夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我喊,就話我扮受害者
我谷到爆,就話我精神病
我話離婚,就話我而家把炮啦,你都到咩呀?

佢同舊老闆發爛渣追出糧,話係我迫佢嘅

我只是同一個朋友訴苦,就話我好講佢嘅野比周圍嘅人聽。

平心靜氣同佢講野,佢就一輪嘴鬧返你,到你發脾氣,就話你唔可以平心靜氣咁講野。

口口聲聲話我睇穿你搞咩!實質連我自己都唔知自己搞過咩!

第一次到我脾氣爆發,想去跳樓,佢好似安撫左你先。之後,佢話我做戲搞事。

而家佢都仲係覺得佢冇問題。係我有精神病!

侯爵府

回覆樓主

咁為咩?索性離啦

洋房

回覆樓主:

冷靜先
出去抖下氣

想想自己想点做先

男爵府

回覆樓主:

其實係乜野原因?發生乜野事?

瑪瑙宮

佢最近先係咁?

翡翠宮

討論問題討論到要跳樓真係一件好可怕既事....

複式洋房

亮燈 發表於 18-5-25 17:28
其實係乜野原因?發生乜野事?

累積了很多事嘅。 例如,上星期六同佢亞爺亞嫲,姑姐去尖沙咀飲宴。我地一家人食午餐時,約定當晚集合時間,亞嫲(老公嘅亞嫲)問BB(係我個女,2歲幾,即係兩老嘅曾孫)今晚食什麼?佢地話不如煲粥帶比佢食,姑姐話亦可以一家人早少少出去食左飯先去飲。
當時一家人包括老公同亞嫲都話好呀,出去食啦!
點知大家出到去尖沙咀,亞嫲(有老人痴呆症)唔記得左要去食野先,嘈住話要早些上酒樓,姑姐唔肯,話上去呆坐2個鐘做咩!就話BB要食左飯先上去,之後亞嫲就不停鬧我,話我唔煮野比個女食,唔識做人亞媽。。。。
之後,我老公鬧埋我一份。。。 連姑姐都話我老公點可以咁對我,仲話我老公將亞嫲嘅壓力轉移至我身上。
咁之前大家商量好曬嘅,去到先冇情情發爛。老人痴呆個個唔可以計較。點解連身邊個個都鬧埋我一份?

男爵府

Mindywoo0314 發表於 18-5-25 18:15
累積了很多事嘅。 例如,上星期六同佢亞爺亞嫲,姑姐去尖沙咀飲宴。我地一家人食午餐時,約定當晚集合時間 ...

咁即係借佢阿嫲過橋,借刀殺人啦!無論點都好,佢應該幫你應付左阿嫲先既!而佢仲要落井下石,真係好過份。

複式洋房

Nancy20090615 發表於 18-5-25 17:53
佢最近先係咁?

唔係,初初拍拖同結婚嘅時候好好多,雖然都係脾氣差。因為當時佢經常問我借錢,借下還少少,又借下咁。
結左婚先知佢欠左好幾間財仔。早年半多前,佢老豆介紹左份好工作比佢,佢出左糧就比錢我,我幫佢去一間間入數。而家還剩餘1間。
有左份工作之後態度越來越差

男爵府

你老公跟本就是一個 emotional bully.
佢係日常生活中不斷以否定你既方式 bully 你。
呢啲咁既人你做乜嫁比佢仲生埋女?
建議樓主google下關於丈夫語言暴力的文章。
語言暴力也是家暴的一種。有需要的話盡早尋求社工幫助。

別墅

Mindywoo0314 發表於 18-5-25 16:29
我喊,就話我扮受害者
我谷到爆,就話我精神病

夫妻搞到咁的田地,真是無咩意思,要諗辦法改變,如果唔是會行唔落去,只要大家無出咩大錯,就大家傾下點補救啦

子爵府

回覆樓主:

好慘,好折磨

大宅

回覆樓主

樓主,如果你改變唔到佢,不如改變下自己心態。當你唔在意對方講咩,佢講既一切都好可笑,週街一個傻佬話你,你都唔會上心啦。
佢對你唔好,你咁care 佢咪自己攞黎受,如果佢出手打你就直情報警,拜拜啦
你只需要顧自己同個女

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rosey2056 發表於 18-5-27 09:57
樓主,如果你改變唔到佢,不如改變下自己心態。當你唔在意對方講咩,佢講既一切都好可笑,週街一個傻佬話你 ...

X2

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

樓主真係對住佢好辛苦,離婚啦,否則壓力爆煲

複式洋房

Mindywoo0314 發表於 18-5-25 18:15
累積了很多事嘅。 例如,上星期六同佢亞爺亞嫲,姑姐去尖沙咀飲宴。我地一家人食午餐時,約定當晚集合時間 ...

可以跟你直說你老公係一百分既衰人,自己冇用問人借錢,仲用心理戰打擊你,呢種人你同佢多一刻也浪費了

快些離婚吧,有個咁廢既老公係身邊只會是禍害

利申 過來人

複式洋房

Mindywoo0314 發表於 18-5-25 16:29
我喊,就話我扮受害者
我谷到爆,就話我精神病

首頁

尾頁

跳至