自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

https://www.facebook.com/24parent/posts/1972833136069377

不少家長都喜歡為小朋友安排放電活動,室內放電遊樂場如雨後春筍般湧現,不過好玩背後,家長未必會留意原來設施可能會對小朋友構成危險。本網昨天就收到家長投訴,觀塘某一所playhouse 的波波池旁竟然有釘。該家長表示因女兒滑倒撞向波波池邊,未料波波池邊竟藏釘,頓時令愛女「血流如注」,由於未能即場止血,需要召救護車送院治理縫針。

從該家長提供的照片可見,女童的傷口見骨。家長表示愛女頭肉裂開,需要縫針。

據涉事家長表示,事後該playhouse的負責人回應:「已為安裝配件釘加上軟墊作出適當的保護,小朋友嘅安全係家長負責。」他們說我沒有正確使用設施。在醫院的醫生及護士建議下,她最終前往警署報案。

該playhouse亦就事件在官方facebook貼出以下啟事:

「鑑於昨日發生一件不愉快事件,我們藉此提醒各位家長,享用場內任何設施時需陪同小童正確使用及注意安全,切勿讓小童離開視線範圍,以避免不必要的意外再次發生。」

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

咁危險嘅playhouse竟然會有咁多blogger宣傳,班人爲左錢可以去到幾盡?!

侯爵府

回覆樓主

即係邊間! 我想去佢Facebook 睇下

大宅

peppep2012 發表於 18-5-26 07:40
即係邊間! 我想去佢Facebook 睇下

呢間

男爵府

回覆樓主

睇左新聞受傷圖,打冷震。好心痛個小妹妹。陰公。啲公司仲講無良說話,天理何在?

侯爵府

iamrainbow 發表於 18-5-26 07:43
呢間

執得

琥珀宮

Aidenlo 發表於 18-5-26 07:08
https://www.facebook.com/24parent/posts/1972833136069377

不少家長都喜歡為小朋友安排放電活動,室內放 ...

見d 幼稚園從來唔整波波池就知幾危險

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Aidenlo 發表於 18-5-26 07:08

不少家長都喜歡為小朋友安排放電活動,室內放 ...

Dream room 係 Ballroom 既子公司,大家記得幫埋母公司宣傳下。
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

iamrainbow 發表於 18-5-26 07:43
呢間

好恐怖

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

係米家長責任都吾係甘講野,公關太差,我稔吾會有家長再去

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

認真問,非質疑
點解呢個「粒」入去的位置可以攪到個小朋友咁傷架???

男爵府

跳躍精靈 發表於 18-5-26 08:11
認真問,非質疑

我都有呢個問題,估唔到呢啲平口釘都咁大殺傷力

珍珠宮

認真問,非質疑

x2 睇相唔似凸出黎
不過之前去過佢條滑梯勁快快到我都驚
都幾危險

男爵府

BB防敏心得分享勳章

壞蛋獎門人 發表於 18-5-26 08:13
我都有呢個問題,估唔到呢啲平口釘都咁大殺傷力

跌既角度問題,打斜咁削落去加上跌既無情力,都咪話唔傷。之前去過間playhouse 用索帶加固,但索帶條尾條條fing,幾驚小朋友介親!意外既野真係預料唔到,最衰係間野衰左唔認仲想轉移視線過家長唔睇實小朋友導致意外咁!

男爵府

回覆樓主

波波池唔係應該比小朋友玩咩,唔通家長攬實個小朋友!?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主

之前有家長斷腳骨同埋有人整親腰係咪都係呢間?

公爵府

回覆樓主

其實波波池好唔衛生。。。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

認真問,非質疑

應該係撞埋去果下, 軟墊扁左, 粒釘就突出! 整到咁傷!好恐怖!
放下自在

子爵府

好媽媽勳章

認真問,非質疑

呢粒正常應該無事,會受傷應該係鬆咗螺絲。

首頁

尾頁

跳至