親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

去11日日本, 暫定 名古屋,京都,大阪,名古屋/4日3夜
京都/3日2夜
大阪/6日五5夜
總共11日10夜

關西機場先去名古屋,之後京都之後,大阪。

買車票情況如下
14日/ jr全日本鐵路通票
普通 三千幾,頭等四千幾。
或者
要買三次,4日jr關西週遊券, 和歌山火車巴士一日遊券, 名古屋四日日遊券,
京都三日日遊券, 嵐山小火車來回。

那一樣會比較好呢?
Jr全日本週遊券 (14 日)

想請問一下
1: jr全日本週遊券係唔係全日本所有火車都可以坐? 近鐵都可以坐嗎?

2: jr全日本週遊券, 有分頭等 和普通, 14日普通三千幾, 14日頭等四千幾, 頭等係唔係即係綠色車廂呢?

3: jr全日本週遊券, 如果再和歌山去睇貓站長貴志路線,包唔包括在內呢?

4: jr全日本週遊券 ,在和歌山坐巴士, 大阪坐巴士, 京都坐巴士, 名古屋坐巴士, 包唔包括在內呢?

5: jr全日本週遊券,京都嵐山小火車, 包唔包括在內呢?

禁止訪問

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

是想知道jr全日本通車票是否包曬所有我想去的地方?不是為了回本這是為了方便.

子爵府

JR集團全線及新幹線〔但「希望(Nozomi)號」、「瑞穗(Mizuho)號」(均包括非預定座位)除外〕、特急列車、急行列車、快速列車、普通列車及BRT(一部份列車不可使用。)

14日期間

62,950日圓

31,470日圓

46,390日圓

23,190日圓

綠色車廂.............................62950 yen / 31470 yen
普通車廂.............................46390 yen / 23190 yen

分開買車票:
4日jr關西週遊券...................6300 x 3 = 18900 yen
京都去名古屋........................5070 x 2 = 10140 yen
和歌山火車巴士一日遊券.......1600 yen
名古屋四日日遊券.................850 x 4 = 3400 yen
京都三日日遊券....................1700 + 900 = 2600 yen
嵐山小火車來回....................400 x 2 = 800 yen
總共=37480

相差8910 YEN
大約1000 HKD
不知到計法是否正確

伯爵府

sm003 發表於 18-5-22 15:53
[/td][/tr]
[/table]

仲要計每張pass有無計過是否用盡?例如要搭3次先回本。

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

回覆樓主

你要plan 好行程先計到買pass 定散買抵。

wcpcelia    發表於 18-5-23 15:17

禁止訪問

公爵府

sm003 發表於 18-5-22 15:53
[/td][/tr]
[/table]

你嘅計法已假設要買pass. 睇清楚行程先啦。而一般買jr pass 都係買普通,好少聽過買頭等。

伯爵府

Sukebe 發表於 18-5-22 19:22
JR 日本通車票是否包曬所有我想去的地方 : No

不是為了回本, 是為了方便 : 無言

想不到用成46000円買個方便 ,更何況不是所有交通工具都可以用jr pass! 大阪、名古屋、京都都有唔同鐵道或巴士公司,我諗樓主要再溫習一下那張全日本jr pass嘅細節先。

green car = 頭等
但唔係所有車有頭等坐

公爵府

CruBa 發表於 18-5-22 19:43
佢話 : 唔係為了回本, 係為了方便喎.

大師,好多初次去都以為買pass 會好d.
我見樓主係真係有計劃過嘅,唔算伸手牌。

Btw, 樓主,以我經驗,買pass 可以最後先考慮,因為行程喺計劃期間會不斷改。以我上個月經驗,原本嘅 4 日行程係唔駛買任何pass,但改下改下越去越遠,最後都要買。

禁止訪問

子爵府

hennyyoyo 發表於 18-5-22 17:37
仲要計每張pass有無計過是否用盡?例如要搭3次先回本。

分開買車票:
4日jr關西週遊券...................6300 x 3 = 18900 yen
(第一日機場去京都用、 第四日京都用、第五日京都用、
第6日至到第11日、大阪用)
大阪...
第6日....環球影城
第7、8日....大阪城、道頓堀、黑門市場、四天王寺、八阪神社
第9、10日....姬路城、和歌山城、貴志站、黑潮市場
第11日....大阪

京都去名古屋........................2480 x 2 = 4960 yen
(第一日京都去名古屋用、第四日名古屋去京都用)
和歌山火車巴士一日遊券.......1600 yen
(和歌山去貴志站用貴志站去和歌山用、 巴士去黑潮市場用、
黑潮市場去 和歌山火車站用)
名古屋四日日遊券.................850 x 4 = 3400 yen
(名古屋去 名古屋港水族館來回用、名古屋去legoland來回用、
名古屋去拉格娜登堡來回用)
京都三日日遊券....................1700 + 900 = 2600 yen
( 京都三日周圍坐車用)
嵐山小火車來回....................400 x 2 = 800 yen
(嵐山小火車來回用)

總共=32300

子爵府

單程 機場去名古屋 要7610 Yen

子爵府

Sukebe 發表於 18-5-22 19:22
除左嵐山、和歌山電鐵. 佢根本連自己想去邊都唔知, 只知道買 Pass.

$$$$$$ 多就是任性, 由他吧.
寫咗出嚟會唔會比較清楚啲呢

珍珠宮

heilok 發表於 18-5-22 20:06
大師,好多初次去都以為買pass 會好d.
我見樓主係真係有計劃過嘅,唔算伸手牌。

但已經覆完一次,都係話為方便喎~

子爵府

諗住如果計法正確
相差萬五yen
又可以去曬 我要去的地方
唔使買咁多張pass
睇個網頁話
jr和新幹線啲車又搭得
Jr巴士又話搭得
十分方便
所以先想問下了解下

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

JR 西日本鐵道周遊卷係要連續用4日喎

你會唔會同kansai thru pass (3日卷,可以不連續使用)撈亂咗?

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

JR 全國pass 除咗JR 同jr 巴士外,其他交通工具全部都唔包
你可以上去japanrailpass 網頁睇下

首頁

尾頁

跳至