懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

懷孕36W5d啦,次次去私家產檢照超聲波都話細,之前話中碼,依家仲話細碼~~嗚嗚~~我已經食好多有營養嘅野,又訓多左,運動每日都有幾千至一萬步!今日去照仲好啲,個肚圍長返上來啦,差一周左右,但個頭圍仲係細,差成四週!得2.2kg.好擔心~~有無啲bb係咁嘅情況的?有無話頭圍細一點出世之後同智力成長有無關的?醫生話答我唔到,要到時出世之後兒科醫生跟進!醫生話足月之後隨時可以出得世,睇下keep住檢查有無長到,如果長得實在緩慢,要提前開刀拿出來😱~~我話細細粒唔係好生啲咩?醫生話有可以bb唔知挨唔挨到咁長的陣痛產程噶,拿出來就安全啲~~嗚嗚~~我一直都想順產的,係咪非要剖腹??醫生又話講唔定!我真係被依個私家專科醫生激死,次次講到好危險,但又唔見得有咩解決辦法,次睇完都提心吊膽,心情好down。各jm有無咩建議?又或者bb同樣頭仔細而又建康平安順產出世的?希望媽媽們可以分享下~~好需要啲正能量!thx!

大宅

邊個醫生咁衰呀,從來都係聽細b住耐d,未聽過要提早拎出黎!我大仔出世得2.5,38w,反而我個期早開刀,醫生話我要谷下阿b先比我做果個期!
現在我大仔身高體重好正常,不用擔心!

別墅

Vtmsheep 發表於 18-5-25 19:03
邊個醫生咁衰呀,從來都係聽細b住耐d,未聽過要提早拎出黎!我大仔出世得2.5,38w,反而我個期早開刀,醫生 ...

多謝呢位媽媽的經驗,睇左個心定左點!

男爵府

回覆樓主:

咩叫‘bb唔知捱唔捱到咁長既陣痛產程’?
嬰兒與生俱來就係會經陰道出生,係部份胎兒胎位不正或好特殊既原因,先唔適合順產,例如媽媽有妊娠毒血,臍帶纏頸,你個醫生似係唔想你順產,開刀容易掌握時間,不過順產的確係好多變數…
我個bb腿骨細2週,整體係細碼b,我係咁食佢都唔吸收,肥晒落我度,比我簡多次,我一定唔會再咁食,生完好難減!唔係叫你食小d,你正常飲食,你身體自動會比營養bb,係要睇bb自身吸唔吸收…

別墅

kissapplegirl 發表於 18-5-26 16:05
咩叫‘bb唔知捱唔捱到咁長既陣痛產程’?
嬰兒與生俱來就係會經陰道出生,係部份胎兒胎位不正或好特殊既原因, ...

係呀,我宜家都肥左20幾磅啦,真係擔心生完唔知點減~~!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Icybillbaby 發表於 18-5-25 15:08
懷孕36W5d啦,次次去私家產檢照超聲波都話細,之前話中碼,依家仲話細碼~~嗚嗚~~我已經食好多有營養嘅野, ...

bb 頭圍大小係由bb 自己決定, 我地做唔到d 乜...

至於係咪細粒就好生d, 我覺得到生果陣好難分唔到咩叫好生d... 我3個仔女分別7.5磅同9磅, 對我黎講感覺都係一樣.

你個醫生話bb 捱唔捱到咁長產程, 我覺得佢好似想氹你去開刀. 當然唔排除開刀係好d... 既然佢講到咁差既話, 應該係將你轉介番去政府醫院囉. 你搵多個醫生問同埋照下係咪真係差4週咁多穩陣d.

大宅

懷孕36W5d啦,次次去私家產檢照超聲波都話細,之前話中碼,依家仲話細碼~~嗚嗚~~我已經食好多有營養嘅野, ...

我個b都係肚同腳細過本身週數,但係頭圍就跟得上。而且肚腳本來就一直細兩週,一直有internal growth。醫生話腳短可能係遺傳,bb唔吸收第一時間係瘦個肚,但係若果bb本身頭圍ok但愈來愈跟唔上就要留意,因為營養係優先俾個頭架。
愈近產期若果發現bb唔長大,可能係宮內不吸收,夠月份不如早啲出世養大佢。
但至於係咪一定要剖腹我就唔清楚了
你擔心就問多個醫生問下?

