自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

小寶貝兒 發表於 18-5-20 22:39
我打算係陪到我囡讀大學架~ 打算如果佢去外國讀大學我都會陪埋佢過去照顧佢, 起碼有咩事有阿媽可以傾心事啊 ...

陪佢去外國讀書? 咪搞我,月我就唔想, 我份人都係鐘意自由身, 最多去到小學畢業, 上到中學他們有自己的朋友, 所以我想放手比他們獨立, 對到問題都懂得解決, 起碼出來工作時都懂得靠自己, 這樣才可以經得起風浪。

大宅

kmbb519 發表於 18-5-20 19:34
功課..... 我唔係好緊張 (我自己覺得啦下 ) 我只係怕bb 果時 99 湊唔乾淨 佢係老式人.... ...

有能力自己湊最好, 99湊 佢果套未必係你想果套,湊得差種佢又唔出得聲。我個比佢湊左年半頂唔順最後做全職自己黎 舒服哂

侯爵府

回覆樓主

自問經濟唔許可

如果無經濟壓力,湊到幾多歲都無問題

子爵府

回覆樓主:

我係Ftm。。已經湊左小朋友八年。
目標湊到升中。之後揾到PT就做Pt.
旁住佢18歲我就放手了。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

一有咗就冇做嘢,當時要揍到最少18歲

男爵府

回覆樓主

我有左就開始ftm,本來湊到個囡兩歲就出返黎做嘢,愈湊愈唔捨得,而家打算繼續湊

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

fuddlewuddle 發表於 18-5-20 19:52
我琴日見到個姐姐同個小朋友一人一啖軟雪糕

我隔黎屋的姐姐都係!
仲要小朋友病左冇番學,姐姐帶佢落公園食風,嗰日仲係超凍!

伯爵府

回覆樓主

經濟冇問題,你鍾意湊到佢結婚都得啦。
如果經濟一般,湊完產假就返工。

男爵府

kmbb519 發表於 18-5-20 19:16
有左就無做野, 打算生左都會自己湊, 雖然 99 話幫我湊, 但我頭一兩年都想自己湊返........ 諗緊湊幾多年好. ...
我小朋友一歲開始自己湊幼稚園時讀半日 三粒鐘 時間唔夠出去做野
而家小一,全日係得閒,但學校多假期,我無人backup可湊,結果都係ftm.

有99,點都湊到幼稚園先出黎做野,99年紀都大,湊初生全日佢都辛苦,小朋友返左學99湊短時間,佢又輕鬆啲。

伯爵府

回覆樓主

幼稚園好緊要,至少湊到上小學,可以湊埋小學,到中學獨立唔痴身,想湊都冇乜機會

伯爵府

kmbb519 發表於 18-5-20 19:34
功課..... 我唔係好緊張 (我自己覺得啦下 ) 我只係怕bb 果時 99 湊唔乾淨 佢係老式人.... ...

到小朋友開始返學就會識開始緊張

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珍珠宮

mln 發表於 18-5-20 23:40
陪佢去外國讀書? 咪搞我,月我就唔想, 我份人都係鐘意自由身, 最多去到小學畢業, 上到中學他們有自己的朋友 ...
可能因為我地唔需要佢靠自己, 我有生育問題, 呢個囡都係千辛萬苦先能夠來到我的懷抱中, 我正在努力想有第2個, 但機會渺茫, 所以我更珍惜呢份得來不易的天賜禮物! 我想要陪佢, 唔係佢需唔需要我, 而係用佢成長既呢廿幾年的陪伴話比佢聽, 只要佢需要, 我同爸b永遠都在佢身邊! 佢可以更加放心出去闖下~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

mln 發表於 18-5-20 23:40
陪佢去外國讀書? 咪搞我,月我就唔想, 我份人都係鐘意自由身, 最多去到小學畢業, 上到中學他們有自己的朋友 ...

我同意
咁大個應該放手啦
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

Supertalkative 發表於 18-5-21 09:40
到小朋友開始返學就會識開始緊張

我六年後話你知

珍珠宮

cholewong29 發表於 18-5-21 03:28
我有左就開始ftm,本來湊到個囡兩歲就出返黎做嘢,愈湊愈唔捨得,而家打算繼續湊
...

我都係咁諗,我自己係打算兩歲 (睇完呢度d JM回覆後,就諗住湊到佢返全日班) 但都係果句,而家未生諗乜都得,到時可能好似你咁唔捨得,但又可能湊幾個月已經頂唔順 都係返出去搵工 唔知會係邊樣呢

子爵府

回覆樓主

起碼上小學已不用太多照顧,可以返下PT.

首頁

尾頁

跳至