懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

宜個post純粹係想紀錄低自己孕期做既動作/重量變化,以及身型同體重變化。
相片未必會有,因為我通常番工前自己去做無人同我影相。
星期六日夾到時間先會同老公一齊做(初初學時係經常一齊操)
我唔係玩比賽既職業,可能有啲用詞會有錯,請多多指教

我有左bb前一直有做重訓訓練既習慣,一星期會做5-6日重訓
宜家岩岩知道有左都有繼續做,估計大約3wk
睇過好多研究如果做開運動既可以照做
如果無得比我郁下,真係產前抑鬱都似(emoji)

暫時做既重量同之前係一樣,
但容易出汗好多,同埋爆發唔到。
我都好小心無玩突破,只係量力而為(emoji)
另外如果懷孕前無運動習慣既話,千祈唔好學我,淨係踩下機行下跑步機好喇☺️

Week3
<Back>
正手/反手/close-grip Pull down: 50lb, drop set 40lb
Bent-over barbell rows: 40lbs
Single dumbbell rows: 20lbs
Close-grip cable rows: 40lbs

<biceps>
Incline inner biceps curl: 10lbs
Incline dumbbell hammer curl: 10lbs, drop 8lbs

<shoulder>
Dumbbell shoulder press: 15lbs, drop 10lbs
飛膊做機: 15lbs
上膊做機:40lbs, drop 35lbs
後膊做機: 35lbs

<Triceps>
正手/反手straigh bar pushdown: 50lbs,drop40-30
Triceps rope pushdown: 20lbs

<Chest>
胸是求其做的,因為上胸真係太少脂肪,已經變鋼板
平胸做機:50lbs
上胸做機:40lbs
夾胸:40lbs

複式洋房

回覆樓主

今日唔記得左磅重,聽日再磅
聽日就到最愛既leg day, 好期待睇下宜家做到幾重(emoji)

珍珠宮

回覆樓主

好有恆心既媽媽,加油

大宅

回覆 Ava花花 的帖子

我未有BB之前都有操開, 不過有左之後就真係唔敢玩重, 全部weight都係以前一半, 因為我始終擔心自己谷左而唔知, 會影響BB, 我最多就係weight train 再加cardio, 不過來緊BB開始聚啲而且個肚開始大, 所以要開始減操了.

大宅

Ava花花 發表於 18-5-25 10:20
宜個post純粹係想紀錄低自己孕期做既動作/重量變化,以及身型同體重變化。
相片未必會有,因為我通常番工前 ...

做咩運動可以減胸?

大宅

我之前一直都有運動, 有左只敢玩下手加背, 同埋快行機
深蹲唔敢啊初期....

珍珠宮

回覆樓主

wow好佩服你咁有恆心,咁堅持

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

加油吖,準媽媽做適當運動,有助于生產。

複式洋房

pear000 發表於 18-5-25 11:37

我未有BB之前都有操開, 不過有左之後就真係唔敢玩重, 全部weight都係以前一半, 因為 ...

其實的確應該要減半,我慢慢都會減重減rep
我做腳都減1/3重量,同埋轉左做機既動作多過做餅
上身都還可以,但要減rep,最緊要唔好谷
不過我開始好攰好眼訓,番工都多用精神
會減少啲日數去尖

複式洋房

bonniechan5201 發表於 18-5-25 16:40
做咩運動可以減胸?

做咩要減胸?
好地地唔洗減啦

複式洋房

elingfu 發表於 18-5-25 17:05
我之前一直都有運動, 有左只敢玩下手加背, 同埋快行機
深蹲唔敢啊初期.... ...

我行跑步機 較斜路行
唔敢跑步呀

複式洋房

回覆樓主

Week 3 <leg day>

Squat: 64lbs
Leg press平推: 180lbs
Leg extension: 70lbs
Leg abduction: 90lbs
小腿: 40lbs

其實我已經做輕左啦
同埋因爲訓極都唔夠咁
由以前一星期6日,宜家要減做3-4日
日日都好眼訓,成日都好眼訓

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

媽媽 加油吖

別墅

你好勁呀!
我無甘pro,沒有b前,我有跑下步同做啲腹,hip等嘅運動。有左屋企人話咩都5好做,個人好悶,不知幾5開心,重無啦啦喊。
老公無辦法,唯有比我做,所以我成日早上偷偷做,出一身汗,不知幾爽。
個人開心左。

複式洋房

Ourlittlehipo 發表於 18-5-29 01:08
你好勁呀!
我無甘pro,沒有b前,我有跑下步同做啲腹,hip等嘅運動。有左屋企人話咩都5 ...

睇下coffee都仲教緊yoga啦
只要做番輕鬆啲 身體負荷到既 無問題
反而有做開運動 突然咩都唔比做 真係會抑鬱

別墅

係呀,所以做15分鐘,我會休息下再做。其實我都有分寸,但老人家就是擔心。比人話時,我重諗緊5通有左個個都5郁,但我睇台灣有個媽媽都一直重訓到生,只係肥左3kg咋,人地個bb都健康無野。

男爵府

樓主 你呢家點啊!我地應該都係差唔多week數
但我係23wk先開始運動,呢家28wk

首頁

尾頁

跳至