醫護健康

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

回覆樓主

其實依家有咩可以比佢地食 我見人話食核桃好 咁係咪買多啲比佢食

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

man403 發表於 18-5-25 12:11
其實依家有咩可以比佢地食 我見人話食核桃好 咁係咪買多啲比佢食

家人都有腦退化,醫生開咗維他命b雜,臨瞓食一粒。
有冇幫助其實唔知,因為同時間亦都有去做啲記憶訓練、 又有做運動,練習腦手眼協調
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

crystal媽咪 發表於 18-5-27 15:10
家人都有腦退化,醫生開咗維他命b雜,臨瞓食一粒。
有冇幫助其實唔知,因為同時間亦都有去做啲記憶訓練、 ...

我媽好唔合作 人哋想你同佢做運動同埋訓練腦嗰啲 佢又發脾氣
醫生開咗支針比佢叫佢打因為貧血入面好似都話有維他命B 12 我阿哥話佢打完之後係精靈咗好似正常啲 但係佢而家唔肯去打 叫人上嚟幫佢打佢都唔肯 都唔知點搞

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

man403 發表於 18-5-27 22:55
我媽好唔合作 人哋想你同佢做運動同埋訓練腦嗰啲 佢又發脾氣
醫生開咗支針比佢叫佢打因為貧血入面好似都話 ...

點解唔肯打針?咁佢有冇覺得打咗真係好咗?
當初我家人都接受唔到自己腦退化,因為朋友當中佢第一個。
之前醫院轉介做認知訓練,第一年佢拒絕。之後半年佢自己或身邊嘅人都明顯覺得佢好多嘢都忘記。

第二年係我哋主動要求醫生畀佢轉介。
我成日嚇佢話佢個腦唔用會生鏽,到時就會廢咗。
佢去做完訓練番嚟,我哋都要再做家居訓練。同埋去做運動,而家係我每個星期同佢一齊去做。即使佢喺現場,佢觀察力模仿力都低,都會做錯。

腦退化通常脾氣都會好暴躁,唔肯用腦,有時咩都賴冇記性,身邊嘅人係會辛苦好多。加油☺

別墅

crystal媽咪 發表於 18-5-28 07:01
點解唔肯打針?咁佢有冇覺得打咗真係好咗?
當初我家人都接受唔到自己腦退化,因為朋友當中佢第一個。
之 ...

佢唔肯講啊 其實自從有左呢個病之後 你問佢咩都唔答你 啲姑娘上嚟同佢做認知訓練其實話佢識答但係佢唔想答 冇耐性 仲會發脾氣

寶石宮

man403 發表於 18-5-28 07:49
佢唔肯講啊 其實自從有左呢個病之後 你問佢咩都唔答你 啲姑娘上嚟同佢做認知訓練其實話佢識答但係佢唔想答 ...

咁辛苦曬你哋,可能仲要係初初,未接受到。稍後揾佢接受嘅家人同佢傾下

別墅

crystal媽咪 發表於 18-5-28 07:53
咁辛苦曬你哋,可能仲要係初初,未接受到。稍後揾佢接受嘅家人同佢傾下
...

佢對所有家人都係咁 你完全唔知佢諗咩 你又唔知佢係真係唔想答你呀定係唔記得咗 但醫生診斷為中度至嚴重

寶石宮

man403 發表於 18-5-28 07:54
佢對所有家人都係咁 你完全唔知佢諗咩 你又唔知佢係真係唔想答你呀定係唔記得咗 但醫生診斷為中度至嚴重
...

原來已經中度至嚴重。咁可能有時佢都身不由己。 盡自己能力去做問心無愧。 我家人初初知道嘅時候都有啲自殺傾向我只可以盡自己能力去做,如果他日有咩事都冇辦法

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

man403 發表於 18-5-28 07:49
佢唔肯講啊 其實自從有左呢個病之後 你問佢咩都唔答你 啲姑娘上嚟同佢做認知訓練其實話佢識答但係佢唔想答 ...

好似我媽咁

別墅

MM2005 發表於 18-5-28 17:17
好似我媽咁

咁你點做啊?想參考吓
因為我呢度嗰個社工都冇咩意見比到我

男爵府

hker 發表於 18-5-20 23:11
老實講,有報告,得個知囉。
100% 醫生也說沒藥幫到我爸(政府/私家)。除了精神科藥物(安眠藥+鎮定劑)
...

