在職全職

跳至
[在職媽媽] DEL

首頁

尾頁

別墅

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔轉住,儲多d錢先
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

可以搵男家或社區媬姆嗎?

複式洋房

回覆樓主

你啲積儲可以撐幾耐先?有冇諗過湊到幾大?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我會做ftm

你父母脾氣唔好,仲會無端語氣差對BB, 會影響佢心理發展。而且你又唔想見你老豆。如果家庭開支可以,我會做ftm。

wcpcelia    發表於 18-5-27 09:26

別墅

aptcan 發表於 18-5-26 20:26
可以搵男家或社區媬姆嗎?

男家居住環境唔適合小朋友
社區保母又唔放心...

別墅

K_Kkkk 發表於 18-5-26 22:50
你啲積儲可以撐幾耐先?有冇諗過湊到幾大?

頂到3年左右...都係湊頭3年我出返黎做野..不過我份工唔算辛苦又自由,所以先咁猶豫不決..

別墅

sunnymama2 發表於 18-5-27 07:18
我會做ftm

你父母脾氣唔好,仲會無端語氣差對BB, 會影響佢心理發展。而且你又唔想見你老豆。如果家庭開支 ...

其實我媽皮氣係ok,主要係我爸,唔幫手又多多說話,指揮人做野等等,所以我媽有時見到bb扭計扭得耐就開始燥囉,呢樣野我明白既,但見到都會心痛

公爵府

wing288 發表於 18-5-27 10:11
其實我媽皮氣係ok,主要係我爸,唔幫手又多多說話,指揮人做野等等,所以我媽有時見到bb扭計扭得耐就開始燥 ...

我好易燥,不是ftm 材料,所以有得拣我一定返工。

就咁睇你家庭经济状况,我就唔会做ftm, 万一你老公连续几个月唔够钱,你要贴私己咁点算。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

回覆樓主:

我同你情況一樣,一至五放公公婆婆度,但我家姐細佬未結婚,成日話我兩個囡嘈住佢地,成日想逼我接番自己湊,我次次星期五晚去接個囡佢地就會講, 搞到我都好大壓力,我份工都好輕鬆,又係公務員,所以都唔想辭,辭左老公份糧岩岩好夠,又係儲唔到錢,同埋我番左工兩個月咋,之前湊左差唔多年半喇都

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好轉 ftm,小朋友開支都唔少,若老公一個揾得又唔多,一養3壓力會好大,既然收入唔多忍多一年早啲排定全日N班吧!

男爵府

回覆樓主

都有好多好保姆的,認真搵下。BB兩歲開始返N班使費就會多,仲有每年的保險費……

大宅

回覆樓主

不會轉ftm, 屋企有無地方,用比婆婆湊孫嘅錢用嚟請工人湊?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

無房都可以請工人,只要簽合約前講定
比都張床,可以就幫佢加個窗簾,瞓覺用

伯爵府

wing288 發表於 18-5-26 10:58
女女而家10個月大,星期一至五婆婆湊,BB同婆婆&公公一齊住
星期六下午收工去接返個女,星期日晚交返比婆婆湊. ...

先儲返d錢先喇,甘你99黎

翡翠宮

唔會轉
根本就緊緊夠
佢地愈大只會愈洗錢

別墅

回覆樓主

多謝各位意見。。。我都係繼續忍多一年先算吧謝謝

大宅

wing288 發表於 18-5-26 10:58
女女而家10個月大,星期一至五婆婆湊,BB同婆婆&公公一齊住
星期六下午收工去接返個女,星期日晚交返比婆婆湊. ...

暫時唔太適合轉 FTM,可唔可以幫你媽媽請工人,有工人幫輕下你媽媽,咁佢對阿囡會好啲。至於你阿爸,少溝通少拗撬囉。

首頁

尾頁

跳至