婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

什麼都不是 發表於 18-5-25 15:44
回覆 望月童 的帖子

Agree, 從文字上睇, 樓主都只係講家人付出過幾多, 對亞嫂有幾好。其實亞哥有無真係坐 ...
果老公一定無湊喇!!!!
62 99 就去湊到夜晚先走, 果男人洗鬼做咩?!! 咪又係坐係度

您又幾何見到6299做晒, 男人就會幫手做下野?

如果有湊, 阿嫂就唔洗對成家人咁怨氣
阿妹又覺得係阿嫂 好有問題 但從來 唔會覺得係果大佬無鬼用, ?
咪又係係自已屋企人角度出發

唔通果B係阿嫂果B, 就唔係自已大佬果B咩?
覺得阿嫂唔識做人阿媽/唔考順99, 又唔覺係大佬自已唔考順?

事實上, 6299 自已都想湊孫

大宅

回覆 望月童 的帖子

嗯,似乎係6299一廂情願想湊B多啲。

子爵府

回覆樓主:

睇樓主寫嘅嘢好似想幫,但好有立場,完全企哂自己父母阿哥嗰邊,句句針對阿嫂咁滯。人哋兩公婆嘅嘢理咁多仲乜,你自己父母亦啱唔哂,最重要係阿哥自己處理,你咁上心,因住做咗搞事棍!真心想幫就勸阿哥自己好好處理,而唔係對阿嫂評頭品足,好多嘢未試過唔知內情只睇表面係唔會明個真相。你顧好你自己的事把啦!你父母自己搵你出頭?定邊呻邊又要去揍孫呀?

咁睇你哥十分媽寶,你亦唔見得做到一個合格的姑仔

男爵府

anyuser18 發表於 18-5-25 16:31
睇樓主寫嘅嘢好似想幫,但好有立場,完全企哂自己父母阿哥嗰邊,句句針對阿嫂咁滯。人哋兩公婆嘅嘢理咁多仲 ...
人地都係企係父母既角度出發. 等於你永遠企係新抱立場出發. 你可以發洩人地都可以! 你又有乜資格話人唔合格? 真好笑!

子爵府

littleyan 發表於 18-5-25 16:53
人地都係企係父母既角度出發. 等於你永遠企係新抱立場出發. 你可以發洩人地都可以! 你又有乜資格話人唔合 ...

你又幾好笑,了交嗌,又關你事 你唔啱睇你咪自己撐樓主,係都係佢自己出聲啦!做姑仔,走去干涉阿哥阿嫂的事對阿嫂指指點點,我認為這好難叫做到一個合格的姑仔。咁每個人對合格定義好唔同,你咪自己定義吓有幾合格

我有無永遠企新抱立場係你講,我係企我覺得有道理的立場。若果個嫂自己親自邀請兩老來揍孫到零晨,但又唱阿老爺奶奶麻煩阻住佢,咁我會企老爺奶奶嗰邊

人哋兩公婆都嘈到話離婚嘞!啲第三四五者講三講四,係咪想幫到件事先!仲激化問題的話,係好姑仔的話我唔認為會咁做。

不過網上吹水啱聽咪聽唔啱咪算,唔回。希望阿嫂有個好結局。若真係嫁著個媽寶真係滴汗㗎

子爵府

littleyan 發表於 18-5-25 16:53
人地都係企係父母既角度出發. 等於你永遠企係新抱立場出發. 你可以發洩人地都可以! 你又有乜資格話人唔合 ...

咦原來又係你呀?哈哈哈,終於認得了,弊日頭流流俾我撞到添,速閃嘞喂 ,好人不與

洋房

回覆樓主

阿哥因為阿嫂話佢無愛心
同話老爺奶奶成日來之後

阿哥係bb第7個月開始請假 自己湊咗兩個月
並我爸媽亦都飛咗返hk兩個月

個兩個月日日都係阿哥湊
但阿嫂話原來咁都彌補唔到

阿哥唔係唔想傾
係每次傾阿嫂都有嘢駁返阿哥
每講一句都錯

(其實我唔想變罵戰 ,我想睇下可唔可以幫到佢哋唔好搞到離婚咁大件事,我唔想姪女響單親家庭長大)

件事都好長 我又唔係一次講晒 所以令好多人聯想到好多不知名嘅嘢出嚟 sorry

大宅

Breamsum 發表於 18-5-25 22:12
阿哥因為阿嫂話佢無愛心
同話老爺奶奶成日來之後

我覺得你係個好姑仔, 你都想件事攪好。

你爸媽那兒, 如果阿嫂係想去day care的話, 就去day care啦, 跟番阿媽的決定。 唔好諗咁樣係未最好, 係未最好係小朋友父母諗, 而非祖父母諗, 祖父母要放手。

我自己都唔like 99太過插手, 因可能所有野你都只聽你父母同阿哥講, 阿嫂受的委屈同唔開心你係唔知 (我都受好多委屈唔通大大聲同男家講咩), 所以佢地都已成家立室, 點湊個小朋友就由佢地決定。

而阿哥那兒, 作為阿妹都係負責安撫下就算, 同佢講阿嫂剛生小孩可能緊張d, 又或情緒不穩定, 叫佢忍下, 幫手多d, 2公婆的野, 你阿哥應知點做令阿嫂開心。

大宅

Breamsum 發表於 18-5-25 22:12
阿哥因為阿嫂話佢無愛心
同話老爺奶奶成日來之後

其實你阿哥想傾d乜?

