論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

印姐姐1月頭先上工,第一次嚟香港,好似好純,我哋一家亦好錫佢,當佢係屋企人

點知尋日無意中發現一直放喺櫃上面嘅八達通唔同咗,即刻叫姐姐攞佢自己私人張八達通出嚟,兩張「無緣無故」對調咗,姐姐亦解釋唔到

今日check 過八達通,原來姐姐5月頭放假就用我張八達通

今晚臨打畀agent 前,叫佢講真話,佢仍然死口唔認,但最終我叫agent 話佢知再唔講真話,就同佢去差館,佢先認自己攞咗嚟用

依家考慮緊過兩日炒咗佢

大宅

回覆樓主

我工人到我家送咗張八達通俾佢,都係一百幾十元,炒工人再請要一萬元⋯她們窮係會貪小便宜,雖然不是偷用的借口,但可以理解的。

大宅

little_angels 發表於 18-5-23 22:24
我工人到我家送咗張八達通俾佢,都係一百幾十元,炒工人再請要一萬元⋯她們窮係會貪小便宜,雖然不是偷用的 ...

佢第一日返工,我就同佢講我主要要求係誠實同乾淨,屋企任何嘢都唔可以不問自取

明知故犯,唔係窮就可以咁做

頭先見agent喺電話問佢時,毫無悔意,同平時完全唔同,唉……

子爵府

Cookie666 發表於 18-5-23 22:14
印姐姐1月頭先上工,第一次嚟香港,好似好純,我哋一家亦好錫佢,當佢係屋企人

點知尋日無意中發現一直放 ...
佢哋個個影后上身
好纯,係扮儍,你當佢屋企人?佢心係到笑緊你

佢哋真係以為香港太太好儍,但係香港太太係好忙,唔係唔識check 佢哋,係好忙好攰,唔想check 到咁緊,但係就會俾佢哋有機會偷雞摸狗

偷用八達通,買餸打斧頭,係指定動作

之前,有個工人,日日偷用去7仔買20幾蚊嘢,上一個就偷用去撘車,話佢自己張冇錢喎,我要佢俾返錢,呢個工人,都係新海外,扮儍,扮老實,之後,偷鑽介去當!

我現在工人而家張八達通,我都要經常check 吓有冇偷用

寶石宮

2023年兔年勳章

換人安心啲

水晶宮

回覆樓主:

工人用你張8達通用咗幾多錢? 如只是一佰幾十就無謂因小失大而炒工人 (除非你唔再請工人)。你就當工人初黎步到貪小便宜以為你唔介意而拎咗張8達通去用。你嚴肅地跟工人講以後唔可以用你張8達通及要诚實做事, 如果再有不誠實行為就即炒。

wcpcelia    發表於 18-5-24 09:14

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

同佢講到明, 都扮唔知, 呢個賊婆, 賊性難改。
記得留起佢用你8達通紀錄。 佢偷用, 炒時complain埋入境處。

男爵府

回覆 little_angels 的帖子

同意...雖然都係"偷", 我舊工人都係...拎買送錢買自己嘢食, 不過一星期十幾蚊, 我由佢, 或者你可以扣返佢下個月人工(用左的八達通$),

別墅

我之前個印都偷我八達通買野食,俾我check到。只可以講,冇邊個印唔偷野,但樓主要諗清楚,佢今次就係偷你八達講,你肯定佢冇偷屋企其他野?坦白講,我都接受唔到偷野

大宅

lovebb2018 發表於 18-5-24 17:58
我之前個印都偷我八達通買野食,俾我check到。只可以講,冇邊個印唔偷野,但樓主要諗清楚,佢今次就係偷你 ...

係,一次不忠,百次不用……

你當時係咪炒咗個姐姐?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

以我角度, 話之工人好到會飛, 三隻手, 一定掃把。

別墅

Cookie666 發表於 18-5-24 18:25
係,一次不忠,百次不用……

你當時係咪炒咗個姐姐?

當我發現既,工人選擇一句野都唔講,當時嬲到想報驚+即炒,第日同左佢落agent度,agent同佢講過下。其實都搵緊工人想換,不過後黎agent 撬左我工人,某程度上我都要多謝個衰agent。只可以講句,冇邊個印唔偷,睇佢睇你幾多

侯爵府

laibebemama 發表於 18-5-24 16:34
回覆 little_angels 的帖子

同意...雖然都係"偷", 我舊工人都係...拎買送錢買自己嘢食, 不過一星期十幾蚊, ...

妳有俾食物津貼佢?
老實講, 已俾食物津貼我就唔会俾佢用我錢買佢D野食...

男爵府

jyjy1684825 發表於 18-5-24 22:43
妳有俾食物津貼佢?
老實講, 已俾食物津貼我就唔会俾佢用我錢買佢D野食...
...

我冇比津貼,但先生會請佢食零食,我地食飯可能好多時唔啱佢食,所以我估佢係襯出去買餸順便買印尼飯盒做午餐。不過我見佢好錫我d小朋友,同埋好多時我仔蝦佢打佢都冇出聲,同埋做嘢都好少偷懶,所以由佢。不過佢完約都自己話唔做

大宅

lovebb2018 發表於 18-5-24 19:37
當我發現既,工人選擇一句野都唔講,當時嬲到想報驚+即炒,第日同左佢落agent度,agent同佢講過下。其實都 ...

有無報入境處?

男爵府

回覆 lovebb2018 的帖子

想問下大家點check 張八達通?佢keep 住用,叫佢比我拿去地鐵站check ?

侯爵府

nat2009 發表於 18-5-26 18:09
回覆 lovebb2018 的帖子

想問下大家點check 張八達通?佢keep 住用,叫佢比我拿去地鐵站check ?

唔洗去廣鐵站,我用電話都張八達通已經睇到history

男爵府

回覆 ming1020 的帖子

係味個人八達通才可以?要點樣整。未有聽聞過添😬

侯爵府

nat2009 發表於 18-5-26 19:56

係味個人八達通才可以?要點樣整。未有聽聞過添😬

唔洗個人八達通,我用samsung s8有個NFC功能係拍八達通用(舊d既機都有,唔係新野!download八達通apps,加姐姐張八達通入去(可以登記幾張卡),每次係電話拍張八達通就check到history

男爵府

請問iPhone 係咪同樣做法?

首頁

尾頁

跳至