嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

全身上出左好多微細粒粒,唔紅,晚晚都痕醒好多次係咁喊,睇醫生只係話多保濕,但已經揸過好多不同款色cream,都唔得,大家有咩只痕方法?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

知唔知點解bb 會痕?

試下轉洗衣液, 停用柔順劑.

搵方法去吸床同埋傢具既塵蟎.

如果係皮膚乾, 咁要保濕. 同埋試下轉沖涼液, 必要時試下用清水沖涼. 沖用麥皮浴可以止痕 (對有水痘, 濕疹有用, 平時唔清楚), 片糖水浴可以滋潤肌膚.

大宅

bosch 發表於 18-5-26 06:52
知唔知點解bb 會痕?

試下轉洗衣液, 停用柔順劑.

請問麥皮浴係點樣沖?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

yanho01 發表於 18-5-26 10:07
請問麥皮浴係點樣沖?
https://topick.hket.com/article/1896115/%E9%BA%A5%E7%9A%AE%E6%B5%B4%E6%98%AF%E6%BF%95%E7%96%B9%E6%80%A5%E6%95%91%E6%B3%95%EF%BC%9F%E7%9A%AE%E8%86%9A%E7%A7%91%E9%86%AB%E7%94%9F%EF%BC%9A%E5%8F%AF%E4%BF%9D%E6%BF%95%E5%8F%8A%E6%AD%A2%E7%97%95

我只係隨意倒d 麥皮落水度俾個仔沖涼. 可以用煲魚袋或毛巾包住d 麥皮浸水, 咁d 麥皮唔會痴住成身都係.

早排自由果邊有個post, 講老人家有濕疹, 有人教開麥皮糊, 捽落皮膚度都可以止痕同保護肌膚.

如果小朋友皮膚冇傷口, 可以考慮試呢d 偏方.

大宅

bosch 發表於 18-5-26 18:28
https://topick.hket.com/article/1896115/%E9%BA%A5%E7%9A%AE%E6%B5%B4%E6%98%AF%E6%BF%95%E7%96%B9%E6%80 ...

好的,唔該曬

首頁

尾頁

跳至