婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

62 60歲 99 未夠60
好鍾意講到自己平時好慳
又話自己食好少野
成日講好多說話暗示想個仔比錢
例如佢話啲朋友全部都有做大腸鏡 全部都喺私家做 要幾萬蚊
佢就諗住去政府算
不過政府又只係會幫啲有病徵既人做.......
問個仔可以點

話說下星期99生日
老公諗住約佢地食飯
上星期已經問佢地星期六得唔得閒
又話唔得
我老公直頭話呢個禮拜是但一日都ok
佢地先講呢個禮拜會去旅行

去旅行咪去旅行囉
點解唔比得個仔知
根本就係平時成日扮窮
驚死比我地發現佢有錢半年內去第三次旅行

公爵府

6299話自己好慳,可能係暗示你大使,唔係暗示攞錢,如果佢個仔有比開,就唔使暗示啦,除非結婚後就無再比啫。而且佢哋講嘅野都唔算呻窮啦,又無問你哋借。去旅行幾多次又唔係問你拎旅費,你又理得佢哋吖,唔話你知,你會話佢偷偷摸摸,話你知你又會話佢哋想問你拎旅費,一年去三次旅行好多咩,唔係都要你批准嘛。好心你睇開D啦,你6299又無得罪你,何必去找人錯處吖。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

佢地就係平時咁慳先有錢去旅行囉,佢地又冇叫你出$比佢地去旅行,不用介懷啦。

男爵府

pinkuchan 發表於 18-5-21 13:24
好鍾意講到自己平時好慳
又話自己食好少野
咁你老公有無主動比錢叫佢地買多d有營養既食物, 唔好咁慳! 如果無, 呻黎都無用! 至於照腸鏡, 你老公有無主動支助佢地?

公爵府

好鍾意講到自己平時好慳
又話自己食好少野

宜加政府與私家合作有照腸鏡的(收費比私家平很多)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Miulo 發表於 18-5-23 12:27
6299話自己好慳,可能係暗示你大使,唔係暗示攞錢,如果佢個仔有比開,就唔使暗示啦,除非結婚後就無再比啫 ...

同意

男爵府

好鍾意講到自己平時好慳
又話自己食好少野

你老公有無比家用?

伯爵府

好鍾意講到自己平時好慳
又話自己食好少野

可能係人地慳返d錢去旅行呢,甘樣唔代表暗示問攞錢

侯爵府

回覆樓主:

最緊要你c6 懂不懂分析, 同你商量。
我果d話窮話慳, 食買玩多, 人生基本咩有齊
我地起步要省用。佢明暗示要錢,俾唔夠想管埋仔的錢。隻豬6居然信。天有眼的
先去政府門診有隱血測試,好平。腸鏡中心7千蚊, 老人可能有支助。
適當供養沒問題,正常老人有儲蓄, 合理消費, 維護子女, 盼兒媳相陸才是

男爵府

好鍾意講到自己平時好慳
又話自己食好少野

無事唔洗照鏡,照鏡係有事先會照(要住院餓24小時再將個鏡由pat pat放個照入去大腸。。。),想查的話做大便忍血試驗就得啦,百零蚊,試咗出事先再問醫生照鏡啦。你可以同佢講笑佢d朋友無神神比幾萬蚊人地幫自己通櫃。。。可能佢地想你地多d關心吓佢地遮。

別墅

Miulo 發表於 18-5-23 12:27
6299話自己好慳,可能係暗示你大使,唔係暗示攞錢,如果佢個仔有比開,就唔使暗示啦,除非結婚後就無再比啫 ...

呢位樓友我都見過你啲其他回覆
都係企喺99 嗰邊
但未免太偏頗喇嘛

你又知我地大洗?
你又知佢真係慳 ?
咁你憑咩得出佢話自己慳係暗示我地大洗呢個結論?
我地兩公婆都唔捨得join既健身會籍佢地兩個就齊齊 join 晒,係幾千蚊嗰種
我地兩公婆都冇好似佢地咁半年去3次旅行 (PS 係半年唔係一年 唔該你配番副老花鏡)
佢地其中一次仲要係請埋親戚去, 請人喺外國食半島
佢地食完晚飯要再去五星級酒店食下場buffet
你憑咩一口咬定係我地大洗?
佢以上種種行為 你真心覺得係慳?!

佢咁都話自己慳
你都可以話佢「話自己好慳可能係暗示我地大駛」
咁我用另一角度諗「佢講到自己好慳住駛 可能係暗示我老公再比多啲佢」-> 有咩問題

別墅

agee 發表於 18-5-24 05:44
最緊要你c6 懂不懂分析, 同你商量。
我果d話窮話慳, 食買玩多, 人生基本咩有齊
我地起步要省用。佢明暗 ...

