婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我38歲。因為貧血,指數去到5.6暈到在家。去到醫院輸了三包血,婦科醫生發現有子宮內有息肉,第二天立刻切除。
但一星期後醫生報告話細胞內膜異常增生,演變癌有一半以上。醫生說若想生B,可以帶藥用子宮環。但若不要B,就勸我切子宮,留卵巢。因為這樣就一了百了.
若果帶環,每三個月抽組織檢查一次。若果好轉,可以繼續帶。但有些病人會突然變成癌症,連卵巢也保不住。
我已有一個5歳囡,可以不要BB,但我又很怕切了子宮,很多後遺症。大家有什麼意見給我?

大宅

Consbaby 發表於 18-5-22 21:40
我38歲。因為貧血,指數去到5.6暈到在家。去到醫院輸了三包血,婦科醫生發現有子宮內有息肉,第二天立刻切 ...

見多一兩個医生,參考意見先決定吧!

大宅

BK999 發表於 18-5-22 22:33
見多一兩個医生,參考意見先決定吧!

已經看了兩個私家,醫生叫我這二,三星期內決定。下星期再看政府再決定(emoji)

大宅

Consbaby 發表於 18-5-22 22:35
已經看了兩個私家,醫生叫我這二,三星期內決定。下星期再看政府再決定(emoji)
...

睇埋政府意見,最怕私家係缺德医生,想你開刀切除,又有十萬八萬入袋

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

祝一切安好☺

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我38歲。因為貧血,指數去到5.6暈到在家。去到醫院輸了三包血,婦科醫生發現有子宮內有息肉,第二天立刻切 ...

先嘗試帶環,觀察一年再決定也不遲
切除子宮非小事,要慎重考慮哦!

大宅

fandycheng 發表於 18-5-26 12:22
先嘗試帶環,觀察一年再決定也不遲
切除子宮非小事,要慎重考慮哦!

明白,最怕惡化,建卵巢也bye bye埋!

大宅

我之前都是貧血,我覚得帶環之後,月經流量同日數都少很多,之後冇再貧血,我後悔自己冇—早帶環添

別墅

西醫治標不治本

大宅

陳媽 發表於 18-6-7 06:20
西醫治標不治本

所以我決定盡量吃清淡東西,唸住開始吃斎

別墅

Consbaby 發表於 18-6-8 11:30
所以我決定盡量吃清淡東西,唸住開始吃斎

食素要食得好均衡先健康,建議你不如俾d時間睇中醫,會有幫助的。

男爵府

花生眉豆湯 發表於 18-5-27 14:59
我之前都是貧血,我覚得帶環之後,月經流量同日數都少很多,之後冇再貧血,我後悔自己冇—早帶環添 ...

我都是十五十文用不用,要五年換一次,同埋有沒有其他問題?

首頁

尾頁

跳至