懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

5月3左右排,25號測到雙紅, 驗孕棒 也測到懷孕,未去e生證實,但已用三個牌子測左bingo, 我應該幾時去照超聲波呢?太早怕照唔到. 大約應該幾錢左右?

宜家剩左大量紅d綠d, 有需要可以msg我

侯爵府

BabeJ 發表於 18-5-25 12:15
5月3左右排,25號測到雙紅, 驗孕棒 也測到懷孕,未去e生證實,但已用三個牌子測左bingo, 我應該幾時去照超 ...

大約8週去照就最好,有埋心跳個心會定好多
你check 到有已經係4週架啦 過多1個月去照先得
不過你去診所拎懷孕証明去政府排啦

一般婦科大約1千至千五啦!頭3個月我就2星期去一次

複式洋房

tpcmela 發表於 18-5-25 12:31
大約8週去照就最好,有埋心跳個心會定好多
你check 到有已經係4週架啦 過多1個月去照先得
不過你去診所拎 ...

甘你宜家第幾周?同埋拎e生紙去政府係排等超聲波同產檢平啲?我諗我自己三次都驗到,甘早去e生check都係為左張e生紙甘既意思?

侯爵府

BabeJ 發表於 18-5-25 14:19
甘你宜家第幾周?同埋拎e生紙去政府係排等超聲波同產檢平啲?我諗我自己三次都驗到,甘早去e生check都係為 ...

我依家36週啦!
依家好多準媽媽都係政府同私家2邊做檢查
私家會次次同你照超聲波,但政府只係聽下bb心跳驗尿無得睇bb架
當然你要去診所拎左懷孕証明先可以去政府登記,但政府見你已經係12週架啦!所以之前既檢查我都去私家睇
政府就免費既,但私家當然就逐次收費啦!

複式洋房

tpcmela 發表於 18-5-25 14:34

我依家36週啦!

唔該晒你,甘母嬰健康院有去嗎?同埋未夠三個月,係咪連丫爸丫媽都唔好講住?頭三個月要唔要食啲咩,睇下中e保定胎先?

十萬個疑問呀

侯爵府

BabeJ 發表於 18-5-25 15:02
唔該晒你,甘母嬰健康院有去嗎?同埋未夠三個月,係咪連丫爸丫媽都唔好講住?頭三個月要唔要食啲咩,睇下 ...

你要去你屋企附近間有婦產科醫院登記先,你可以search下資料
一般去醫院見完一兩次之後就會分配你去健康院
如果你係低風險既媽媽就去健康院check 直至生bb前,有咩問題會直接轉介番醫院
我自己就無咩禁忌,我6週幾就照到有心跳已經通知父母同老爺奶奶... 到3個月先正式通知大家

另外,我無睇中醫保胎,又無介口
我照食壽司飲凍野

睇自己啦我個人唔會介口既.. 如果擔心既可以戒口

複式洋房

我第5 週知道中咗, 我即時去盈健驗孕拎醫生證明, 再即日上東區登記, 即日搵私家兼去book, book 得私家嚟, 我都第7 週先有得第一次去私家度產檢照超聲波

複式洋房

k66k 發表於 18-5-25 15:15
我第5 週知道中咗, 我即時去盈健驗孕拎醫生證明, 再即日上東區登記, 即日搵私家兼去book, book 得私家嚟, ...

你都好快手wor, 你宜家第幾周?過左三個月未?我宜家一啲 作嘔作悶咩孕期反應都冇

複式洋房

tpcmela 發表於 18-5-25 15:13
你要去你屋企附近間有婦產科醫院登記先,你可以search下資料
一般去醫院見完一兩次之後就會分配你去健康院 ...

你應該仲好後生,我剛33嵗生日就test到bingo了,之前仲有飲咖啡,焗桑拿,宜家唔敢了,可以戒就戒。係啦,至少丫爸丫媽都應該要知,有經驗,補我補下身都好,打算睇完第一次e生先講,book左下星期去睇

侯爵府

BabeJ 發表於 18-5-25 15:28
你應該仲好後生,我剛33嵗生日就test到bingo了,之前仲有飲咖啡,焗桑拿,宜家唔敢了,可以戒就戒。係啦, ...

