自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

k2時,我仔只学十的组合eg.8+2,3+7,老師話佢唔明要我回家教下,我就畫图卡同佢當遊戲咁玩。有時加水果,有時加花草。佢初時都仲係唔明,你俾d耐性,唔好俾面色佢睇或話咁易都解極唔明。

讀幼園唔诜買課外練習操佢。五歲做20題數?好似要求過高,讀名校? k2,如日日要做20題,悶都悶死,俾我都撕爛習作。

數学感差就先引發佢興趣,同佢玩snakes and ladder或用啤牌加數釣魚,一路玩其實教緊加減數。

子爵府

回覆樓主:

正如好多家長覺得自己小朋友响暑假會好悶/好hea,跟住安排密密麻麻嘅暑期班比小朋友上…真係慘

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我個仔小五,下學期開始要佢每日去功課班加一星期3天補習,佢都好抗拒學習,可況小一

子爵府

回覆樓主:

五歲補習
尋日假期仲要做數
自己要做數(應extra要做的吧?唔係功課嚟㗎?)但人哋就可以游水,唔嬲唔傷心就假,人仔都有情緒,個小朋友好慘 不如大人又試吓,唔識或唔願做嘅嘢老闆反而俾多啲你做,做到自己加班但其他人可以放工去玩

男爵府

即係...
樓主你都話小朋友數感差
佢根本唔明/唔識點計起既時候
你不停迫佢要做, 冇用架wor

呢種感受我明呀
每次我問我媽功課
我媽都問返我轉頭
大佬呀我識就唔使問你啦下話

你只會搞到小朋友越黎越討厭呢個學科架咋~
試下用其他方法入手啦
或者慢慢陪佢一齊做, 一齊計, 一齊諗
你掉低佢一個人咪仲衰

子爵府

力神 發表於 18-5-23 16:51
我個仔小五,下學期開始要佢每日去功課班加一星期3天補習,佢都好抗拒學習,可況小一
...

佢唔係小一,只係k2五歲嘅小朋友

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

oocholeoo 發表於 18-5-23 15:18
多謝你明白我
我仔平時5分鐘計到20題數。。
今次我已經講好左 10分鐘計完呢版就去游水啦

唔做原因? 唔識做? 唔想做? 掛住游水唔肯做? 下次試吓先做10題, 去游水, 返嚟再做10題, 但如果唔守諾言, 下次冇得游水

唔好令佢一開始害怕/討厭數學, 將來會冇心機再學, 數感差唔緊要, 當明白個概念, 會有進步, 只要還有興趣就可以

複式洋房

回覆樓主:

我想問你話佢坐左1個鐘都唔願做。想問咁佢坐係度做乜?玩筆? 發夢?

大宅

回覆樓主:

我個仔六歲,做3題學校功課都嫌多,如要另外再做多題都已會同我講:我點解要做?我做哂功課了,呢啲唔係功課!

小朋友,唔駛逼徥咁緊啦

子爵府

oocholeoo 發表於 18-5-23 09:55
我係一直陪住佢做
坐左1個鐘佢都唔做
個d數佢係已經識計

如果佢已經識計果D數,點解又要迫佢再計呢?

侯爵府

回覆樓主:

外補每日20題數,似我小朋友小一,二時幫佢報exx level, 初時佢上得幾開心,但到某一level開始要日日做數,其實佢肯做,也做到。但小朋友同我講,話唔想再上,因為每日都要做,佢話每星期做兩三日都ok,但每日就覺得太多。結果,我同佢傾,報班係想佢數學基礎好d,如果佢有信心不需要外間訓練都keep到,我不幫佢報班。結果,今年F1,當然數學唔算一直最top,但成績是最top果班。我最欣賞佢,佢一直清楚讀書成件事是自己的責任,我不需迫佢摧佢溫書做功課。相反佢唔識的會問我。
在讀書呢件事上,佢好有責任感,不是為應酬父母。呢d一定是畀錢出去報班都未必學到嘅嘢。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

oocholeoo 發表於 18-5-23 09:34
試過
叫佢比錢叫佢計找幾錢
只係比10-9=1

k2學減數? 駛唔駛咁harsh
放下自在

伯爵府

回覆樓主

你小朋友好可憐

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 19841984 的帖子

神童,好叻呀.........

子爵府

spikenard 發表於 18-5-23 09:02
5歲做20題數唔過多嗎? 佢已覺得好難解決的事點解你做媽媽的你唔同佢坐在1起一齊面對解決?

如你英文唔好你 ...

agree.. ..得5歲人仔,期望佢自己做20題數,仲要快! OMG

男爵府

回覆樓主:

逼得太緊

小心有反效果

男爵府

回覆樓主:

我2個女今年升左小一,佢地幼稚園期間我都無叫過佢地溫過書,升左小學就知道,好彩幼稚園比佢地玩多啲,小學真係想玩都無時間玩

子爵府

回覆樓主

樓主,雖然你小朋友只得五歲,
佢已經用左最直接的方法,
話左比你知道佢的感受了:整濕數學功課

佢真係仲細,做20條,真係太多,
亦要求佢專注太耐,
數學語文的學習最重要是引起興趣
最怕是影響親子關係啊!

男爵府

回覆樓主:

我諗樓主想表達佢小朋友做功課。練習時唔專心。擔天望地。尋求解決辦法啦。就甘睇樓主呀仔就算做幾條都好耐。真係要搵返d提起佢興趣既野。如果甘落去就有反效果。

首頁

尾頁

跳至