懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

BabeJ 發表於 18-5-25 16:09
我宜家先得嗰一個月,做懷孕yoga係咪太早?應該唔好郁動甘多?感覺郁下會健康啲咁.
我宜家番工都六神無主 ...

唔建議12週前做,因為所有野未stable
如果有運動開12週後可以開始上孕婦瑜珈
當然要視乎你身體情況如何啦!

複式洋房

tpcmela 發表於 18-5-25 15:56
陀得辛苦.. keep住嘔反胃勁多胃氣,食唔到野!
我一向有做開運動,跑步同瑜珈
所以我大住肚都照上瑜珈,我 ...

宜家我係咪唔可以dodo? 琴日先dodo完

侯爵府

BabeJ 發表於 18-5-25 16:22
宜家我係咪唔可以dodo? 琴日先dodo完

仲夠膽dodo .... 頭3個月就唔好do啦 中期都可以既.. 36週就唔建議啦!因為接近預產期
放心啦政府講座都有講呢樣野,我自己成個孕期都無do過

複式洋房

tpcmela 發表於 18-5-25 16:26
仲夠膽dodo .... 頭3個月就唔好do啦 中期都可以既.. 36週就唔建議啦!因為接近預產期
放心啦政府 ...

do左會點?都係do左兩次。。。。之前有見唔太激烈都ok, 但好難定斷。。希望唔太大影響啦,忍足成個孕期真係好難,係咪怕子宮收縮?

侯爵府

BabeJ 發表於 18-5-25 16:35
do左會點?都係do左兩次。。。。之前有見唔太激烈都ok, 但好難定斷。。希望唔太大影響啦,忍足成個孕期真 ...

其實係可以有正常性生活,不過唔可以太刺激。
係老公話唔想整到個囡 所以佢堅持唔掂我..... 加上頭3個月唔舒服到唔會諗呢樣野 之後個肚又開始大.. 依家成40吋肚訓都辛苦仲點do...

複式洋房

BabeJ 發表於 18-5-25 15:45
甘我都要學你早啲book早啲攪掂,T21 你會喺政府定私家做?
我無做T21, 嗰時睇好貴, 最平都$6000-8000之後照結構要$2000, 一郁就成萬蚊, 我有負擔
同埋我有上網四圍搵資料, 又問過私家醫生, 佢話俾政府做啦
所以我喺政府驗唐氏咋
政府個結果都唔錯, 我機率係6400 分之一, 醫生話我係低風險

當然如果你負擔到, 可以出去做T21
始終驗O既嘢多D, 又早D 知係男定女, 同埋早D 知個B 有無咩問題

複式洋房

tpcmela 發表於 18-5-25 16:37
其實係可以有正常性生活,不過唔可以太刺激。
係老公話唔想整到個囡 所以佢堅持唔掂我..... 加上 ...

老公見係囡囡更加疼錫丫,我都想生女,生孖就一次過辛苦晒就好了

複式洋房

k66k 發表於 18-5-25 16:43
我無做T21, 嗰時睇好貴, 最平都$6000-8000之後照結構要$2000, 一郁就成萬蚊, 我有負擔
同埋我有上網四圍搵 ...

政府做係咪都係唔洗錢?6400分之一,唔洗擔心啦, 最緊要bb健健康康咁出世

大宅

k_yinging 發表於 18-5-25 15:37
我5週驗到就去診所出證明...跟住照過一次照聲波睇下有冇宮外孕...之後7週再去咗產科私家再照閃閃...醫生話 ...

請問你去那間診所照呢?

侯爵府

BabeJ 發表於 18-5-25 16:49
老公見係囡囡更加疼錫丫,我都想生女,生孖就一次過辛苦晒就好了

一知係囡我就無地位架啦 但求佢健康出世...

不過有能力就做t21啦,我都有做 10週就知道性別。
結構我番贊育就包埋所以我無出去搵私家照

複式洋房

tpcmela 發表於 18-5-25 16:52
一知係囡我就無地位架啦 但求佢健康出世...

不過有能力就做t21啦,我都有做 10週就知道性別。

我都係女,非常之明白,比我 阿哥老豆錫到我濃丫 但女係考順好既

T21宜家對我哩講好遠,check左係宮內孕先安心,一月一挑戰

侯爵府

BabeJ 發表於 18-5-25 16:51
政府做係咪都係唔洗錢?6400分之一,唔洗擔心啦, 最緊要bb健健康康咁出世
...

政府唔包架,如果要做要比錢架

侯爵府

BabeJ 發表於 18-5-25 16:56
我都係女,非常之明白,比我 阿哥老豆錫到我濃丫 但女係考順好既

T21宜家對我哩講好遠 ...

所以我建議你8週左右去照,一黎應該有心跳二黎如果係宮外孕既亦都可以知道...

照到有閃閃就要考慮做唔做t21
如果請陪月既就問定心儀人選啦 睇下對方有無期 唔好去到12週先搵呀!

複式洋房

tpcmela 發表於 18-5-25 17:01
政府唔包架,如果要做要比錢架

Thanks, 有咩唔明再問你,哩個group真係好正,學到好多書都未必有教既野

複式洋房

tpcmela 發表於 18-5-25 17:04
所以我建議你8週左右去照,一黎應該有心跳二黎如果係宮外孕既亦都可以知道...

照到有閃閃就要考慮做唔做t ...

閃閃係咩意思? 陪月應該係我老豆, 阿哥生咗三個好有經驗

侯爵府

BabeJ 發表於 18-5-25 17:06
閃閃係咩意思? 陪月應該係我老豆, 阿哥生咗三個好有經驗

閃閃係心跳呀
不過有時要推胸上奶你爸爸未必幫到你啦!照顧你飲食都可以既...
所以你都要考慮下

複式洋房

BabeJ 發表於 18-5-25 16:51
...
係呀, 政府做唔洗俾錢

侯爵府

k66k 發表於 18-5-25 17:09
係呀, 政府做唔洗俾錢

政府連t21都包?邊間咁好?
我要自費去做6千

複式洋房

tpcmela 發表於 18-5-25 17:20
政府連t21都包?邊間咁好?
我要自費去做6千

我都想知邊間