自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

梗係唔讓步,一陣佢細佬唔走咁點? 佢屋企有無錢? 唔係佢細佬落嚟邊有錢租屋? 到時佢細佬咪一路痴住你地住。
仲有,你男友爭人10幾萬,等佢真係還清晒你先好應丞佢結婚

大宅

lokloksiu 發表於 18-5-25 02:27

仲使考慮?比我一早飛左佢

大宅

正如樓上JM 講,等佢細佬落來先,其實佢細佬工作能力如何,養到自己嗎?
呢個時間睇定D,如果男友重係顧住屋企人多於你,就要認真諗下

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

lokloksiu 發表於 18-5-25 04:36
其實我男友總有財政問題,佢沒積蓄,而且總欠緊財務公司十幾萬卡數。

呢d男人唔洗要,本身自己都搞唔掂仲比個細佬投靠,咪玩囉,樓主趁早放手,實遇到個比佢更好
感激遇上你~

翡翠宮

畀面勳章

照你描述,你男友的家庭背境應該不是太好,即不是一落黎,屋企就有能力幫佢細佬買樓安居嗰種。香港有土地問題,你估佢細佬幾時先有能力搬出去,或者排到公屋?呢個所謂暫時投靠,好可能變成長期共住。

你男友財政不充裕,婚後家庭支出,肯定你要付出一大部份,可能要養埋叔仔,甚至他在大陸的家人。

以上兩點,如果你接受的話,就可以繼續去馬。
日日是好日

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

你男友依家住緊咩地方?
租劏房?

瑪瑙宮

大廚勳章

lokloksiu 發表於 18-5-25 05:23
我真係唔想再面對一次感情失敗,而且呢位係我付出過最多,我唔想到頭一場空。我知佢好努力做野儲錢,所以 ...

我嘅意見係唔好為咗怕失敗或者覺得自己付出左好多而吾放棄繼續死守落去

好多前人嘅case證明為咗怕自己年紀大而結婚最後都係人財兩空。。。冇錯的確係結咗婚但係往後只會為細佬同錢繼續日嘈夜嘈根本同你結婚前分手都差不多。。。

女人最衰就係年紀差唔多急着要結婚。。。其實聽你講嘅故事一睇就知結咗婚仲衰過做女嗰陣。。。錢睇得見將來係儲唔到因為個細佬會係佢嘅大支出。。錢又還緊但又要租樓。。根本係支出大過收入。。咁樣冇將來㗎。。唔好為自己嘅歲數為結婚而結婚

水晶宮

lokloksiu 發表於 18-5-25 04:36
其實我男友總有財政問題,佢沒積蓄,而且總欠緊財務公司十幾萬卡數。

撇除細佬問題,淨係呢一點,你都要慎重考慮清楚

水晶宮

lokloksiu 發表於 18-5-25 05:24
其實佢下年會還晒

結婚同照顧佢細佬的洗費後,你肯定佢下年仲還得清?

水晶宮

回覆樓主

樓主,你根本就唔想聽中肯說話,你應該仲後生,我會咁同你講:冇男人唔會死,嫁錯人比死更難受!

水晶宮

積蓄唔多,仲要爭財仔,仲要養細佬,呢個男人嫁唔過,係你要重新考慮要唔要嫁比呢個男人先啱呀,女仔唔怕愛錯,最怕嫁錯,唔好因為恨嫁而急住嫁呀

侯爵府

回覆樓主:

通常呢啲細佬遲啲會帶個大肚大陸女友一齊住,你男友又欠錢,仲咁牙斬斬。你最好嚟個華麗轉身,斬纜!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

諗清楚係好事! 三思
放下自在

珍珠宮

細路一齊住都唔夠欠十幾萬恐佈,我會bye bye

水晶宮

lokloksiu 發表於 18-5-25 05:23
我真係唔想再面對一次感情失敗,而且呢位係我付出過最多,我唔想到頭一場空。我知佢好努力做野儲錢,所以 ...

感情係相向嘅,但唔係你付出99%就等於會收返99%,你死心塌地愛佢,佢唔一定都死心塌地愛返你,所以唔好話呢段感情付出得最多所以唔想放手呢啲咁傻嘅說話,喺第三者嘅角度黎睇,你真係好傻

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

大陸人好興招呼自己親朋戚友,佢現在招呼細佬,遲下就父母,繼而其他親戚朋友..... 你唔想,佢已經話你無情,講到你好衰咁,你真係諗吓,佢話就話短暫時期,但香港地,住屋咁重負擔,好大機會細佬唔會搬開。唔好為佐嫁而嫁,現在未結婚,佢都唔尊重你,一定要你順佢意,冇為你著想,你今次依佢,下次呢?
Childhood is journey, not a race.

大宅

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

十幾年前有親戚再娶,娶咗個大陸女人做後母, 大陸女人叫哂細佬妹落嚟香港迫住間公屋, 迫走曬親戚啲仔女, 佢哋嗰陣只不過係中學畢業無耐咋陰功,就畀人逼左出嚟住

重點係唔知點解啲大陸人好鍾意叫曬啲姨媽姑姐落嚟香港, 覺得係老奉

子爵府

回覆樓主:

雖說寧教人打仔
但結婚真係要三思。有d野長痛不如短痛

伯爵府

回覆樓主

先唔講佢細佬是否一齊住或住幾耐,淨系欠贷款幾十萬己經嫁唔過啦!

首頁
12345...15

尾頁

跳至