別墅

bosch 發表於 18-5-26 19:05
bb 頭圍大小係由bb 自己決定, 我地做唔到d 乜...

至於係咪細粒就好生d, 我覺得到生果陣好難分唔到咩叫好 ...

我也有在政府產檢,也定左在政府醫院生的,呢個係我平時產檢的私家專科醫生,唔係佢接生的!政府果邊無講呢啲情況,正係話size係正常範圍內,係細啲嗟,其他的也無講咩喔!講得好似無咁嚴重!來緊1號37W5D 政府醫院會幫我照超聲波,睇下到時候政府醫生點講!

別墅

penguinguin 發表於 18-5-26 19:10
我個b都係肚同腳細過本身週數,但係頭圍就跟得上。而且肚腳本來就一直細兩週,一直有internal growth。醫 ...

我個胎兒從一開始就細一周幾嘅,我不知道係個經期推遲計算個預產期有誤差定係咩原因,反正政府醫院那邊話唔緊要無必要改預產期,期間就一直細一周幾到十天,到左28週產檢就話我個肚細,健康院又轉介我返醫院照超聲波就話頭仔細左三周幾,屬細碼B,都屬正常範圍咁話。之前再叫我6月1號返去照超聲波,其他都無講咩!

大宅

邊個醫生咁衰呀,從來都係聽細b住耐d,未聽過要提早拎出黎!我大仔出世得2.5,38w,反而我個期早開刀,醫生 ...

生長慢太多,係會早D比BB出世,可能胎盤老化,反而我認為個醫生經驗好,出世養肥佢更直接追返的
頭圍細過生長線3早D跟好過係肚入面追不到
我B也是頭圍細開刀,出世後追返,照埋超聲波,CT,發展正常
信醫生,頭圍細有機會影響發展

大宅

唔一定ga,如果真係爭太多,可能係胎盤提供唔倒足夠營養,足月情況下提早出世會好d

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

我之前入院,有個媽媽就係出面私家照超聲波見到bb細左3週就入院險查⋯⋯

如果細左3週會唔會胎盤問題?已經供唔到營養俾bb, 或者早d出世食奶可能仲好

子爵府

我仔喺肚時頭圍都係細4wk,出到黎又唔覺特別細,到而家仲個個都話佢頭大

別墅

musiccisum 發表於 18-5-28 22:27
我仔喺肚時頭圍都係細4wk,出到黎又唔覺特別細,到而家仲個個都話佢頭大
...

真係嘅?!!咁得意,多謝呢位媽媽俾左好大的正能量我!thx!

子爵府

Icybillbaby 發表於 18-5-28 22:39
真係嘅?!!咁得意,多謝呢位媽媽俾左好大的正能量我!thx!

但我個醫生都有話如果再落後足月都會隨時開刀,醫生話小小都唔會搏

別墅

musiccisum 發表於 18-5-28 22:45
但我個醫生都有話如果再落後足月都會隨時開刀,醫生話小小都唔會搏
...

咁又係,安全至緊要!問題係政府的醫院的醫生無咁同我講過,來緊6月1日政府醫院幫我做超聲波,睇下到時候醫院點講!

子爵府

Icybillbaby 發表於 18-5-29 00:29
咁又係,安全至緊要!問題係政府的醫院的醫生無咁同我講過,來緊6月1日政府醫院幫我做超聲波,睇下到時候 ...

我當時都有睇政府,佢會話細啲咯,暫時睇唔到有無問題

別墅

musiccisum 發表於 18-5-29 08:04
我當時都有睇政府,佢會話細啲咯,暫時睇唔到有無問題

後尾你個B提前出世定係佢自己發動才出世?

大宅

頭細都可能是遺傳的,父母親的頭細,小朋友都有機會頭細,我小朋友個多月便因頭細,要到醫院檢查,醫生先量我個頭,再量小朋友的,最後話正常因似我頭細。

子爵府

Icybillbaby 發表於 18-5-29 11:25
後尾你個B提前出世定係佢自己發動才出世?

我本身開刀,開刀前1星期個b直情無大過,醫生要我入院聽1hr胎心,佢話如果聽完有咩唔對路姑娘會打俾佢即刻開刀,佢話既然已經足月,抱喺手安全過喺個肚

我嗰時擔心直情問佢會唔會中左寨卡,因為個頭細 你唔駛咁擔心,每日食2隻蛋,食牛肉,

首頁

尾頁

跳至