我都32 lu 不過我試左2個月就bingo
但唔好咁開心住 我由5週開始一路嘔到34週... 係呢2個星期就停一停比我抖下
加上我全個孕期都無乜胃口..

複式洋房

BabeJ 發表於 18-5-25 15:25
你都好快手wor, 你宜家第幾周?過左三個月未?我宜家一啲 作嘔作悶咩孕期反應都冇
...
唔快手O既話, D 平/好O既私家醫生產檢就好快FULL, 好難book, 政府又係, 排個期都等好耐先開始去check 哩樣嗰樣
哩度嗰度排得期嚟, 你又要開始資料搜集, 食得乜, 唔食得乜, 有乜要注意, 15週前做唔做T21/NIFTY 之類, 19-24 週左右要去邊度做結構(哩個9-10週要去BOOK)

頭3個月真係好忙架, 乜都要快手

我而家15W5D, 由一開始成日作嘔作悶, 但又嘔唔出, 到而家都仲會間歇性反胃, 都係嘔唔出不過聽D 媽媽/醫生講, 有哩D 現象即係個B 健康, 咁我都無SAY 啦, 起碼我知佢仲係度健康成長緊

複式洋房

tpcmela 發表於 18-5-25 15:32
我都32 lu 不過我試左2個月就bingo
但唔好咁開心住 我由5週開始一路嘔到34週... 係呢2個星期就停一 ...

我備左3個月啦,仲有兩個月你就生了, 祝你順利,母子平安

別墅

我5週驗到就去診所出證明...跟住照過一次照聲波睇下有冇宮外孕...之後7週再去咗產科私家再照閃閃...醫生話開頭4星期先覆診一次...我下星期約咗另一個醫生再照(9wk了)

侯爵府

BabeJ 發表於 18-5-25 15:37
我備左3個月啦,仲有兩個月你就生了, 祝你順利,母子平安

係4星期 我36週,今年32歲

假都未放,呀囡住到38週39週先出世

複式洋房

k66k 發表於 18-5-25 15:37
唔快手O既話, D 平/好O既私家醫生產檢就好快FULL, 好難book, 政府又係, 排個期都等好耐先開始去check 哩樣 ...

甘我都要學你早啲book早啲攪掂,T21 你會喺政府定私家做?

複式洋房

k_yinging 發表於 18-5-25 15:37
我5週驗到就去診所出證明...跟住照過一次照聲波睇下有冇宮外孕...之後7週再去咗產科私家再照閃閃...醫生話 ...

頭一次超聲波就可以知道有無宮外孕?好驚丫

複式洋房

tpcmela 發表於 18-5-25 15:38
係4星期 我36週,今年32歲

假都未放,呀囡住到38週39週先出世

你32嵗佗b佗得辛苦嗎,我宜家bingo到出年生都快34了,想做下懷孕yoga ,等生嗰時舒服啲,你孕期有無做下運動?定休息休息食同訓?

侯爵府

BabeJ 發表於 18-5-25 15:53
你32嵗佗b佗得辛苦嗎,我宜家bingo到出年生都快34了,想做下懷孕yoga ,等生嗰時舒服啲,你孕期有無做下運 ...

陀得辛苦.. keep住嘔反胃勁多胃氣,食唔到野!
我一向有做開運動,跑步同瑜珈
所以我大住肚都照上瑜珈,我到6個月個時先因爲無氣力上唔到瑜珈而轉上孕婦瑜珈
我頭3個月係訓訓訓,連工都無乜點番.....
所以我到依家只係重左12kg 但bb接近6磅啦!

別墅

BabeJ 發表於 18-5-25 15:50
頭一次超聲波就可以知道有無宮外孕?好驚丫
5週仲係個胎囊,會照到佢個著床個位置喺唔喺子宮入面

複式洋房

tpcmela 發表於 18-5-25 15:56
陀得辛苦.. keep住嘔反胃勁多胃氣,食唔到野!
我一向有做開運動,跑步同瑜珈
所以我大住肚都照上瑜珈,我 ...

我宜家先得嗰一個月,做懷孕yoga係咪太早?應該唔好郁動甘多?感覺郁下會健康啲咁.
我宜家番工都六神無主甘,不停search 懷孕資訊,今早先check左 驗孕棒confirm bingo, 開心到訓唔著,我都老公都係

首頁

尾頁

跳至