咁衰,對你『朋友』嚟講,雖然覺得好小事,但有d 業主真係唔鍾意喺屋入面dap釘,呢個case只可以怪你『朋友』租樓前無同業主講呢個要求,而家變咗業主肯嘅話喺人情,唔肯嘅話喺道理

複式洋房

Ashleycorina 發表於 18-5-20 11:01
唔講道理?其實簽之前要傾好曬。
業主真係有權唔俾裝㗎。
係啫,但人地一個女仔住,又唔係要加建D咩去破壞間屋,只係想整條防盜鏈等夜晚瞓覺時安心D啫,而且仲係自己比錢整,唔洗咁吓嘛....

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

其實應該睇樓時要提出,業主同意大家先簽約。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

littletriangel 發表於 18-5-20 11:01
回覆 vivibabyvivi 的帖子

依家咪就係租客肯自己比錢整,業主都唔比整囉....

我會睇下整將多啦,太多真係接受唔到。業主有權去保護自己間屋,錯就錯有你朋友冇一早講明囉,其實多個鎖真係咁重要?

男爵府

回覆樓主

我覺得唔係伏喎。首先無喺租前傾清楚事後業主唔俾好正常。第二,如果租前問咗唔俾自己可以決定租定唔租。我係業主嘅話都唔想鑽門鑽門框。

珍珠宮

王國教室勳章

littletriangel 發表於 18-5-20 11:08
係啫,但人地一個女仔住,又唔係要加建D咩去破壞間屋,只係想整條防盜鏈等夜晚瞓覺時安心D啫,而且仲係自己 ...

我明,但真係要簽之前講好㗎。

男爵府

回覆樓主:

咁点解一開始仲要租呢?人地业主係有权唔比個喎

翡翠宮

畀面勳章

業主中伏多d

日日是好日

男爵府

littletriangel 發表於 18-5-20 11:01
回覆 vivibabyvivi 的帖子

依家咪就係租客肯自己比錢整,業主都唔比整囉....

你朋友係唔係村屋?如果一般屋宛,有看更,其實只要你朋友換埋鎖都安全,再担心就裝埋cam。
因為就咁睇,個業主嘅反應唔算唔合理。
利申:我都係租客。

公爵府

littletriangel 發表於 18-5-20 10:35
朋友的經歷:佢剛簽了租的一星期,仍未入伙。
佢一個女仔住,要求業主在前門及後門加裝防盜鏈,業主唔肯裝 ...

有見到有一種旅行用的防盜鎖(很平宜)貼在門上,如果夜晚有人入屋,果隻防盜鎖會自動發出警報聲(好似汽車防盜聲一樣)你可以試吓(不用通知業主,因是貼在門上的)

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

第一次租屋?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

(Samantha) 發表於 18-5-20 10:46
下次傾好做好先簽租約。

同意
放下自在

珍珠宮

回覆樓主

係咪前門已有防盜扣或有鐵閘?有是旦一樣我覺我夠。

珍珠宮

jasball 發表於 18-5-20 10:56
業主可能自己有套匙係手
驚有乜自己入唔到去

租客唔自己換鎖?會用返上手把鎖咁驚?

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

要睇你個朋友裝咩防盜鍊啦,軟身果種一樣可以開到架,如果硬架一枝長鐵架,當你大力關門時,會反彈扣住架,果時你就要搵人來爆佢,果時我有個鬼佬租客,就用腳大力踢開門,攪到門又散哂,門邊條木條都爛埋,最終鬼佬賠左6千幾.
<br><br>

複式洋房

美之選468 發表於 18-5-20 11:14
有見到有一種旅行用的防盜鎖(很平宜)貼在門上,如果夜晚有人入屋,果隻防盜鎖會自動發出警報聲(好似汽車防 ...
謝謝你的有用資訊,我會轉告朋友,叫佢search 吓邊度有得賣,聽落呢樣嘢真係幾好喎
亦在此多謝各位嘅寶貴意見,我會話返比我朋友聽,大家都覺得其實業主唔算唔合理,等佢個心好過D.....

咁我都同意佢最蝕章嘅一點,就係冇在簽約前傾掂數先,當買個教訓囉

男爵府

mother904 發表於 18-5-20 11:11
業主中伏多d

我都覺得

禁止發言

回覆樓主:

子爵府

vickykiu 發表於 18-5-20 11:32
我都覺得

我都覺

首頁
12345...9