婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

回覆樓主

其實有機會嫂嫂岩岩生完
個人會敏感左小小
如果佢真係覺得大壓力
咁小d上去囉
大家就一就
過一排就會好d

翡翠宮

回覆樓主:

請我都吾上叫佢地自己搞掂

自己去下旅行好過啦未辛苦過咩

侯爵府

陪月勳章

Breamsum 發表於 18-5-23 12:45
阿嫂生完後
我媽媽 即係佢奶奶 第一日就即刻煲咗3款唔同嘅湯比佢飲 頭一個禮拜 阿嫂媽媽早上去煮飯比佢 ...
除非阿嫂平時同老爺奶奶勁 Close﹐否則老爺奶奶日日昅實﹐
俾我都大壓力。

我明... 你爸媽一心唔係昅實嘛﹐
但反正... 阿嫂唔慣﹐
就... 無得勉強啦~

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

唔好話剛生完荷爾蒙分泌令人敏感!
平時奶奶一上來,我小朋友都生左幾個!
奶奶係到,壓力大到坐又唔係,唔坐又唔係!
姨媽到痛到真係要睡床,特登出來打招呼,又解釋唔舒服,請奶奶唔好介意!
入房都無5分鐘,老公已經打來問咩事?話佢媽打比佢話不受尊重,長輩來唔舒服就可以返房!
又要還原事實解釋一下比老公知咩事!
最後好在老公明!叫我照休息!
奶奶夠話上來關心一下我啦!但來到邊忽似關心?
我係房都休息得唔安樂!
最後半小時到出返去!
工人打哂眼色叫我返房!
奶奶一輪嘴哦⋯⋯句句係為我們好!但真係鬼見愁!尼樣唔好,個樣貴!尼樣洗咩者?個樣多鬼餘!
好大壓力!絕對明!
唔係平時太親蜜,真係坐月唔好咁長時來!保持一定程度距離係對大家好!
成件事無對錯!差在取唔到平衡!
中傭之道最合適!進退得宜

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

其實樓上講得岩,邊個鐘意6299大半日喺度呀
唔通bb訓左,62清潔抹野99煮飯時,新抱攤喺sofa玩手機咩!
咪被迫衣著整齊招呼長輩囉

要識倒轉企喺對方角度唸得架

大宅

回覆樓主

做人新抱點都唔同做人個女 自己呀媽喺度煮 可以自在啲做自己野(雖然真心唔想呀媽操勞,但呀媽真心唔會介意)再講62係男人 剛生完喺屋企又傷口痛 好多野有個男人喺度都唔方便,而且感覺唔太自在。6299同時係度,佢地出發點係好,但係過份熱心真係會大壓力同唔好意思,6299你由得我淨係呀媽理我啦~其實我自己搞得掂都想自己做算。

伯爵府

阿嫂生完後
我媽媽 即係佢奶奶 第一日就即刻煲咗3款唔同嘅湯比佢飲 頭一個禮拜 阿嫂媽媽早上去煮飯比佢 ...

其實換個角度,自己做人新抱都會甘樣

珍珠宮

呀妹
真係經歷過生bb你就明喇
產後荷爾蒙分泌真係好影響情緒,唔係自己控制到
生完湊bb同餵奶你睇上去係手版眼見功夫,但對一個剛生完bb元氣大傷既媽媽黎講,辛苦過生b,仲要應付老爺奶奶真係百上加斤

上一代湊法同依加湊法唔同,往往有好多爭論
,對新手媽媽黎係好大壓力

我係醫院果陣一知道奶奶會黎,我已經喊到豬頭,因為我淨係想一個人靜下,喊到姑娘都問我有無野幫到我

子爵府

回覆樓主

我同老爺奶奶表面好好,但其實我唔鐘意佢地。

我寧願坐月自己搞掂都唔想佢地日日上黎,見到都煩

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

心態問題,雖然6299做既野為產婦好,但唔想多個人係屋企,做咩都討好唔好,我個時都喊住同老公講叫佢地唔好上黎,我想一家三口有共處既時光!可能荷爾蒙影響,唔好怪你阿嫂

