論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人做咗六個月,話阿媽過咗身,要求返菲律賓奔喪。佢話自己買機票。我哋懷疑佢可能講大話,想問要有咩留意:

1.未做滿一年,有冇有薪大假?可否要求佢放無薪假?
2.是否要去領事館搞文件先可以再入境?
3.如果接近月尾先走,可否待回來先出糧?(該月最後一日,七日內出糧都得?)
4.可否叫佢簽定文件,話明幾月幾日唔返黎,就係辭職?請問有無template?
5.點樣知佢有無上機返香港?
6. 可否拒絕比佢放假?

水晶宮

Pepero 發表於 18-5-25 08:10
工人做咗六個月,話阿媽過咗身,要求返菲律賓奔喪。佢話自己買機票。我哋懷疑佢可能講大話,想問要有咩留意 ...

外傭打算請幾多日假? 點解會月尾至走, 等出埋糧?

如果真係比佢放假, 要佢出示“來回機票” 至確實。再簽無薪假申請信。

唔好幫佢出錢買機票或係薪金嗰度扣。

簽定幾時唔回香港復職就當自動辭職, 僱主保留追討1個月代通知金。

其實check有無上機係無乜意思。 菲律賓返香港都係幾粒鐘。 預計到達香港時間whatsapp 或打電話比外傭, 無人接聽, 就知道啦!

- 半年照比例有3.5日大假。
- 如果係發糧日後7日內, 佢發到黎香港, 你嗰日出糧比佢都唔犯法。但佢一定要你出糧, 因為返去要比葬禮費。

男爵府

PCCW2319 發表於 18-5-25 08:34

外傭打算請幾多日假? 點解會月尾至走, 等出埋糧?

因為佢話媽媽前日死咗,要盡快返去,剛好近月尾。我哋計過,如果佢放一星期假,就會6月頭返香港,可以等佢返嚟先出五月嘅糧比佢。

我哋要求佢自己出錢買機票,同埋返嚟先出糧,佢話 ok 。暫時無問我地借錢。

水晶宮

Pepero 發表於 18-5-25 09:02
因為佢話媽媽前日死咗,要盡快返去,剛好近月尾。我哋計過,如果佢放一星期假,就會6月頭返香港,可以等佢 ...

叫佢買左機票出示埋機票比你睇。起碼你要知道佢搭乜機往返。

wcpcelia    發表於 18-5-26 19:58

天空之城, 快樂之地

寶石宮

2023年兔年勳章

Pepero 發表於 18-5-25 08:10
工人做咗六個月,話阿媽過咗身,要求返菲律賓奔喪。佢話自己買機票。我哋懷疑佢可能講大話,想問要有咩留意 ...

第一年内回鄉 放無薪假
因為第一年7日大假 應在第二年放

男爵府

有心理準備一去不返要再請人,無薪假係你批唔批,否則爭議算唔算曠工,甚至炒但都係要再請人。

首頁

尾頁

跳至