論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hsbc005 發表於 18-5-27 21:35
我攪過,
帶埋工人去境署,
寫信,解釋,

點解要agent簽名呢?係解釋信簽名?

如果要agent, 但agent又唔收錢(不論什麼名義的手續費), 又幾好喎
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-5-26 07:56
我諗$500係agent 幫樓主寫嗰封解釋信。 agent 唔會咁大膽收$500係入境處download 到既表。
...

我舊傭passport到期後renew,agent打比我,唔記得話比千幾蚊,佢幫我工人整新visa
我嚇了一跳!因為我根本一早網上預約了期,我只需比$90、一封僱主信,form工人到入境逾自己填,我比埋來回車費,放工人假去整,工人唔知幾開心

大宅

回覆 hsbc005 的帖子

我向agnet追回500元

伯爵府

PCCW2319 發表於 18-5-27 21:44

如果要agent, 但agent又唔收錢(不論什麼名義的手續費), 又幾好喎

我寫信解釋,
Agent 都要寫信解釋,
我要解釋一次俾工人知封信寫乜,
(我唔記得工人係咪都要寫一封,
而我代佢寫,所以佢要簽)
然後工人都要簽,
要一早去入境署拎籌,
我第一個炒的工人當時係早上3-4点出門口,
去入境署排隊。

可能我同工人續新約,
agent 收咗一筆所以唔收$。
我本來都唔想同個工人續,
如果唔攪掂佢我第2個工人黎唔到,
而第1個工人又冇得留低要即走,
所以先續 (其實係僱主轉做我名)。

伯爵府

PCCW2319 發表於 18-5-27 21:44

其實如果Agent 收唔到$而唔做任何野,
個工人要即走,
即係佢又少件貨咁解。

大宅

回覆 CatEgg 的帖子

Your agent could remind your maid's working visa was expired. But my agent could not

別墅

想問visa過期,點搞?

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bon43028 發表於 18-9-4 21:26

想問visa過期,點搞?

咪就係寫去封信比入境署解釋同道歉,講明姐姐重幫你做緊野,之後姐姐自己去入境署排隊,預咗比阿sir鬧
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

請問樓主最後結論點樣呀?我剛剛都發現原來過左期1年,聽日去入境處攪!第一次請工人冇經驗,因為到港時護照得返半年有效期!我有朋友話可能要負上刑事責任

侯爵府

likoy 發表於 19-3-24 22:52
請問樓主最後結論點樣呀?我剛剛都發現原來過左期1年,聽日去入境處攪!第一次請工人冇經驗,因為到港時護 ...

其實咁即係僱用非法勞工,所以你睇下入境處點攪

大宅

回覆 bigyanb 的帖子

我和工人姐姐各寫了一封信給入境處,主要說agnet疏忽沒有和我們講解清楚,最後它接納了,並續了姐姐的簽證。

侯爵府

rainbowyung1 發表於 19-3-25 17:42

我和工人姐姐各寫了一封信給入境處,主要說agnet疏忽沒有和我們講解清楚,最後它接納 ...

有冇落black record

大宅

咁, 我就唔知。
點樣才知?問入境處?

首頁

尾頁

跳至