我想'問可怎样找社工?私家確診腦退化,正在排政府,現在除了等也不知可做甚麼……情況最差是晚上,但又未揾到工人姐姐……
老媽照顧我爸爸就爆煲了……我做女又唔知點幫……

侯爵府

mrkwok 發表於 18-5-29 09:01
我想'問可怎样找社工?私家確診腦退化,正在排政府,現在除了等也不知可做甚麼……情況最差是晚上,但又未 ...
每間老人中心也有社工的:

或者:

https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_elderly/sub_csselderly/id_districtel/

找個最近妳家的。行入去,說要申請安老院。他們會指示妳正確的地址/電話。

跟手,去約社工上來家訪/評估入安老院(不入安老院(凍結number); 也可獲安排日間護理中心/腦退化班coupon. 我真的太遲去搞。後悔中。。。

現在我爸由保良局嚴重傷殘服務跟進,我覺得十分好!沖涼姐姐發現身上有瘡,第二日社工+護士打來,也即安排上門看他。(我爸弱到,出街看醫生,也怕他暈了; 所以,上門服務很有用)

====
晚上問題呢。。。唉。我那時煩到,即去找安老院。成晚上床落床,幾分鐘去一次洗手間,不停叫火燭,攞命!門診醫生,有些也開安眠藥的(當然,不是很強那些); 如果不肯,叫私家開鎮定劑/安眠藥頂住先。這是十分common 的。

另外,我爸晚上吃Vit B( 好睡一點),吃過抗黑素,但他好像受不了!(正常人吃3 mg, 我建議,要試,可能由1.5mg 開始。。。。但請跟家庭醫生傾!我用藥,一定問家庭醫生的,反正有醫療卷)。

晚上湯水,也可加入寧神定經的,e. g 茯神/圓肉等等。

唉,我什麼也試過晒!效果一般。

總結: 慢慢挨下啦,會過去/習慣的。無計。

工人不做night shift 的(我不用她做; 要的,再請多個); 所以,有工人也不要寄望那麼多(可能,煩上加煩)。。。工人的,隨緣啦,不要像選港姐,反正個個差不多(我覺得); 請得人,預埋"炒人"費用。不對路,即炒,廢事激氣。快點搞啦。(請到,在文件加上私家醫生確診信,又快d 架)。

"居家安老"不是易事。空間限制/人手問題/患者情況等等,也是很大壓力的。照顧者,一定要"抽身"出來,休息下,透透氣。

如果真的頂不了,找間好的安老院,直到請到工人。未來,還有很多難行的路(e.g.我爸吃東西,最少一小時,or 2 小時,想是常見的; 抬他入洗手間等等)。

祝福!快點找社工啦!

別墅

hker 發表於 18-5-29 09:33
每間老人中心也有社工的:

抗黑素?我媽成日話黑蚊蚊 又話無電

侯爵府

man403 發表於 18-5-29 12:07
看看這個: 感受下腦退化病的的身體是怎樣的。

https://www.youtube.com/watch?v=LL_Gq7Shc-Y

===
melatonin 是我醫生推介給爸爸試試的。褪黑激素/抗黑素。

我們最初試3mg的。但我發覺爸爸不太清醒。所以,cut 到1.5mg. 有時有用 /有時無用。所以,不是時時食的。

還是那一句,老人家有醫療卷的,好好跟家庭醫生合作monitor 情況。不要自行亂用藥。

===
對於腦退化的患者,晚上可能特別亂,十分難搞。所以,盡快找醫生,商量晚間的"對策"

當然,用藥前,我本人喜歡用補充品/食療/香薰治療先。

最近taobao買了bb的助眠機(未到)。希望有用。 (youtube 打cloud b) .

===

樣樣試齊。so far, 效果仍是一般般的。唉。。。 大家一起加油呀!

別墅

hker 發表於 18-5-29 13:49
看看這個: 感受下腦退化病的的身體是怎樣的。

我媽死都唔肯睇醫生。。。

翡翠宮

man403 發表於 18-5-29 13:55
我媽死都唔肯睇醫生。。。

想當年我媽都是

翡翠宮

man403 發表於 18-5-29 12:07

嘩,佢講到咁,眼可能好嚴重,快同佢睇眼科,怕是嚴重的白內障?

翡翠宮

man403 發表於 18-5-29 04:16
咁你點做啊?想參考吓
因為我呢度嗰個社工都冇咩意見比到我

對住個樣樣唔做既都無計,所以姑娘知我好由得佢,唔做唔答姑娘氹下都唔應人就算。

運動唔做,姑娘話唯有做被動只要佢肯比人郁佢就照做囉。
認知訓練更加好Q耐無做
有時諗下,咩都唔做真想取消晒

不過,有d姑娘把口好叻,氹得佢肯起身坐好做被動運動,
呢兩次仲肯行幾步動下。

佢知道自己地址,我地會比提示佢,但佢就選擇性答或唔答人,學你咁講,咁樣真是唔知佢再退化咗或是扮野,總之煩c人。

別墅

MM2005 發表於 18-5-29 15:16

嘩,佢講到咁,眼可能好嚴重,快同佢睇眼科,怕是嚴重的白內 ...

但係佢睇野睇得好清楚 我哋嗰個燈 有六個圈 咁一下就上面嗰三個圈着再咁多下就下面個三個圈着再咁多下就六個圈一齊着 佢成日都話盞燈唔着 無電 問佢點樣冇電佢話下面果三個圈咪唔着囉 咪冇電囉

別墅

MM2005 發表於 18-5-29 15:44

對住個樣樣唔做既都無計,所以姑娘知我好由得佢,唔做唔答姑 ...

我阿媽就係咁樣囉但係咁樣會唔會退化得仲更加快?

首頁
12345...6

尾頁

跳至