自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Alex123 發表於 18-5-23 00:26
佢哋兩個是否無良顧主我就唔清楚啦!

但做老闆幾時都希望只可以我加價,但唔可以員工加人工,租金最好唔 ...
即係有口話人, 無口話自己
講人個人就話人點無良, 應該點點點
點鬼知自己做個陣仲衰個人多多聲

天朗氣清

珍珠宮

tinlong22 發表於 18-5-23 00:32
即係有口話人, 無口話自己
講人個人就話人點無良, 應該點點點
點鬼知自己做個陣仲衰個人多多聲

這個對你應該可信性高,證明香港真係好少良心顧主。

所以不論是誰,也不應該支持無良顧主。最終只能立法解決。

http://www.ftu.org.hk/m/zh-hant/news?id=32&nid=819

子爵府

~緣~ 發表於 18-5-22 14:32
萬O都有

有一段時間之前在IFC那間已見到有

珍珠宮

Alex123 發表於 18-5-23 00:38
這個對你應該可信性高,證明香港真係好少良心顧主。

http://www.ftu.org.hk/m/zh-hant/news?id=32 ...

你貼過07年工聯會要求最低工資想代表乜?
你唔係諗住佢地係建制派, 我就會話最低工資WORK下嘛?

由一開始到而家, 我都話最低工資唔WORK架啦
當年低下層一個鐘食唔起早餐
到今日, 食得起個早餐未?

真係多謝你提我原來過左十年
最低工資都幫唔到人食早餐

天朗氣清

珍珠宮

tinlong22 發表於 18-5-23 00:41
你貼過07年工聯會要求最低工資想代表乜?
你唔係諗住佢地係建制派, 我就會話最低工資WORK下嘛?

搵個新啲嘅新聞。工聯會好一點,只支持加到$42.5

https://m.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180520/s00001/1526794069770

不如你搵啲真實個案的訪問比大家參考,是訪問一些低下階層家庭親身感受比較7年前未有最低工資前,與今天有最低工資後,發現是比最低工資影響變得生活更差。這樣大家會容易明白一點。

珍珠宮

Alex123 發表於 18-5-23 00:49
搵個新啲嘅新聞。工聯會好一點,只支持加到$42.5

https://m.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article ...
案例?係十年前食唔到早餐
十年後, 都仲係食唔到早餐
你仲想搵咩案例?

之前未有最低工資, 仲有得做
之後有最低工資, 俾人炒左換血個D?

天朗氣清

大宅

回覆樓主:

最慘小朋友又未大,要照顧,又冇人幫手湊,又請唔起姐姐(學力唔夠揾埋都唔夠比姐姐人工)又要交租,水,電!日常洗費!得老公一份人工真係唔多夠!成日加價!揾的都追唔切!!

子爵府

正確來說,強積金的出現也是失敗政策
:wave:  :wave:

珍珠宮

tinlong22 發表於 18-5-23 00:51
案例?係十年前食唔到早餐
十年後, 都仲係食唔到早餐
你仲想搵咩案例?

今天是講食唔到大家樂的早餐,但其實大把屋邨或舊區的茶餐廳都可以食到$32左右的早餐,所以話完全食唔到早餐是有點誇張,唔好人哋講你就信。不過追唔到私人租金及樓價就肯定啦!

所以你要搵啲真實個案先有說服力。

珍珠宮

Alex123 發表於 18-5-23 01:03
今天是講食唔到大家樂的早餐,但其實大把屋邨或舊區的茶餐廳都可以食到$32左右的早餐,所以話完全食唔到早 ...
咪玩啦當年食唔到既何嘗唔係大家樂個D早餐

你搵D因為最低工資生活好左, 食埋個晏既先講出黎啦

天朗氣清

珍珠宮

tinlong22 發表於 18-5-23 01:05
咪玩啦當年食唔到既何嘗唔係大家樂個D早餐

你搵D因為最低工資生活好左, 食埋個晏既先講出黎啦

乜唔係好多人話有了最低工資後去做保安不知幾舒服咩?

清潔工又話$40一個鐘都請唔到人咩?

乜唔係話譚仔為大量新移民提供工作機會咩?

一個亞婆話食唔都個大家樂早餐你又信,香港失業率是20年新低你又質疑!

珍珠宮

Alex123 發表於 18-5-23 01:12
乜唔係好多人話有了最低工資後去做保安不知幾舒服咩?

清潔工又話$40一個鐘都請唔到人咩? ...
講左最後攪到原來想話個阿婆講大話

天朗氣清

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

~緣~ 發表於 18-5-22 21:14
咁七八十年代出世嘅人 ,讀書唔多中五畢業出泥,除咗清潔都冇咩可以做
...

如果只係安守本份咁做清潔
遲早無得撈
要搵到食,其實萬變不離其中
就係返工上心啲,為自己增值

世界點變都總要個人嚟幫手變

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlesister 發表於 18-5-23 00:21
辛苦工就唔會請到人架啦,加到$50 一樣請唔到,因為冇咁辛苦既一樣都係$50,一刀切係最低工資失敗既源頭
...

就係囉,而家低級文職果d最難加到人工

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ksviola 發表於 18-5-23 01:41
如果只係安守本份咁做清潔
遲早無得撈
要搵到食,其實萬變不離其中

又咁,讀書唔成,又唔太醒目,叫佢地轉難過乜啦,做清潔應該仲揾到食嘅

水晶宮

BK Milk勳章

幸福花 發表於 18-5-22 18:01
有雞先定有雞先!邊個話最低工係物價元兇?除咗工資滙率租租金。。你地打工唔想加人工? ...

我覺得係租金影響比較大

侯爵府

2018復活節勳章

~緣~ 發表於 18-5-22 12:02
就算而家自己喺屋企食,買定啲麵包響屋企整成本都十幾蚊一個人

其實最低工資真係兩難。骨牌效應咁。
員工立場梗話好㗎。老闆立場就百上加斤。小企老闆好難捱。變相縮人手減工時,請兼職,呢度縮果度減,請少個就做死果個或個兼職。
而其余嘅就一定轉架落消費者度,我地就咩都貴囉。
我仲覺得,猶其連鎖式食店員工,態度愈來愈差。因為做成點都已有最低工資,行業又缺人,東家唔打可以打西家

珍珠宮

yumui61 發表於 18-5-22 12:20
智慧從來都係少數人手中,依家D樓價咁高,唔通又關最低工資事,壓榨低層弱勢最可恥,人人都要生存。
...

錯啦,經濟學不嬲都唔主張有最低工資,連鎖反應下乜都會加,生活只會百上加斤。

珍珠宮

good_pig 發表於 18-5-23 07:55
就係囉,而家低級文職果d最難加到人工

好多工既薪金只係高過最低工資少少,最低工資一加,加上連鎖效應,日用品餐飲車費租金又加,呢班薪金高話最低工資既人先慘。

侯爵府

回覆樓主:

真係好搞笑,居然餐廳加價/鋪頭結業係因為最低工資?!一間餐廳最大成本唔係人工,而係鋪租,食物加價/鋪頭結業,係因為捱唔住租金,呢個先係最大元兇。
加最低工資令鋪頭結業炒人呢啲係商人藉口。

首頁

尾頁

跳至