洋房

回覆樓主:

同埋day care 唔係話有就有的
要排到今年9月

係阿哥阿嫂要求我爸媽湊的
本身我爸媽又驚阿嫂唔鍾意直情唔想反去留響hk

阿哥又請晒所有假啦 無得再請
只有阿嫂自己肯唔返工就可以 但佢一定要返
佢外家有好多錢銀壓力 佢話唔可以唔返工
(佢又唔想靠阿哥比錢佢外家咁多 已經負責緊佢外家幾筆債,每個月我阿哥供緊)

咁邊個湊呢 如我爸媽唔返嚟
我爸媽一毫子都無收我哥的
買好多bb用品都自己買

子爵府

Breamsum 發表於 18-5-26 01:20
要排到今年9月

咁你阿嫂都好唔知足,已經幫佢揹欠債!又幫佢免費湊仔!男家都叫幫到盡!佢自己仲有得揀咩?叫佢屋企人黎湊囉要揀!
真係好似啲人窮有公屋住仲要嫌三嫌四!欠左佢咩

男爵府

我的育兒心得勳章

Breamsum 發表於 18-5-24 10:22
各位睇完各位評論 都明白点解阿嫂會咁
我無怪佢 不過我心痛我爸媽 佢哋知道佢原來做得咁辛苦 原來換嚟嘅係 ...

勸你爸媽唔好隨傳隨到啦,仔係佢地生,叫佢地自己請工人湊,最多得閒幫佢望兩眼就得。

男爵府

我的育兒心得勳章

Breamsum 發表於 18-5-25 00:21

係之前佢結婚後無耐阿嫂身體有事要去hk 搵醫生(未有bb)

重申一次你爸媽真係好好,但你嫂唔珍惜呢,你爸媽都係唔好理佢地咁多啦。

別墅

回覆樓主

其實你阿爸阿媽唔想湊既咪唔好應承你阿哥阿嫂囉
兩老唔幫
佢地兩公婆點都要諗其他方法

不過我覺得要搞清楚既係:
你阿哥阿嫂要求你父母幫手湊B, 咁你父母本身係咪都想湊先
如果你阿嫂態度唔好 但你父母都仲係要幫佢地湊B
我只可以講一個願打一個願挨

其實只要你父母肯下決定: 一係就忍你阿嫂幫佢地湊B, 一係就決絕唔湊
問題就可以解決
反而我覺得你父母本身都心思思恨湊B, 所以先一路唔dea 唔吊

男爵府

我的育兒心得勳章

要排到今年9月

你阿嫂唔知你阿哥啲假用晒咩?咁你阿哥真係無辦法再請假湊小朋友喎。又未有day care,佢一係接受老爺奶奶湊,一係就自己湊,邊個叫佢咁大經濟壓力呢?無論係香港定外國,無錢,真係要諗清楚先生仔。

我覺得而家件事發展到同你爸媽無關係,係你哥同你嫂之間嘅問題啦。老實講,你同你爸媽真係少插手好,到時佢地和好定鬧翻,都會怨你地。

侯爵府

要排到今年9月

睇完你講
我真係要係個仔拍拖前就要講定
將來佢生b 我唔會幫佢揍
我d 女我一早講左唔會幫手揍孫
做得多又比人話
做得少又比人話
下下乜都好似老馮咁
有時間都係自己同c6周圍去好過
兒孫自有兒孫褔
莫為兒孫作馬驢

大宅

回覆樓主:

男爵府

Breamsum 發表於 18-5-24 10:22
各位睇完各位評論 都明白点解阿嫂會咁
我無怪佢 不過我心痛我爸媽 佢哋知道佢原來做得咁辛苦 原來換嚟嘅係 ...

我估你爸爸媽媽係退休人士,平時會好得閒果種。你哥的意思應該唔會係隨傳隨到,兩公婆都係返工的,有第一個小B會有帶出去friends或者突然想出街買bb野。。。如果你睇唔過眼,你可以問你爸媽介唔介意?你可以私下同你哥講。定係其實得你一個介意?

男爵府

tigerchaichai 發表於 18-5-26 00:32
我覺得你係個好姑仔, 你都想件事攪好。

你爸媽那兒, 如果阿嫂係想去day care的話, 就去day care啦, 跟番 ...

Agree,我都覺得老人家為佢地做得太多,唸得太多,幫得太多。。。佢地的問題,比返佢地解決啦。好似小朋友玩玩具咁,大人可以係佢身邊睇,但不停話個小朋友唔識玩,之後搶咗黎玩,比你玩到好勁咁又點,有無問過個小朋友想唔想咁玩,比d空間佢地思考吓應該點做,而唔系幫佢做晒就叫好爸媽。。。雖然我明白佢地的本意一定係因為想你哥佢地好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fairyfloss 發表於 18-5-23 15:15
直到凌晨......呢句好驚

X2

首頁

尾頁

跳至