自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

好多年前,數碼相機大行其道,個個都至少有一部機仔响身邊。千零二千零一部, 的的骰骰,好好用好就手。
不過,近幾年,手機嘅拍照質素,像數都話追得上相機,有些仲話靚過相機。感覺唔少人都隨手影就算。唔會再用相機。(專業級單反除外)
我有朋友連相機都費事買。
想知道,你地呢?
我起初係用手機影完再用相機補飛。後來真係覺得太多余太煩。結果只用手機。或者事旦用一個。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我記得十幾年前同老公去日本,果陣開始興數碼相機,叫人幫我地影相,連啲日本人都嘖嘖稱奇覺得好先進(因佢地都未普及)。

十幾年後,我暫時都堅持會帶相機(擺明係遊客咁揹喺頸)+手機補飛。
不過手機影相越來越靚,可能有一日我都會擺低部相機唔帶。

男爵府

回覆樓主:

手機影相都好方便,又高質。當然如果妳係專業,影相就用大機。

珍珠宮

回覆樓主:

我去旅行都會帶相機,相機影出黎既質素始終靚過手機。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

用無反/單反
手機質素唔夠
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

如果以日記形式咁影會用手機隨意影,

想影靚相留念一定用相機影,

就好似影結婚相一樣都唔會用手機影啦.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主

我仔而家玩番菲林相機,下個月三仔乸去台灣玩,佢已經揾緊有乜攝影景點。

公爵府

IloveJJ 發表於 18-5-22 10:54
所以我而家買手機,最重視係影相質素。我係仍然堅持曬相的,但靚手機影既相,係同相機無分別。
...
我近年都好懶帶相機出門,但去到某 d 位,我就唔識用手機影到我想要嘅效果,例如我想用大光圈影淺景深效果,真心請教,手機可以點樣做到?

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

會帶無反

侯爵府

2018復活節勳章

麟媽媽 發表於 18-5-22 10:57
我仔而家玩番菲林相機,下個月三仔乸去台灣玩,佢已經揾緊有乜攝影景點。
...

估你唔到喎

公爵府

麟媽媽 發表於 18-5-22 10:57
...

我仔未去到咁專業,但都係覺得普通單反滿足唔到,而家玩全手動黑白,玩光影效果,不過又真係嘅,我用普通單反影一張相,我自己覺得唔錯,但同阿仔影嘅同一個景,兩張相一拍埋,高下立見,無論清晰度對比立體感,都係阿仔嗰張勝,貴機靚鏡頭真係有分別

所以手機要完全替代相機,應該仲有好長嘅路

子爵府

MommyPanel勳章

依家只用手機,部數碼相機已經唔知去左邊

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

日常生活用手機,去玩一定大機

珍珠宮

呢幾次旅行都有帶相機, 但影左都唔知十張有無, 主要都係用手機

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

coolalalala 發表於 18-5-22 10:57
我仲有用
有時叫其他途人幫手映相唔想俾人用我部電話咁用細DC安心啲
有時放係一邊set timer自拍都係用細機 ...

你又講得啱,俾人代影,俾部手機好似有點危險 我部相機都幾年貨仔已唔值錢

翡翠宮

回覆樓主:

手持影,尤其夜景,可能手機仲靚過單反。而家手機越來越多鏡頭,又AI又盛,研發速度快過相機,一般DC已經唔夠手機打啦,單反質素可能仍有優勢,但便攜性輸晒!

首頁

尾頁

跳至