自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

用戶要求終止服務

回覆樓主

五歲先至學緊順數倒數咋喎
小一先至學加數
難怪咁討厭

男爵府

我仔都係咁一樣K2, 情況同你一樣, 只要我唔係坐喺佢隔離話住佢做, 佢可以抄寫的功課都做2個鐘甚至唔做, 每日放學返到屋企就喺屋企行來行去無所事事, 之後到我收工返到屋企就用種種藉口話唔做功課, 成日要鬧佢先好辛苦咁做完少少功課, 獎勵/罰無得去玩/無零食 好多方法都試過, 根本就係唔想做, 出去補習班又發夢, 可以點搞

子爵府

5歲人仔要做20題數...... 仲要自己一個人做....樓主你要好好諗下自己對佢要求有冇太過份

珍珠宮

回覆樓主:

死啦!我係個咩都唔點理,佢唔做我真係有佢,等佢冇得交,佢唔鐘意讀我都唔迫佢,佢唔合格比人罸比人笑,我曾經試過管,無效,可能知佢唔係讀書材料

大宅

Gee! 發表於 18-5-23 12:17
5歲人仔要做20題數...... 仲要自己一個人做....樓主你要好好諗下自己對佢要求有冇太過份
...

係囉,先五歲要做20條數有啲誇張

大宅

回覆樓主:

逼太緊咪會反抗,佢本身數學已經差,引起佢對數學嘅興趣,好過咁細個就操到又反感又抗拒

珍珠宮

Suncloud 發表於 18-5-23 09:16
下,5歲甘迫法,你好過份下

伯爵府

回覆樓主

只係5歲,個個去玩得佢做數,我係大人都覺得自己好慘,下次唔係倒水係撕爛本薄都做得出!

將心比己,你被不情願困住做唔喜歡既事,你會點?

20題係有趣既可以好快,20題只有文字既內容真係多!

5歲數感差唔應該補數,應該諗下有咩方法提升佢興趣或幫助佢思考同理解!
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

男爵府

回覆樓主:

5歲咋喎, 你再迫佢, 佢升上小學, 一定更討厭數學。
因為係佢腦入面一定會聯想到數學=負面=冇得玩=做唔完=失敗。
呢家你要改變佢聯想 數學=正面=好玩好易=亞媽會鼓勵,讚賞=成功

讀書係長跑, 你越迫佢越走

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

回覆樓主

5歲已經開始咁谷,再大d點算?

大宅

回覆 oocholeoo 的帖子

我女4歲半都有補數, 其實都係加數, 一個星期得10題, 如果佢唔肯做, 你要陪佢做, 任何功課都要讚賞, 就算寫得唔靚, 佢有成功感先有動力, 佢會唔會唔識計所以慢? 你個仔唔迫得就要轉方法, 佢夠膽掉功課真係要好好諗下以後做功課要點樣做, 例如補習, 俾人教會唔會肯做? 5歲補數我都唔覺有問題(只限加減都可以接受), 問題係佢想唔想, 唔想既, 你自己教先law, 迫佢會有反效果.

水晶宮

畀面勳章

oocholeoo 發表於 18-5-23 08:47
我仔五歲
唔鐘意做功課,溫習
每次做功課溫習都要3催4請

由佢唔好做

公爵府

我女現在小一,一份數學功課多數做5題應用題
你要個5歲做20題?
只係幼稚園,唔好迫得太緊

公爵府

之前收過一些補習社單張,有幼稚園拔尖班
我仲諗多唔多人會報名
原來真係有市場

公爵府

kwsfcp 發表於 18-5-23 11:01

我仔仔剛滿六歲。
我女小一,經驗小朋友操得多做得多加減數唔難
睇應用題跟住列式先難,要理解題目
因為文字題問法可以好多變化
當然數感好小朋友會快上手

男爵府

我仔五歲
唔鐘意做功課,溫習

小小分享,我小朋友都甘上下年紀....

- 唔好迫小朋友做功課,但要佢明白做功課係佢嘅責任,我明白有時做父母好緊張,但係唔夠一次半次就算,小朋友知道欠交,下次就會記得

- 唔好太區分玩和做功課,我盡量安排佢喜好行,因為最終目的都係想佢喜歡學習,自己主動做功課

So far 我小朋友會自動自覺做功課,我都唔會check 功課,因為做得啱係佢嘅責任,佢唔識應該主動來問我....

我每晚會俾額外練習佢做,例如數學, 現在k3, 大概做50題, 但不會重複學校教個啲,如果唔係佢話好悶....15分鐘要完成,如果拖得太耐, 會俾佢辛苦嘅感覺....

男爵府

我仔五歲
唔鐘意做功課,溫習

五歲剛剛學寫字,仲要補數,有興趣都變冇興趣啦!其實頭6-7年真係最好儲親子時光,得閒去下超市學加減數都着。

侯爵府

oocholeoo 發表於 18-5-23 09:34
試過
叫佢比錢叫佢計找幾錢
只係比10-9=1

不如還原基本步,搞定順序、倒序先。
純粹我與小朋友的小遊戲分享:
可以比1塊餅佢,數1,比第二塊佢,叫佢數2,如是者數到10。
之後請佢食,本來10塊,很左1塊,現在剩多少? 如是者,數到零為止。
或者搭lift,上樓係順序,下樓係倒序,陪佢數。
下一步,可試玩捉棋。 我同K2仔仔玩飛行棋,打dice行幾多步,是非常好的數值理解。
之後佢叻左,開始玩大富翁,2粒骰一齊打,叫佢數加埋幾多點,大人都要陪佢一齊數,加多句:哦,2+2=4,玩下玩下小朋友會get到。(市面上有小朋友大富翁,或是自行用大人大富翁變簡化版)
唔好唔開心,現階段幫小朋友建立返學習興趣先,計得啱唔啱,快唔快,已經係下一步,佢討厭左計數,以後條路會更難行,所以,陪佢一齊慢慢來。
加油媽媽

大宅

apple~y 發表於 18-5-23 13:16
我女小一,經驗小朋友操得多做得多加減數唔難
睇應用題跟住列式先難,要理解題目
因為文字題問法可以好多變化 ...

Del

子爵府

回覆樓主:

5歲要做功課?k2咋喎!撕爛功課係 signal,好好 handle佢情緒啦!到時學術唔得,EQ唔得你就後悔了。

首頁
34567...8

尾頁

跳至