夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

自己有很多問題,很想抒發一下:
我有兩段婚姻,第一段早婚關係,兩名兒子都廿十多歲,早已出社會工作。再婚的我年紀只有四十多,表面看來很好,各人眼中我好似賺錢買花帶,有一份不錯的工作,有現仼老公愛護,而他跟家人相處亦可以。但有苦自己知,大兒子之前曾經行錯路,在外面欠下巨債,我和家人幫他揹了很多很多數,因數目十分大,家中各人都有幫忙,當然現任老公都有出手幫助,但自此之後他對我態度就轉變了。
現在我每日月出糧都要幫阿仔頂外面的數,但又不可以給現仼老公知,佢常常覺得是我大洗,份人工每日月都淸,當然又被鬧。阿仔又成日被人追數,有事就找我,成日都擔心佢,我自然會心情不好,兩公婆一鬧交,現任老公就會舊事重提鬧阿仔欠債。
佢對我其實很不錯,佢本身收入不高亦是打工仔一名,因爲要給前妻和女兒家用,阿仔不是佢親生的都有拎錢出來。
佢是一個大男人,平日什麼都要放他在第一位,最近我很多時工作上的問題再加上阿仔,每天都有很多事情擔心,只要心不在焉提不起精神,忘記他説的話或是他叫我做的事情,佢就會大炒大鬧,黑口黑面⋯⋯
一切一切只可以默默承受,自己嗰仔又唔生性,佢點鬧都冇聲出。

大宅

回覆樓主

唉!你都識講個仔唔生性,都冇辦法。坦白話比你老公知,你每個月都幫緊阿仔找數得嗎?等佢唔會誤會你大洗...

伯爵府

回覆樓主:

其實你明知你仔唔生性
不停欠債就唔好幫佢還喇
可能你覺得我咁講好冷血
但你咁唔係幫緊佢呀
還唔起叫佢去破產喇
佢一人做錯全家受罪
呢個真係無底洞黎
你自己要想清楚呀

gtg435i    發表於 18-12-11 11:18

瑪瑙宮

佢对你很不錯了

男爵府

回覆樓主:

你依家有兩個問題,而重點係你個仔,如果你唔改變對佢既做法,好快就會影響到你兩公婆既感情,之後會點?唔使我再講啦!你應該會知道結果。
你老公係好男人,但好男人既忍耐力都有限度既!
我可以大膽批評你一句,你教仔既方法錯晒!令佢已經做左一個不負責任既人,你愛佢既做法變成害佢及害埋自己。

侯爵府

回覆樓主:

重點係仔仔上,唔好幫佢啦。
樓主,其實你係害緊佢。點解我咁肯定,因為我都係有個欠左幾十年債既親人。幫佢果個直情係主謀, 折磨咗幾十年,幫佢果個終於夢醒,放手後,呢個欠債人咪又係死唔去,冇人幫佢終於要自己面對,但已經太遲,而家佢冇晒親人冇晒朋友, 非常潦倒。就係一直幫佢還錢果個做成。

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

叫你仔破產啦,仲幫佢還。還一世呀?

大宅

哇,我覺得你老公已經好好
你要同老公講有幫個債,唔係自己大洗,兩公婆應該坦白
另外你個仔嗰度,同佢講呀媽已經冇晒錢啦,叫佢去申請破產
你地幫左佢咁多,係時候要放手
你一路幫佢還債唔係對佢好,而係害左佢同害左你自己

瑪瑙宮

mrsricarrdo 發表於 18-5-25 01:00
幫他揹了很多很多數,因數目十分大, ...

真係聽到都驚, 連你老公都有壓力, 佢又有前妻女要養, 心情點會好丫.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

你個仔真系比你害死,最後就會害死埋自己同老公,仔女欠債系唔可以幫架。

大宅

樓主你話一切一切只可以默默承受,其實呢啲都係你個仔既錯,你老公有咁既情緒好正常,俾著好多男人已經講晒粗口嗌走人
慈母多敗兒啊。欠咁多錢你有排還,叫佢申請破產就得架啦
你再繼續咁落去,真係還一世都未完同埋你預左會有離婚既一日
你自己好好諗下應該點做

翡翠宮

你個仔根本係要破產, 你竟然仲幫佢還? 真係慈母多敗兒.
你老公仲要幫過手, 你仲想投訴D乜野?
一個人做錯事累哂全家.
如果你繼續幫你個仔還, 你呢段婚姻都凍過水.

水晶宮

回覆樓主:

繼續幫佢直頭成個人生都俾佢拖虧。。。。。

佢仲好意思有咩事繼續搵你幫既? 真係有夠厚顏無耻, 所謂人無耻便無敵。。

基本上過咗18歲就係成人要對自己做既事負責, 識搵錢就直頭當佢財政獨立開始要養家架啦。。。

水晶宮

回覆樓主:

你好意思標題係俾老公黑面而唔係俾自己個仔連慮成家?!

偏心到咁, 你個仔係寶, 人地嗰仔係草?

放佢係第一位係做妻子既本份, 咁都叫大男人?

男爵府

tammy2008 發表於 18-5-25 11:35
你好意思標題係俾老公黑面而唔係俾自己個仔連慮成家?!

偏心到咁, 你個仔係寶, 人地嗰仔係草?

冇錯,應該改標題:幫不肖子還債,令老公黑面。

gtg435i    發表於 18-12-11 11:20

琥珀宮

你個仔成廿幾歲,欠債自己搞返掂啦,你幫得佢幾多次?亦因為你幫佢還,佢又繼續欠,你繼續孭,廿幾歲要自己理財啦,你管得幾多?重點你仲要理現任頭家架麻

子爵府

回覆樓主:

你係抵俾佢黑面!寫出嚟你自己都知幾唔啱!仔已成年,你想揹到幾時?係咪拖到依家段婚姻無埋你先清醒?你咁真係幫個仔咩?永遠有人埋單佢會學識自己負責咩?唔該你醒吓。你老公好慘俾你呃,俾你和你個仔咁樣拖累。你要做嘅係向老公坦白,認錯,對仔要下決心,唔再幫佢埋單!

瑪瑙宮

mini1204 發表於 18-5-25 11:24
你個仔根本係要破產, 你竟然仲幫佢還? 真係慈母多敗兒.
你老公仲要幫過手, 你仲想投訴D乜野?
一個人做錯事 ...

同意, 攪破產喇.

男爵府

回覆樓主:

唔係落井下石,親身經歷嚟,眼見身邊人一直幫人填氹,不斷借不斷幫人還,到最終成日賭既走上絕路,個呀媽仲係咁話佢好乖架又話賣樓都會幫佢還...我好想講,好多野都係呀媽縱成,一早正視問題幫佢戒,好多野都唔會無彎轉或者影響咁多人!

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

標題改做"俾個仔累死全家"啦
仲有樓主你都唔好得去邊
唔好累埋你第二任老公OK?
仲要人地幫你還錢得咁理直氣壯
俾我真係唔會黑你面
直接日日鬧爆你算
以老公為主係應該的,唔係恩典
好男人就係俾呢啲家庭糟蹋哂
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