0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb五月 試過用金銀花 莞茜水 沖涼各一個月,莞茜水令佢身 背 消左紅。但佢手腿臉仲係好紅。 各位媽媽有乜護理心得 可以交流。

子爵府

熱血勳章

回覆樓主

睇e生。

複式洋房

KATELYY 發表於 18-5-23 13:42
睇e生。

睇左6次醫生 全部開類固醇
一停仲嚴重
每次醫生都講靠媽媽保濕
但我都好密咁保濕
但好反覆

大宅

回覆樓主

我大女以前靠金銀花菊花水日日抹濕疹位置,然後保濕保濕又保濕,最後捱到1歲,突然好左。有睇過醫生,用類固醇就好左但停藥就又有,所以最後唔用藥膏了。到阿仔2個月大面上有濕疹,金銀花水無效果,而家好在不停保濕無嚴重落去

別墅

都幾嚴重wor,
如果係奶粉b你試下比佢飲親舒呢類奶粉睇下有冇幫助啦

複式洋房

cyytt 發表於 18-5-23 15:40
我大女以前靠金銀花菊花水日日抹濕疹位置,然後保濕保濕又保濕,最後捱到1歲,突然好左。有睇過醫生,用類 ...

我試過咁多款保濕, 依家覺得橙色果款有效果,我會3-4小時幫佢搽,但好油,請問你用邊款保濕?每天搽幾次,再加平時護理係點架? 醫生都講最緊要保濕,但我搵唔岩佢既保濕產品咁,之前都無甘嚴重,12號就開始變得嚴重左,好似係天氣熱,乾燥就變,繼續用呢款保濕都唔得。

複式洋房

SAU.YI 發表於 18-5-23 17:48
都幾嚴重wor,
如果係奶粉b你試下比佢飲親舒呢類奶粉睇下有冇幫助啦

我依家俾超級能恩奶粉佢飲,
未食飲之前仲嚴重

禁止訪問

大宅

回覆樓主

你有無試過轉奶粉.羊奶都幾好.椰子油同海鹽你都可以試下.

男爵府

Sovivian01314 發表於 18-5-23 11:30
Bb五月 試過用金銀花 莞茜水 沖涼各一個月,莞茜水令佢身 背 消左紅。但佢手腿臉仲係好紅。 各位媽媽有乜護 ...

我仔腳,肚,耳背又係好勁,紅。睇醫生,話面積大吾好塗藥,又係叫我開冷氣,注意溫度,補濕,我就用Q.V. Cream, 反而肚,尿片位好返,好過花士令,耳背好返,係對腳仲乾,同佢狂塗,洗澡用浸浴果d,落少少。醫生開果只Derml , 日本cream, 我自己塊面有少少敏感,塗左幾日有好轉,話大人細路都塗得。
但我仔黑,出疹位白左,一撻撻,對腳仲未得,仲係乾,紅,好鬼大撻。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我見你有用aveeno深藍色嗰隻,你應該試下用淺藍色專針對濕疹嗰隻。我都有用深藍色,不過係無濕疹時用,我b一有少少濕疹,我即用淺藍色濕疹膏,一晚查幾次,第日既刻好到差啲見吾到。
我試過用你e字頭粉色嗰隻,不過對我b無用

大宅

Sovivian01314 發表於 18-5-23 11:30
Bb五月 試過用金銀花 莞茜水 沖涼各一個月,莞茜水令佢身 背 消左紅。但佢手腿臉仲係好紅。 各位媽媽有乜護 ...

我bb都係5個月,之前都係甘,之後都要去睇醫生,醫生開左一個叫(wet wipes)既療法比佢,touch wood* bb做完真係好番,我可以pm醫生資料比你,希望幫到BB。加油媽媽

大宅

eyslam 發表於 18-5-24 07:03
我bb都係5個月,之前都係甘,之後都要去睇醫生,醫生開左一個叫(wet wipes)既療法比佢,touch wood* bb做 ...

Can u pm me ? Thx

大宅

Sovivian01314 發表於 18-5-23 19:53
我試過咁多款保濕, 依家覺得橙色果款有效果,我會3-4小時幫佢搽,但好油,請問你用邊款保濕?每天搽幾次, ...

我女以前用熊仔膏和aveeno,豬油膏都無用,佢一直都係用圖片白色樽的乳霜,阿仔之前都用白色樽的,前幾日剛轉用圖片左邊的,暫時用左幾日效果幾好

大宅

Sovivian01314 發表於 18-5-23 19:53
我試過咁多款保濕, 依家覺得橙色果款有效果,我會3-4小時幫佢搽,但好油,請問你用邊款保濕?每天搽幾次, ...

我反正見到佢皮膚乾燥就搽潤膚,估計有濕疹時3小時一次吧,如果好得差唔多時,我就見到乾燥先搽。濕疹好厲害時我就差不多中午就開冷氣,我仔主要臉上耳仔額頭有濕疹,成日r損,最怕見到訓醒有新傷痕

大宅

人奶b?

複式洋房

回覆樓主:

阿仔都有濕疹,用AI cream加凡士林,見一乾就塗就好左。

複式洋房

朋友介紹我用雙妹嘜雪花膏,搽完即刻降紅

複式洋房

eyslam 發表於 18-5-24 07:03
我bb都係5個月,之前都係甘,之後都要去睇醫生,醫生開左一個叫(wet wipes)既療法比佢,touch wood* bb做 ...

你好,麻煩醫生資料俾我, 謝謝

複式洋房

cyytt 發表於 18-5-24 10:30
我女以前用熊仔膏和aveeno,豬油膏都無用,佢一直都係用圖片白色樽的乳霜,阿仔之前都用白色樽的,前幾日 ...

呢兩款都有用,但搽完皮膚乾同無退紅

首頁

尾頁

跳至