婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

阿嫂生完後
我媽媽 即係佢奶奶 第一日就即刻煲咗3款唔同嘅湯比佢飲 頭一個禮拜 阿嫂媽媽早上去煮飯比佢 我媽媽爸爸就晏晝3點 煮晚飯, 幫手睇bb,有時會留到淩晨 因為想阿嫂可以訓下覺, 因阿哥要返工所以想佢兩個多d訓覺

如是者 每日都係咁成個月
我哋冇幾耐先知
原來阿嫂唔想我爸爸媽媽成日去
搞到佢好大壓力
媽媽去到由頭煮到落尾
爸爸有幫手吸塵清潔
洗埋碗 還原晒所有嘢先走
但原來咁樣係比好大壓力佢

待續

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主:

唔出奇架,你阿嫂可能都唔好意思,不過你爸爸媽媽真係超好。如果阿嫂覺得大壓力,你爸爸媽媽可以去疏啲呀,老人家都唔好咁辛苦。

留毛睇下文。

琥珀宮

Breamsum 發表於 18-5-23 12:45
阿嫂生完後
我媽媽 即係佢奶奶 第一日就即刻煲咗3款唔同嘅湯比佢飲 頭一個禮拜 阿嫂媽媽早上去煮飯比佢 ...

除非係阿嫂主動要求幫忙,否則,若佢唔想,但6299日日來,做新抱感覺到大壓力好正常。

公爵府

阿嫂生完後
我媽媽 即係佢奶奶 第一日就即刻煲咗3款唔同嘅湯比佢飲 頭一個禮拜 阿嫂媽媽早上去煮飯比佢 ...

好易Je,唔去咪得Lo ? 佢又無左壓力,你爸媽又無左辛苦(照顧產婦及嬰兒好辛苦ga)甘樣皆大歡喜。

大宅

回覆 Breamsum 的帖子

其實大家最好通過中間人, 即你阿哥, 來傳達你阿嫂的需要, 你父母有時間就幫. 現在你阿嫂非常時期,你父母可以幫忙無須有壓力, 以後多地孝順老人家就大家好.

水晶宮

回覆樓主

講真坐月唔會想見倒6299

大宅

回覆樓主

畀著係我都會覺得好大壓力,雖則6299係付出左好多,但其實未必合心抱意,但又唔出得聲驚影響關係。但鬱住又會影響坐月心情,而且屋企有其他人係度其實唔多唔少都會拘謹,所以好大壓力係唔出奇。

洋房

回覆樓主

其實之前有同阿嫂媽媽商量過 如佢過去 我爸媽就唔去啦咁
但佢媽媽話佢晏晝要返工想我媽幫下手 阿嫂地會舒服d 所以就日日去la 同埋佢哋都想見下個孫

平時阿嫂有朋友嚟 如預早通知 我爸媽係會即刻唔去的 或佢成日有朋友上嚟(生完一兩日後以陸續阿嫂好多朋友嚟探佢) 我爸媽都會即刻拿拿聲整埋d嘢走 有時仲幫手招呼埋茶水添

我媽媽仲煲咗兩大煲豬腳薑 本身比自己朋友
跟住阿嫂話佢要比佢朋友食 咁我媽媽前一日即刻準備比佢招呼朋友

待續

男爵府

直到凌晨......呢句好驚

公爵府

你阿媽阿爸係6299就已經令你阿嫂唔like了,就算做幾多都好,佢都唔會正面諗,只會諗埋一邊,既然唔領情,你叫阿媽直接同阿哥講:“唔係阿爸媽唔想幫你老婆坐月,係你老婆唔喜歡,我哋唔再過去了,等你老婆批准我哋上你屋企探孫,我哋先上去,免得你難做。”

公爵府

Breamsum 發表於 18-5-23 15:05
但佢媽媽話佢晏晝要返工想我媽幫下手 阿嫂地會舒 ...
做幾多都無用,唔做-又話做6299唔関心佢,做-又嫌佢哋篤眼篤鼻,所以以後無阿嫂叫,你地都唔好上去佢屋企。免煩。

大宅

回覆樓主:

咁邊個話俾你知佢唔鍾意6299上來?

老實講
我當年都唔鐘意99上來, 因會影響我瞓覺, 同埋留到夜一夜, 真係想同老公講2句都唔得。 直接問下個仔咩時間上想會較好, 又或者整定野, 直接拿上來會否好d?

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

Breamsum 發表於 18-5-23 15:05
但佢媽媽話佢晏晝要返工想我媽幫下手 阿嫂地會舒 ...

似乎有d熱心過龍

珍珠宮

阿嫂生完後

你父母已經幫哂,你嫂唔心足都無謂再幫

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

你爸爸媽媽好好~~~好多人恨都恨唔到

子爵府

回覆樓主:

一廂情願,太熱心,都要睇人哋受唔受。問題在阿哥,阿嫂唔鍾意唔早講?!
咁阿嫂唔like又唔怪佢,咁老爺奶奶成日在家,好似無哂私人空間,仲要老爺係男士喎,點都唔方便

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主

聽到都驚
係新抱角度一定覺得老爺奶奶好煩
就係因為你哋話係出於好意
又唔敢拒絕

其實初生媽媽真係超大壓力

大宅

錯就錯在你爸媽只係同親家傾過....

子爵府

回覆樓主

其實都唔係好大問題,咪唔好上去囉!叫你阿哥同阿嫂講,因為外父外母想大嫂休息多啲先日日上黎,唔係夾硬上黎,安撫返大嫂先。
咁你爸媽都要識趣,唔好令你哥難做。

首頁
12345...6

尾頁

跳至