自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

5歳,仲係細。有人可以坐定定做20、30題,easy job,有人真係唔得。咁樣唔代表佢蠢,要尊重每個人發展唔同。

佢做得出、够胆倒水落數學習作,丢落垃圾桶。好明顯佢唔係逆來順受易教型,你咁chur佢,同佢硬拼,上到小學除非佢突然開竅,否則你唔改策略,分分鐘日日六國大封相。

珍珠宮

回覆樓主:

(emoji)隔離屋4歲已經要返補習班補數學啦,人都癲,數都未識就要補啦,咩世界

公爵府

回覆樓主:

我細仔都5歲,佢都係唔專心搞搞陣,做一版功課要我鬧n次又要講條件,例如每寫10個字要休息半個鐘又食粒朱古力 好彩數學幾好,我問佢都識答,好少坐定定做題,不過其實讀k3做20題唔算多啦

翡翠宮

畀面勳章

5歲仲係幼稚園,要做20題數太多了。

下次試下分開做,每次做三幾題,可能令佢冇咁大壓力。

日日是好日

大宅

hellohellojenny 發表於 18-5-23 10:39
5歲太谷,令佢討厭或抗拒做功課,日後升小就難搞。
x 2

子爵府

睇完呢個post唔知好嬲定好笑。5歲補數學
唔怪得d補習社開到成街都係

大宅

oocholeoo 發表於 18-5-23 08:47
我仔五歲
唔鐘意做功課,溫習
每次做功課溫習都要3催4請

我仔仔剛滿六歲。

係5歲時候佢每天除了日常功課,我亦會額外再俾練習佢做。中 英 數 每抽一part俾佢做,我對自己同佢要求係每晚必要做家課 額外練習 故事書和玩。

我諗大多數一定又話 我怪獸家長 又話小朋友好慘。我講出來預咗會有人鬧,但都要講,係因為我唔明 鬧樓主的人心態!

我仔4~5yrs已開始做數學題,5歳多已會連加連減,一晚要做二十題亦唔係新聞!
我唔係想讚我個仔有幾叻,我係想証明唔係5歳小朋友能力只係玩玩玩!

自己的小朋友做唔到唔代表別的小朋友做不到!小朋友的能力更唔係由家長去否定!

另外,早幾日,我仔放學回家,好開心同我講,「今日老師抽問同學10減幾,我係全班答得最快,最多,老師係全班面前讚我!」我仔講以上說話時係充滿笑容,呢份成功感我相信係日子有功!

以前我打的全是100%真實。

樓主,我教我仔時都有樽頸位。
你清楚你小朋友牌性,最好以小孩的角度去帶領他!

公爵府

siiu_Y0613 發表於 18-5-23 10:48
係囉!五歲咋喎。k2
真係好過份
慘慘豬

終於明白點解咁多學童自殺

水晶宮

kwsfcp 發表於 18-5-23 11:01

我仔仔剛滿六歲。

你果個受,唔等于佢呢個得。樓主個仔够礓倒水落作業,呢樣絕大部份細路你比個沙煲佢做胆,都唔敢的……

公爵府

chengcheung 發表於 18-5-23 09:11
同意,如果我係個小朋友會直接撕爛份作業

孩子的反應正常過正常,反而係父母不正常而自己唔知

琥珀宮

oocholeoo 發表於 18-5-23 09:33
試過
但佢睇完都係咁。。。

未到小學唔好再迫佢做,如果到時有反效果仲煩

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我仔都係五歲,都係基本完成學校功課,冇外補冇課外功課,放假主力食玩訓

下年小一我知好多人已經比力落小朋友度,不過我目標不是直私名小亦不揀一線津小

我本人好怕大壓力,不是吹水,壓力過大我會病發的

子爵府

Carsonbb0800 發表於 18-5-23 09:30
佢只係一個k2/k3嘅小朋友,點解要咁樣迫佢?佢已經唔鍾意做,你再格硬迫佢一定有反效果⋯⋯點解唔可以從遊 ...

X2

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我仔仔剛滿六歲。

自己小朋友做到唔代表人地小朋友都做到。

小朋友能力唔係由家長否定,同時都唔係由家長決定。

五歲未計到加減數,日後大把時間 。五歲計到加減數,日後都可以大把數唔識計。

其實一d 關係都冇
總有離別的時候

子爵府

回覆 kwsfcp 的帖子

絕對認同,我亦係這樣教我囡。我知佢能力可以才叫佢做,當然佢有時會扭計,但同佢講吓數(玩,睇電視)又可繼續。到了現在小五(個底都叫穩定),我便放手,佢亦自己可應付默測,考試前我先跟一跟。

珍珠宮

點解能力做到就一定要佢做?

佢哋心智發展未去到呢一步,勉強無幸福

我大仔整個幼稚園階段唔係話計數,直頭係文盲,連個「一」字都認唔到
但幼稚園的理念係你一直陪佢讀,最重要係佢喜愛閱讀,緣份到了,自然就會自動波

我仔一上到小一下學期,中咗降咁,自己不停睇書,突然識好多字,數學亦都突然好醒目

咁多年我哋無補過習,只係佢唔識時候教佢,佢今年小六,係band1學生,科科都好唔錯,最重要係佢對學習有熱誠,自動學習,熱愛閱讀,這是咁多年以來老師所盛讚的

我唔係想曬個仔有幾叻,而係想講,小朋友開心成長,重要過將知識填滿

水晶宮

我仔仔剛滿六歲。

其實無人講過五歲的能力只係玩玩玩。不過樓主的兒子反應咁大,明顯已經討厭數學討厭做練習,咁再迫佢坐一個鐘或者要每日完成20條數有咩意思?
再講,即使一個五歲的小朋友,真係只識玩玩玩,都係正常不過的事情,係天性

大宅

我仔仔剛滿六歲。

因材施教!
我仔仔做到,當然都唔係代表其他人做到!

所以我唔會一句就否定點解d小朋友做唔到(emoji)?!我回應呢個post,主要係看不過有d回覆好像指罵樓主!

樓主開post ,都係想得到集思廣益...有人認同同唔認同都可客客氣氣姐!

純討論
個人愚笨,個人小意見

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女9歲都唔肯一次過做20題數,5歲太誇張啦
唔係人人都可以操數操卷要睇小朋友性格架
其實樓主小朋友係唔中二計定唔中二寫?

侯爵府

親子王國15週年勳章

其實樓主小朋友都係一次半次發脾氣啫....... 唔通有小朋友做功課一次鬧脾氣都無? 次次都極度喜愛, 急不及待咁拎功課出黎做, 做完再想做?

我仔都係五歲, 幼稚園日日有功課, 無外補。

有時仔仔心情唔好都會坐足成個鐘, 一隻字都唔寫, 我地咪坐係度有佢, 只有提佢唔做完, 到食飯時間無得做, 交空白功課.......... 根本嗰啲時間係扭計, 因為佢有任何要求, 滿足左, 都有新的要求, 其實佢就係嗰日唔想做, 係度逃避囉 根本問題唔在於佢識唔識/啲野深唔深, 就係嗰日唔想做。好似大人有時嗰日都會唔想返工/唔想做野咁

前晚先試過係咁, 勁扭勁喊, 後來已去到無理哭鬧既地步, 我最後拎左張被出廳, 叫佢係梳化瞓一陣......... 可能嗰日返學特別攰, 又或者 weekend 玩創左未回神.......... 瞓醒又正常返變返小可愛, 最後都做哂功課可以假日出街玩呀

首頁
23456...8

尾頁

跳至