自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

eliekim 發表於 18-5-24 20:27
之前親耳聽到醫護人員講,有長者因為成日被安老院投訴,家人怕安老院趕長者走所以就遲遲都唔肯出院:igiveu ...

係,尤其果啲原本係暫住式嘅安老院療養院,啲老人家咩都俾哂後生就人影都唔見,院方搵唔到人又唔可以趕老人家走。

侯爵府

香港跟本大把地起不過好多人驚樓价跌所以吾比政府起,用郊野公園或高球埸起都大把反對,D動物住既地方重大過D家庭劏房戶

男爵府

JoanC 發表於 18-5-24 19:13
我係指唔少身體無咩大問題嘅人都一樣推老人家入老人院,話無錢無人照顧,想賴係政府照顧嘅人。如果大部分 ...

我有朋友爸爸就係中風入院,出院真係拖左個幾月,因為排老人院無位,急急請工人,請到就出院,但工人做左一個月就辭職,朋友再請工人,中間空檔時間,朋友只好辭職照顧爸爸,而家老人家有工人照顧,但朋友已無返工成三個多月,佢話再多三個月都搵唔到工,最終佢要炒在工人,送爸爸到老人院,如果唔係自己生活都有問題,好在自己單身,無太多家庭負擔

唔係個個都唔肯照顧老人家,但照顧老人家代價好大,請問JM, 你會請個半月假照顧自己阿爸,定辭職去湊自己阿爸呢

男爵府

snowshine1357 發表於 18-5-24 20:33
比人安樂死啦,咁應該會少好多人口

安樂死都要排一年骨灰龕位

禁止訪問

子爵府

dyl 發表於 18-5-25 04:52
香港跟本大把地起不過好多人驚樓价跌所以吾比政府起,用郊野公園或高球埸起都大把反對,D動物住既地方重大 ...

子爵府

snowshine1357 發表於 18-5-25 07:49
可以撒灰

子爵府

CS_HON 發表於 18-5-25 07:28
我有朋友爸爸就係中風入院,出院真係拖左個幾月,因為排老人院無位,急急請工人,請到就出院,但工人做左 ...

好真實的個案

珍珠宮

CS_HON 發表於 18-5-25 07:28
我有朋友爸爸就係中風入院,出院真係拖左個幾月,因為排老人院無位,急急請工人,請到就出院,但工人做左 ...

你有無睇清楚我寫咩呢?我指父母無病無痛嘅人喎!乜你覺得中風算係無病無痛?

子爵府

JoanC 發表於 18-5-25 08:45
你有無睇清楚我寫咩呢?我指父母無病無痛嘅人喎!乜你覺得中風算係無病無痛?
...

無病無痛個d老人家就緊係要家居安老啦⋯⋯老人院係比有病患,傷殘,和不能自已生活的長者的。
無疑,有些長者好難相處/特別原因,真係有仔女都唔願意養和照顧,但係這樣並不代表老人院便不需要起

男爵府

...

現時有幾多老人家係有需要?幾多老人家係被迫住老人院?有需要老人家係咪有優先入住?但政府老人院根本唔夠位,有需要都排緊9個月至一年,甚至更長,但政府講到明無位,將來更加少

如果係咁,有需要嘅,政府都只係叫市民靠自己,唔洗解決民生問題,所有老人問題,育嬰院唔夠都外判俾外傭就得啦!唔怪得政府越做越衰

男爵府

...

中風都好,排老人院最快都起碼大半年,事實可能更耐,咁d仔囡可以點?請工人,講明緊急都要一個半月先到香港,未計工人做成點

所以有病都好,麻煩仔囡請兩個月假期去照顧先有需要老人家先,如果唔係又俾人話唔肯出院,醫院又話爆廠,over 100%入住率,政府又會叫市民年青時買醫保,有事入私家醫院,再同你講,公院係無位架啦,市民唔好下下靠政府

男爵府

snowshine1357 發表於 18-5-25 07:49
可以撒灰

其實參考上面咁,趕走哂d低端人口咪得囉,下下都靠政府,市民就唔識自己解決問題

子爵府

CS_HON 發表於 18-5-25 09:32
現時有幾多老人家係有需要?幾多老人家係被迫住老人院?有需要老人家係咪有優先入住?但政府老人院根本唔 ...

講得好

珍珠宮

CS_HON 發表於 18-5-25 09:40
中風都好,排老人院最快都起碼大半年,事實可能更耐,咁d仔囡可以點?請工人,講明緊急都要一個半月先到香 ...

咁無病無痛嘅人唔賴政府,咁政府資源咪可以快啲分去幫助有真正須要嘅人囉!我由頭到尾都無話有病要特別照顧嘅人唔應該去安老院療養院,要仔女唔食唔瞓唔返工照顧喎?你不停咁啄住我又唔中 point 為咩呢?你有老人家中風又唔我做成,你係捉我嚟發洩有意思咩?

子爵府

JoanC 發表於 18-5-25 20:06
咁無病無痛嘅人唔賴政府,咁政府資源咪可以快啲分去幫助有真正須要嘅人囉!我由頭到尾都無話有病要特別照 ...

其實唔係有特別需要既,根本排唔到政府老人院
再者,行得走得,可以自己照顧自己既,有邊個想去住老人院...

侯爵府

回覆樓主:

又係張超雄呢個政棍,要咩房間加大,咁院社床位係咪更少? 床位係咪更貴?
淨係識慷他人之慨扮好人。

男爵府

JoanC 發表於 18-5-25 20:06
咁無病無痛嘅人唔賴政府,咁政府資源咪可以快啲分去幫助有真正須要嘅人囉!我由頭到尾都無話有病要特別照 ...

呢位JM, 有需要老人家排大半年係講緊私人院舍,排政府要按年計架,排幾年呀,咁你知d又唔知,又叫人好人好姐唔好靠政府,咁我咪話你知,而家係政府不斷外判d問題出去,之後又引發其他問題,你覺得我話你,其實係你無攪清楚個問題囉

PS. 托赖我家長老們都身體健康,有勞你嘅擔心啦

珍珠宮

CS_HON 發表於 18-5-25 21:39

呢位JM, 有需要老人家排大半年係講緊私人院舍,排政府要按年 ...

就係因為有須要嘅人排得耐,所以我先叫無病無痛嘅人唔好賴政府,同有須要嘅人搶位。我唔明白我咁講有咩唔啱,而你不停咁啄住我話有須要嘅人係有須要住安老院,質問我係咪個個都要唔工作照顧自己身體不便嘅父母。我由頭到尾都無講過嘅嘢,但你就一再咁屈我,啄住我都唔知你為乜?

珍珠宮

二世龜 發表於 18-5-25 20:57
其實唔係有特別需要既,根本排唔到政府老人院
再者,行得走得,可以自己照顧自己既,有邊個想去住老人院.. ...

老人家大部分係唔想,係仔女無人想照顧,或者想霸間屋,聽到啲老人家講都好慘,所以有啲老人家有病痛都唔肯入院,就係怕一入咗去,無人接出院,無人找數。

首頁

尾頁

跳至