懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

這幾天完全控制唔到情緒,會突然大哭,哭到透唔到氣。家人老公都唔明白我做乜突然咁傷心,而我自己都唔明白。明明所有野都朝著好既方向行緊,又無大事,我自己都唔知個失落失意情緒係邊度哩。

因為不停哭,攪到精神不好,又怕傷害到bb,越諗越驚又內疚,結果又哭。哭到番工老闆同事都以為我做乜...叫我番屋企休息。

個個都叫我放輕鬆唔好俾壓力自己,但我真係唔覺有壓力呀,我只係好似睇左套好慘既戲咁忍唔住一路哭一路哭...

我係咪可以打去政府問下有無得見心理醫生?定去番私家產檢個度?

男爵府

kevama 發表於 18-5-23 23:19
這幾天完全控制唔到情緒,會突然大哭,哭到透唔到氣。家人老公都唔明白我做乜突然咁傷心,而我自己都唔明白 ...

搵個你信任得過既人傾訴下,或者未必能完全解決你既問題,但至少你講曬出黎可以舒緩下

別墅

這幾天完全控制唔到情緒,會突然大哭,哭到透唔到氣。家人老公都唔明白我做乜突然咁傷心,而我自己都唔明白 ...

我早期同後期都好似你這樣,你試下做自己喜歡的事,逛街買野,聽下歌,同人傾多d計,你會忘記吾高興的事

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

加油~我早期8w-12w都係咁~害喜太勁,食唔安瞓唔落…少少事好易激動~有幾次都大叫大喊到癲左,不過激動情緒真係會隨時間減退,而我而家14w已經好左好多,心情放鬆,多啲搵朋友家人陪 放心,好快冇事

水晶宮

回覆樓主

去同私家醫生講。

伯爵府

自己搵朋友傾下

大宅

cpycpyhelen 發表於 18-5-23 23:48
搵個你信任得過既人傾訴下,或者未必能完全解決你既問題,但至少你講曬出黎可以舒緩下
...

我都唔知我做乜

我老公叫我要開心d,我同佢講無人想一日到黑都哭架

大宅

queenqueen21 發表於 18-5-23 23:54
我早期同後期都好似你這樣,你試下做自己喜歡的事,逛街買野,聽下歌,同人傾多d計,你會忘記吾高興的事
...

我連我唔開心乜野都唔知道呀 謝謝你,我會努力

大宅

gobaa49 發表於 18-5-23 23:58
加油~我早期8w-12w都係咁~害喜太勁,食唔安瞓唔落…少少事好易激動~有幾次都大叫大喊到癲左,不過激動情 ...

謝謝

大宅

puppydingo 發表於 18-5-24 00:26
去同私家醫生講。

謝謝

大宅

hamsterma 發表於 18-5-24 00:37
自己搵朋友傾下

我試下...我問番有生過既朋友,佢地都話試過情緒失控...

男爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

我都試過,我前一個星期睇大陸版running man又係喊,但我明明無嘢唔開心,莫名地想喊,眼淚自己不停想流,我就行開望遠啲嘅地方,有好少少! 之後後一星期,我又再睇running man,但我係狂笑……所以孕期情緒唔係自己可以控制的,好飄忽!

大宅

荷爾蒙影響,唔好擔心,生完都會有呢個情況,多d揾d活動玩下,盡量唔好喊,喊得多真係會對bb有影㗎
因為有改變未習慣好多人都會咁㗎

男爵府

kevama 發表於 18-5-24 07:02
我都唔知我做乜

我老公叫我要開心d,我同佢講無人想一日到黑都哭架

其實依家家人朋友既陪伴好重要,如果你覺得好唔開心,或者你可以多啲同佢地出去行下傾下計,或者適量運動,等自己唔好諗太多野

別墅

你可能係汗爾蒙影響心情 做多d會令自己開心的事 多d搵家人朋友陪你 傾下計,產前抑鬱唔係一時三刻或者幾日唔開心既心情 係會至少持續兩星期或以上 除左心情 仲影響生活同身邊既人 當然有分嚴唔嚴重 如果你自己有懷疑 可以返健康院同姑娘講 姑娘會睇你情況安排精神科醫生比你見 或者可以向自己私家產檢醫生救助,加油

大宅

回覆 kevama 的帖子

我完全明白你, 因為我都係咁會無端端好唔開心, 睇睇吓電視突然又會喊左出來, 我同老公講唔知點解突然好唔開心, 我嘅情緒真係好受影響, 噚日又因為一啲事同老公嗌交, 之後又狂喊, 喊到好似失控咁, 之後又好驚影響到BB, 到夜晚都瞓得唔好, 可能因為個人情緒太激動瞓唔著, 我都諗緊係咪要睇心理醫生......................................

大宅

回覆樓主

謝謝各位,懷孕之路真係好辛苦,大家加油

我會試下多d搵節目,希望開心番d

子爵府

有時候,因為懷孕而叫自己去做一啲活動或食某啲食物,其實都會產生壓力。

好似,每日都食維他命丸,食到厭都要自己食,因為對BB好。
或者,每日都要自己食旦,食到厭都要自己食,因為對BB好。
或者,想自己行樓梯,散步,有電梯都唔比自己搭,
等等等等

都會為媽媽帶來壓力。我自己都試過。

想停就停,想偷懶就偷懶,想食薯片就食薯片。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

陀B情緒系會波動D,如果覺得悶,可以叫C6陪你行下,散步可以輕鬆D.

珍珠宮

回覆樓主

我果時都會無端端情緒好差,好容易喊,發脾氣。所以一定要同人傾計,溝通。

首頁

尾頁

跳至