我6299 其實連老人都唔算
60 未到
剛剛退休
正正係人生最豐足既時候

我兩公婆剛剛起步
樓價物價咩都貴
佢地唔體諒之餘仲急不及待揸乾個仔

子爵府

pinkuchan 發表於 18-5-24 11:05
都係企喺99 嗰邊
但未免太偏頗喇嘛

咪理佢啦!又講朋友去私家,又彈政府,又問返個仔點算,仲唔係拎錢係咩?佢地係想自己出錢嘅就唔駛開聲啦!錢解決左問題啦!
有錢去咁多次旅行享樂,就冇錢去理自己身體?咩玩法?仲要請人去旅行咁闊佬! 駛乜問個仔點算

別墅

little06 發表於 18-5-24 11:21
咪理佢啦!又講朋友去私家,又彈政府,又問返個仔點算,仲唔係拎錢係咩?佢地係想自己出錢嘅就唔駛開聲啦 ...

咪係囉

佢地如果七老八十咩都唔識就話啫
佢地60 都未夠呀
上facebook 仲多過我地
啲咩健康資訊防癌方法咩都識
而且啲frd 個個都去做body check, 佢想做會搵唔到人問咩
肯比錢就直接跟埋個frd 去做啦
駛問個仔點算
擺明就係比說話個仔聽想個仔比錢啦
呢啲用常理都睇得出啦

其實問個仔攞錢都好地地
最憎佢用啲旁敲側擊既方法
仲要好意思話自己好慳住駛

公爵府

pinkuchan 發表於 18-5-24 11:05
都係企喺99 嗰邊
但未免太偏頗喇嘛
唔合你意就叫做偏頗啦!我講事實,你就一定唔啱聽啦。你6299用自己錢去旅行,請人吃飯,又用唔到你嘅錢,又需要你去管嗎。我梗係唔知你99係咪慳啦,我都係睇你留言咋,99話佢哋慳,咁都得罪你咩,話你大使,你就發晒癲咁,咁你話99話自己慳就得。去邊度照大腸,都係問個仔意見,就算自己父母唔識都會去問仔女啦,又有問題嗎,就算要個仔出錢去照,有幾過份吖,養到個仔咁大,津貼父母又有乜問題吖,你成日覺得娶咗你,你老公就唔可以比錢父母,比哂你就得,你唔諗下,未娶你之前,你老公都係有比錢6299啦,有乜問題都會問下個仔,同佢商量,點解娶你之後,連同個仔講乜,自己去旅行,你都有説話講,都唔順眼,你對自己父母係咁嗎。我唔係幫晒99,係遇到d唔感恩的新抱,我會出聲,你哋d新抱一定唔妥我,成日話我係99級,我暫時未係,但都有心理準備,個仔娶著你哋呢種自以為是嘅新抱,都預咗同個仔斷絕関係。婆媳真係世仇,做乜都有得講。希望你將來都會做人99,你就明白我講乜,唔好話你做咗99就唔會行舊路,好多人身份不同立場就不同。

別墅

Miulo 發表於 18-5-24 12:11
唔合你意就叫做偏頗啦!我講事實,你就一定唔啱聽啦。你6299用自己錢去旅行,請人吃飯,又用唔到你嘅錢,又 ...

佢用個仔比既錢去充闊佬 去請人去旅行 去豪飲豪食都算
但自己身體既野就要阿仔再另外比
咩玩法 咩道理
啲錢係先攞黎吃喝玩樂
正經野反而係喺lower priority
你係咁教仔理財架咩?
你比零用錢個仔 都唔係話舊錢比左佢, 佢點花都唔關你事啦

我唔期望佢會幫個仔儲起啲錢
但起碼唔會亂咁駛唔留番啲錢做正經野/旁身
佢地根本就係本住如果有正經野/急事 個仔唔會唔幫 唔會唔比錢
所以佢地未夠60已經連保險都取消埋!!!

別墅

Miulo 發表於 18-5-24 12:11
唔合你意就叫做偏頗啦!我講事實,你就一定唔啱聽啦。你6299用自己錢去旅行,請人吃飯,又用唔到你嘅錢,又 ...

我諗你要睇清一個事實
梅媽呢種人呢個世界多得是
明明自己生活富足仲話自己死慳死底
睇你個款都係梅媽都照撐架啦

男爵府

pinkuchan 發表於 18-5-24 12:40
佢用個仔比既錢去充闊佬 去請人去旅行 去豪飲豪食都算
但自己身體既野就要阿仔再另外比
咩玩法 咩道理
特事特辦 : 好想知個仔最後有無比意見? 例如先做大便隱血, POSITIVE 先比錢佢地去驗. 又或者支助佢地少少? 抑或毫無表示?

別墅

littleyan 發表於 18-5-24 12:51
特事特辦 : 好想知個仔最後有無比意見? 例如先做大便隱血, POSITIVE 先比錢佢地去驗. 又或者支助佢地少少? ...

佢喺政府睇開骨科醫生
叫佢同人地講吓可唔可以安排到

最後嗰個醫生安排佢做隱血

佢話人地淨係幫佢驗大便喎

子爵府

pinkuchan 發表於 18-5-24 12:48
我諗你要睇清一個事實
梅媽呢種人呢個世界多得是
明明自己生活富足仲話自己死慳死底

樓主, 你咪鬼理佢啦, 佢呻佢 99 d嘢就好地地㗎, 其他人呻吓佢就唔比。

首頁

尾頁

跳至