夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

明天是我們16年的紀念日, 最近經常吵架, 關係愈來愈淡如水, 為了這段關係我唯有主動少少。

於是啱啱問佢明天出唔出街食飯, 初頭話由我話事, 但是又話等佢放工回來太夜了,小朋友要睡, 再追問下話可改時間的,但是佢又無反應。 最終我谷起勇氣問佢咁姐係點, 佢好嬲咁話唔食呀!

我沉淀了一下, 再話其實我們仲行唔行呢條路落去?你到底想點。

佢話已經早一年前同我講過, 如果我唔改好脾性的話, 我們好難行, 有日佢頂唔住會爆炸的。

我回, 其實我要改啲咩呢?你有冇諗過你要改呢?日日揸住部電話, 唔理小朋友, 睇電視又好著迷, 同你講野又聽唔到, 以前都會幫手做下, 你只會推個bb比我, 好似得我有份咁。

突然好大聲咁講, 係丫,我而家就係唔想同你繼續行落去了,你同我收聲啦~吞家產阿~

我回, 就係你下下講粗口吞家產, 我都有感覺的,我唔識係邊度搞, 你搞好的話就比我簽啦~

不知為何, 說出來舒服多了,離就離, 放在心上真的不適, 也沒有再哭, 要來的就會來, 還好。

佢既然仲睡得著, 大家覺得我明天好唔好再追問佢如何安排小朋友, 層樓之事呢(因為都有我名), 或者是由佢自己搞, 不要過問? 因為佢比我的感覺是不大想理, 想拖住先, 也不知道是否係佢一時激氣說話。

我下步應該怎麼做, 我們之間是沒有第三者的!

男爵府

回覆樓主

真係冇得救?16年,唔係一個短時間,可以嘅話,大家心平氣和去見下婚姻輔導先

男爵府

回覆樓主:

一家吾知一家事,我也同C6問題多多。每個家庭也有這些,D男人真係好好好Q麻煩。我覺得一旦分開,小朋友安排要最小心處理。他平日跟孩子關係好嗎?錫孩子?我自己覺得如果他對孩子好,大家有得商量,為孩子有完整的家,保持良好關係,盡量不影響孩子,要好好講清楚,不要意氣用事。同時間,要問他對你有什麼不滿,自我檢討,心平氣和,不是互數對方,希望互相提醒改善。

男爵府

mln 發表於 18-5-25 00:35
明天是我們16年的紀念日, 最近經常吵架, 關係愈來愈淡如水, 為了這段關係我唯有主動少少。

於是啱啱問佢明 ...
問但唔好係嬲咁問,平靜咁問,睇下點樣最好,做唔成夫妻都咁多年,唔使做仇人
你都可以去拿意見,
男人鬧完交真係訓得著,

瑪瑙宮

大家冷静下先。

男爵府

回覆樓主:

其實可以大家心平氣和,坐低討論下,睇下大家可唔可以改到,每個人都有自己既缺點,大家要承認及盡力改善,試下改唔改到,如果真係唔得先再諗啦!

子爵府

回覆樓主

我覺得太快追問,啖氣未落,對解決件事冇幫助

珍珠宮

natnatbaby 發表於 18-5-25 01:21
一家吾知一家事,我也同C6問題多多。每個家庭也有這些,D男人真係好好好Q麻煩。我覺得一旦分開,小朋友安排 ...

平時不玩手機時(手機沒電時), 也會同小朋友玩下, 對小朋友係錫的,就是脾氣太差了,少少事佢覺得唔啱就會發晒癲大閙。

你這麼一說,我也覺得不如由佢做主動啦~因為我真的不想走這條路, 就是因為我昨晚的主動問, 好似逼宮咁,佢先又再發癲。

男爵府

回覆 mln 的帖子

二人關係中常常會出現小風波。如非不能接受的,自己多行一步,
你會發現事情非你想得那麼差,
16年的恩情要好好珍惜!

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

16年....你真的捨得嗎?簽個字很容易,但真係有這個必要嗎?

感情真係要維系的,不要只是指責....有時女人要用軟工. 多放大他們的好,會令大家開心d

好多時,女人一到d周年紀念會特別敏感...男人是另一種構造,不解風情是佢地的特點.....放松d啦

水晶宮

回覆樓主:

要離都唔好係結婚周年去講。。。今晚買個蛋糕, 整兩個小菜, 買枝酒。。。

等佢返來然後好聲好氣咁講, 今日係我地結婚周年, 好來好去, 下年唔知會點, 但起碼希望今日可以開心一點咁過。。。

我希望你哋到時可以心平氣和認真咁諗吓之後點去繼續

琥珀宮

等下咗淡氣先啦,除非你超級想離,唔係唔駛追問,而且你講BB,即你哋有個剛出生的嬰兒?咁你諗清楚先,一個帶住剛出生嬰兒搞唔搞得掂,定再為BB努力下段關係

男爵府

回覆樓主:

你自己都說是一時意氣你追問到時佢真係去搞你又係咪接受到,過多幾日大家下左氣再睇下點相處,你c6食飯唔想搞咁耐,附近睇下有無西餐廳食牛排意粉唔會好耐啫

子爵府

回覆樓主:

兩個都好衝動!

你哋有小朋友了,鄧佢慘!爸媽連溝通坐低冷靜傾吓都唔識,咁就話離婚好兒戲。孩子太無辜,無語

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

一段婚姻大家都曾經努力維繫, 16年真係得來不易,尤其而家甘多引誘。
衝動之下而作出嘅決定,通常都後悔,大家冷靜下,再諗清楚吧!

複式洋房

既然佢講先就等佢提出, 有時可能只係一時之氣, 大家冷靜下先

複式洋房

Isaacymom 發表於 18-5-25 11:09
16年....你真的捨得嗎?簽個字很容易,但真係有這個必要嗎?

感情真係要維系的,不要只是指責....有時女人要用 ...

不解風情係佢地既特點 真係一針見血

男爵府

不要再追問,男人都是怕煩
由佢冷靜下先

伯爵府

mln 發表於 18-5-25 00:35

於是啱啱問佢明 ...

大家先冷靜下,如果佢係想離就佢去搞

複式洋房

講得好岩,小朋友先你重點考慮,無第三者就平心靜氣傾下,真係大都吾再適合就和平分開,但就要睇下小朋友跟邊個可以生活得健康快樂為前題

首頁

尾頁

跳至