自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

iamlazy 發表於 18-5-22 10:53
咁咪面左左,你唔覺辛苦?我會自己搬返媽媽到住如果係咁

辛苦架,但有原因要同住,所以經常返娘家!其實老公都知長此落去唔係辦法,我地係諗緊搬架,詳情唔講了,只怕拖住落去人地又唔知搞咩搞到個仔又為左孝順兩個字唔搬!好老實,為左搬既問題真係有諗過分開!大家商量完有共識,我就聽住比時間佢處理,但結果如果都係佢唔願搬,我會帶埋小朋友搬走!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

lingwu 發表於 18-5-22 13:20
其實關係去到咁,就算冇能力都要出去租住屋住住先啦,間屋唔係妳地,就算係妳交租交電費錢都唔係用到好多 ...

朝見口晚見面,幾年同住一間屋,叫埋6299,住埋人地間屋都叫過客

水晶宮

章魚妹妹 發表於 18-5-22 13:27
辛苦架,但有原因要同住,所以經常返娘家!其實老公都知長此落去唔係辦法,我地係諗緊搬架,詳情唔講了, ...

呢到好多jm都因為6299而分開,我真係覺得佢地講得岩,如果兩公婆冇問題,因為兩老不如唔見唔采,你地兩個相愛就好,不用理其他人

男爵府

iamlazy 發表於 18-5-22 13:30
呢到好多jm都因為6299而分開,我真係覺得佢地講得岩,如果兩公婆冇問題,因為兩老不如唔見唔采,你地兩個 ...

就係因為愛大家先再商量讓步,但我都表明我係唔會同佢呀媽住落去,而佢亦承諾唔會一直住落去,只係雖要多幾年時間,有d事情係需要時間去淡化(唔講詳盡了,不過都離不開最老土果d),而家只有望佢承諾既會對現(佢都知一直落去唔係辦法,而我都講左好多次:孝順唔係一定要一齊住,佢兄弟唔同呀媽住難道都不孝?!)唔係要逼佢,但我都需要一個家,而且我地既婚姻係容不下佢呀媽去干預!(呢樣唔係自私既諗法!係基本既需要!)總之到最後佢都係離唔開,我會帶小朋友建立我地既家!男人就係咁,拖拖拉拉,想老婆仔女係身邊又怕人話佢不孝!

侯爵府

畀面勳章

章魚妹妹 發表於 18-5-22 13:27
辛苦架,但有原因要同住,所以經常返娘家!其實老公都知長此落去唔係辦法,我地係諗緊搬架,詳情唔講了, ...

坦白講,要同住的9成都因為冇錢,成家後冇本事搬出去,就一路同住一路等公屋,但又樣樣睇唔順眼又要話事,咁咪多磨擦,通常lee 類等到公屋就好巴閉,就會話之後唔見6299又唔比見孫咁。仲有一成就係老公愚孝,唔捨得個呀媽。不過咩原因都好,同住一定有磨擦,唯有互相尊重同遷就,又要有感恩既心,當比身教自己小朋友。

男爵府

o_____o 發表於 18-5-22 14:01
坦白講,要同住的9成都因為冇錢,成家後冇本事搬出去,就一路同住一路等公屋,但又樣樣睇唔順眼又要話事, ...

其實可以搬,但因為某d唔開心既事需要時間淡化,關係係要互相尊重,但我諗唔到一個理由要包容一個成日想折磨人個女又想個仔頭家散哂既人,發生左既事無得返轉頭,只能講凡事都有因果,希望佢都識諗唔好再搞事,比我平平靜靜咁過,然後我老公會對現搬既承諾。

男爵府

回覆樓主:

樓主一開始話「回到佢家」,我仲以為樓主去62屋企,原來大家住埋一齊,樓主根本冇當係自己屋企,大家咁唔夾,真係出去租劏房仲好過,仲自由自在,唔使睇人面色,橫掂兩公婆都有返工,少少哋都有兩三萬,應該俾得起,想慳租金同62住就要妥協啦,鬼叫自己想慳錢,6299自己有公屋,又有長糧,唔使靠你哋,你哋唔係度住佢哋仲自在,又唔使爭廚房,佢哋一家人咁多年都係咁食架啦,係你搬入去嫌食唔慣,搞到分開煮,你6299已算好,如果係我,一早pang你兩公婆出去住,唔使咁煩,仲好意思上來唱

子爵府

回覆樓主

睇得出你有叫62一齊食,本人應該ok,反而你C6話自己父母係房客先最不孝,可以用衰格嚟形容,真心如果我仔咁講,我堅會同佢脫離關係,再趕佢走,養到佢牛高馬大,自己結婚冇本事搬比埋屋佢全家住,仲要比説話同面口父母睇,依啲仔要唔要都罷
Btw 如果仲要一齊住,叫你C6對兩老好啲,平日講嘢同態度都好重要,你62&99 肯比你哋一齊住又點會真心唔鐘意你哋吖,多數係口硬心軟多

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

o_____o 發表於 18-5-22 14:01
坦白講,要同住的9成都因為冇錢,成家後冇本事搬出去,就一路同住一路等公屋,但又樣樣睇唔順眼又要話事, ...

就算住得近都有問題,又話成日上去,又比匙,好多野

子爵府

回覆樓主:

如果一向分開煮,係咪你哋買餸前無問聲佢哋要唔要用廚房?
就算同屋啲嘢都係要溝通吓share用好啲以免衝突

咁佢傾電話響度自呻,你駛乜要爆佢呢由佢呻,又唔係鬧你唔俾你用

到奶奶返你講返咪得

男爵府

Jnam 發表於 18-5-22 13:30
朝見口晚見面,幾年同住一間屋,叫埋6299,住埋人地間屋都叫過客

吓!有小朋友都同住,分開煮,C6仲要當自己係租客,點身教小朋友,小朋友見咗咗分枱食都唔好啦!

首頁

尾頁

跳至