大宅

阿嫂生完後

其實老爺奶奶幫完就算, 既然你阿嫂都唔想唔需要,叫你爸爸媽媽唔好再做啲咁吃力不討好嘅事 。我都做人媽媽, 有人幫都唔歡喜嘅話咁就自己做晒佢,叫自己阿媽幫手。

洋房

回覆樓主

各位睇完各位評論 都明白点解阿嫂會咁
我無怪佢 不過我心痛我爸媽 佢哋知道佢原來做得咁辛苦 原來換嚟嘅係佢嘅咁大壓力
而家 佢哋已經無再話去就去

不過而家阿嫂返工 所以要我爸媽湊b
爸媽而家有d驚 因為我哥話 一定要跟足阿嫂意思 絕對唔好比意見

而家我爸媽係隨傳隨到 唔要你幫就只係早一日通知話唔駛你哋咁 我覺得爸媽好慘

其實故事好長 我再待續

伯爵府

Breamsum 發表於 18-5-24 10:22
我無怪佢 不過我心痛我爸媽 佢哋知道佢原來做得咁辛苦 原來換嚟嘅係 ...

湊b又係一個大難題
阿哥既做法都係好
一早講明點湊咩方法跟邊個
唔好有咁爭吵時一人一句
人要明白老人家湊
有時d老法新一代唔接受
唔講明到有咩事好煩

男爵府

我無怪佢 不過我心痛我爸媽 佢哋知道佢原來做得咁辛苦 原來換嚟嘅係 ...
我接受唔到 "隨傳隨到" 呢4個字! 產婦心情可以理解, 但一面倒就好難接受!

大宅

回覆樓主:

產後婦因為荷爾蒙改變會變得個人敏感, 尤其是見面時間咁長 簡直想崩潰。 可能你話你父母係出於好心 但係關心亦都會有無形壓力。 減少見面係最好辦法。或者你可以叫你阿哥阿嫂請工人湊呀。 你父母可以用輔助嘅形式上去幫手。 咁就可以減少衝突而你父母亦都可以冇咁辛苦。

大宅

taiwoon 發表於 18-5-24 10:41
湊b又係一個大難題
阿哥既做法都係好
一早講明點湊咩方法跟邊個

湊仔真係好容易發生衝突㗎。 用一方既教育方式當然係可以啦~佢自己湊就可以。 但係要求人嘅話就要接受對方嘅湊仔方法。 所以最好就係叫佢自己請工人湊或者佢自己湊番。

子爵府

回覆樓主

睇你回覆後我反而覺得你大嫂有問題!有求於人仲咁多規舉!要人隨傳隨到!仲要跟晒佢套做法!咁巴閉你自己湊返!老人家幫你唔係必然!咪當自己生左個金菠蘿先得!

大宅

明白你點解心痛父母,始終佢地係養育你既父母,但倒返轉去諗, 老人家熱心幫手當然要多謝佢啦,但有幾多個長輩唔會多加意見? 例如叫個新抱唔好成日抱個B...做人阿媽當然想用返自己方法湊BB啦, 所以我認同你阿哥話要跟足阿嫂意見。其實我唔太明隨傳隨到哩點, 因為你話係你父母湊B, 咁點樣隨傳隨到? 唔係知道幾時返工咩? 定係你阿哥同阿嫂都係非固定時間返工???要早一日先知道幾時放假??? 如果你阿哥阿嫂唔預先講定俾6299知,我覺得好有問題啦, 6299都有私人活動,隨傳隨到既話不如請個工人啦

子爵府

其實當時人唔覺慘就得啦!
不接受一日通知,咪講返幾多日通知佢哋接受
或者人哋想請工人仲好唔駛咁多瓜葛而你父母自己想揍孫呢?!
做姑仔真係唔好太多干涉,只會激化問題
見唔到幾多po 鬧姑仔嗎?

翡翠宮

好心, 叫佢自己揍啦
幫佢揍又要照足佢意思快, 你估工人咩chi sin

我係你父母就一定唔揍, 多多錢都唔揍.

首頁
12345...6

尾頁

跳至