自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我目標係10kg. 但自從做咗ftm 要煮飯後好難減。成日要試食。
在家做家務後又成日想食嘢飲嘢。

大家分享吓有什麼食物和飲品冇咁易肥。

買咗呢個來飲,冷熱都幾好。

呢隻凍飲幾好。
熱飲一都ok

寶石宮

回覆樓主:

我反而近呢個月冇返工,個人瘦得快咗,但我唔想再減磅數,我想firm 啲,真係要的起心肝做運動

男爵府

milktealai 發表於 18-5-21 08:28
我反而近呢個月冇返工,個人瘦得快咗,但我唔想再減磅數,我想firm 啲,真係要的起心肝做運動
...

我join左Physical,月費140,好抵,多左動力去做運動!但一定要加埋飲食控制先可以明顯減磅。

子爵府

回覆樓主:

芋絲,但一日唔好過一包
涼粉,罐頭紅菜頭,包裝蘆薈

寶石宮

Sumjac 發表於 18-5-21 08:39
我join左Physical,月費140,好抵,多左動力去做運動!但一定要加埋飲食控制先可以明顯減磅。
...

我已經減夠磅,依家要做修身運動,大家加油

珍珠宮

anyuser18 發表於 18-5-21 09:07
芋絲,但一日唔好過一包
涼粉,罐頭紅菜頭,包裝蘆薈

請問胡思邊度有賣?我唔覺嘅

子爵府

可愛教主2 發表於 18-5-21 09:40
請問胡思邊度有賣?我唔覺嘅

超市,凍肉舖

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

1mocha 發表於 18-5-21 08:22
我目標係10kg. 但自從做咗ftm 要煮飯後好難減。成日要試食。
我仲係研究摸索中.... 要揀有益食物食, 同埋做運動.

我覺得試食唔係咩問題, 最緊要唔好全日食太多野. 煮野食試食既話, 我只係食少少.

我以前好少食生果同埋未煮既菜, 而家食多左好多生果, 菜.

我一向飲水為主, 不過我仲係嚴重飲唔夠水. 我而家出街冇飲朱古力奶或汽水, 改飲茶. 咖啡都變左飲齋啡. 我搵緊有乜野可以俾老公飲, 佢一向飲甜野唔飲水. 我見人地沖新鮮薄荷整既mint water, 或檸檬薄荷水, 賣相靚但唔知佢鍾唔鍾意飲. 我開始睇唔同 iced tea 既製法.

我而家有做運動, 要食多d 蛋白質, 例如蛋, 豆腐, 奶. 口痕或運動後食d 乳酪 (加生果或麥皮或果仁), 飲奶, 我揀食原味希臘乳酪, 因為係低脂高蛋白.

有時會睇咩升糖指數 (GI 值), 要食GI低既食物, 不過我食開d 食物都唔係低GI值, 所以暫時冇理.

寶石宮

2023年兔年勳章

加油

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

都係個句:少糖少油。
高脂食物減少食(加工/肥肉/老火湯)
午/晚餐食一碗飯/五穀,少量肉,多菜。
==>唔好食仔女食唔曬/唔留隔夜果d

減左食量,再加運動。(落唔到街係屋企沿地跑/操兵踏步)

禁止訪問

珍珠宮

人老了, 新生代謝慢了最近兩年肥左十幾磅, 令我的起心肝要去做運動
不是為了減肥, 而是為了令自己吾好肥落去
要培養自己愛上出汗的感覺
我都係剛開始第二周, 上星期做了4天, 每次30分鐘的半跑半行訓練
暫定係3個月target, 睇下有咩效果,再決定下一步

食物我就要減每天早上麥當勞早餐!
好好過每一天......

男爵府

2024年龍年勳章

...
咁平, 要JOIN 幾多個月

男爵府

wudy 發表於 18-5-21 10:28
咁平, 要JOIN 幾多個月

3年,要一次過比,所以要勤力啲去

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

上年10月開始返工,瘦左個人冇咁腫,密封情況下做家務

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

...

唔好意思 請問尼個價係咪要同朋友一齊join至有?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我為食忍唔到, 試各幾種減肥餐發現烚雞胸最啱我, 食得飽之餘仲好好味!

琥珀宮

飲牛奶,可以頂大半餐,夜晚嗰餐唔食白飯

男爵府

km68cheng 發表於 18-5-21 16:15
唔好意思 請問尼個價係咪要同朋友一齊join至有?

唔洗,我都係自己一個join

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 1mocha 的帖子

我今日開始飲康X來代早餐

首頁

尾頁

跳至