婆媳關係

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

雞蛋公主59 發表於 18-5-25 00:19
嘩!呢個家庭組合簡直無敵,結婚第二日已經覺得中左伏,要做妹仔...點解唔早走早著
...

我上年年尾結!咁快走會比我家人罵為有忍佢地c6又唔幫我

子爵府

回覆樓主:

你係新抱定係妹仔?俾咗幾千萬禮金娶你入門?唔係我會唔理佢哋。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hiro2018 發表於 18-5-24 23:45
我都想搬走!我老公係一個孤寒鬼!話一齊住慳唔少
唔係好明, 層樓係你C6俾晒錢買? 定係6299佢地有份出錢(或者係用兩老的公屋換綠表居屋)?
你結婚第2日已經知道中伏(太99要你做家務), 點解仲肯俾C6買樓同老人家住呢?
老人家本身無屋住既咩?
要同咁多個老人家住, 你地買間屋至少3房啦, 你今年搬入去, 即係上年買?
如果係私樓, 上年買間3房都唔平喎, 你老公都咁捨得買, 但竟然會為左慳而同佢地住? 好矛盾0者....

如果要慳, 買間2房仲好啦, 都夠俾BB住啦

唔係想challenge你, 但唔係好明你c6既做法....

子爵府

hiro2018 發表於 18-5-25 00:16
太嫲唔比請!佢係好慳錢的人!仲覺得新抱應該做講佢以前生完第二日都係咁做!有咩問題
...

太嫲咁講得,好大機會你生完都要做

大宅

馬爾太 發表於 18-5-25 00:26
你係新抱定係妹仔?俾咗幾千萬禮金娶你入門?唔係我會唔理佢哋。

禮金佢地沒比law!奶奶係我結婚個時比我地要咩!c6話要錢!奶奶就比左錢c6!言格黎講佢沒送野比我law!送比佢個囝就有!太嫲都係

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你自己都有返工, 有無能力搬出去呀?
衰d講, 租間劏房都好過你而家咁生活啦
返娘家唔係唔好, 而係一黎你媽想唔想, 二黎你老公想唔想同外母住, 老公唔肯都無得勉強, 但你要明白如果長期分開住, 兩公婆感情一定有影響....

大宅

瑤瑤~ 發表於 18-5-25 00:27
唔係好明, 層樓係你C6俾晒錢買? 定係6299佢地有份出錢(或者係用兩老的公屋換綠表居屋)?
你結婚第2日已經知 ...

層樓係用太嫲公屋換居屋!c9同太嫲比首期7成!c6係負責供所以佢成日叫我忍

子爵府

hiro2018 發表於 18-5-25 00:22
我上年年尾結!咁快走會比我家人罵為有忍佢地c6又唔幫我

你老實同你媽講啦!你媽唔會唔收留你架

大宅

瑤瑤~ 發表於 18-5-25 00:33
返娘家唔係唔好, 而係一黎你媽 ...

係有能力搬出去住!係c6問題!話我地搬出去住層樓就變上將來同家姐對分!如果我地同奶奶佢地住將來層樓變左係我地自己

大宅

瑤瑤~ 發表於 18-5-25 00:33
返娘家唔係唔好, 而係一黎你媽 ...

C6有層私樓收租!

子爵府

hiro2018 發表於 18-5-25 00:37
係有能力搬出去住!係c6問題!話我地搬出去住層樓就變上將來同家姐對分!如果我地同奶奶佢地住將來層樓變 ...

咪傻啦。你姑奶有冇份供,只要係6299嘅遺產,佢都有得分。

男爵府

係有能力搬出去住!係c6問題!話我地搬出去住層樓就變上將來同家姐對分!如果我地同奶奶佢地住將來層樓變 ...

如果我係你,未等到“將來”,我已經熬到死左啦

大宅

馬爾太 發表於 18-5-25 00:36
你老實同你媽講啦!你媽唔會唔收留你架

C6唔想同外母住

子爵府

回覆樓主:

唔好介意,你老公好唔得!第日小朋友見你工人咁款(係衰過工人,你係賺錢返去養家仲要做妹仔,工人仲叫有錢收),係唔會專重你呢個呀媽。人多口雜,到時連點教小朋友你都冇話事權。好好返去同呀媽傾吓點啦。

Solarflare    發表於 18-7-7 22:14
barbiewong    發表於 18-5-26 23:56

子爵府

hiro2018 發表於 18-5-25 00:43
C6唔想同外母住

佢唔想同外母住點解要你同99住?自私精!

珍珠宮

hiro2018 發表於 18-5-25 00:34
層樓係用太嫲公屋換居屋!c9同太嫲比首期7成!c6係負責供所以佢成日叫我忍
...
c9同太嫲比首期7成!
奶奶同太麻俾7成首期, 對嗎?
99=奶奶
c9=太太, 即係你
而家咁就明白晒啦, 終於知道點解你0係屋企一d地位都無了, d老人家咁強勢
你c6供3成, 真係蚊比同牛比

而且, 公屋換居屋好似要用返原本戶主個名(太麻), 你最好攪清楚, 你c6會唔會連業權都無份? 到時真係喊3聲了
唔好怪我直言, 你c6其實都好有問題, 你似上左賊船....

大宅

馬爾太 發表於 18-5-25 00:41
咪傻啦。你姑奶有冇份供,只要係6299嘅遺產,佢都有得分。

姑奶沒份供!如果我地搬出去!變相姑奶有得分!c6就死都唔搬!想獨吞間屋

大宅

瑤瑤~ 發表於 18-5-25 00:44
c9同太嫲比首期7成!
99=奶奶

係老爺同太嫲比首期!奶奶沒份比

大宅

瑤瑤~ 發表於 18-5-25 00:44
c9同太嫲比首期7成!
99=奶奶

聽老公講佢同太嫲上年上左律師樓簽平安紙!老公同老爺一人一半業權

珍珠宮

唔係掛? 所以我提你要攪清楚而家間屋你c6負責供, 但佢有無業權先? 佢係同太麻聯名定點樣?
如果無業權, 唔好咁老定喎
除非老人家有立平安紙講明俾你c6, 否則, 姑奶將來都應該有權分, 唔關你地是否0係度住囉
唔通個個賴死唔走就話自己係業主咩...

首頁
12345...13

尾頁

跳至