自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

miniyan 發表於 18-5-26 12:59
岩岩先識,而家d人面皮甘厚既

而家好多呢d人架wo

公爵府

回覆樓主

就算俾錢都唔好啦。揸車就係想free d 同多d 親子時間,你話佢坐月嗰陣幫下手,江湖救急就話啫,咁樣日日車真係無可能。話老公返工出車時間唔定推佢,如果佢仲要求就直接話老公唔鍾意。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最怕要約埋一齊,限時限刻。

男爵府

我的育兒心得勳章

yurijm 發表於 18-5-26 13:07
呢個講法好得體

雖然我無車,但我真心覺得送人地小朋友返學好大責任呀,有咩事點賠個仔俾人地?同埋,自己小朋友唔扭,佢個小朋友扭,咁等佢又遲到,應承左佢唔等佢又唔好,你話點好呢?

我試過個送送下個仔返學佢要poo poo,n班好多仲著緊學習褲咋,車車話要poo poo,自己仔就易搞,人地仔點搞呢?

完全唔明點解要痴人地車坐。

琥珀宮

D人真係好厚面皮,一次半次幫下手車下OK,當人司機無咩可能

珍珠宮

我一向都好樂意順路車其他小朋友返學

甚至在回校的路程中,只要係着我小朋友校服的,就算我唔識,我都會停車順便車埋佢哋返學,無所謂

不過有啲人你真係唔願意車
我個女有個家長,住我隔離座,叫我車埋佢個女某幾次活動後放學,我係極不願意,因為佢父母真係完全唔理,多謝無句,明明有大人係屋企,個女係樓下係咪自己上去唔講,我次次要車到去門口,同個女仔上埋樓,睇佢個女入埋屋先走得

話佢知個女活動受傷,又唔理,話佢知個女返咗屋企,又無反應,唔該無句,我次次好似對住空氣講嘢咁

最重要係佢個女真係好曳,無禮貌,我唔想個女學壞埋

所以我決定以後都唔會車呢個同學,唔使理由,一句唔方便就攪掂

子爵府

回覆樓主

唔好了。 就算佢比返校車費你都無謂,自己一家就時便可,但又要就多個人,好唔方便。如果你小朋友請假/病等等..你都唔會去車佢小朋友,分分鐘人地又話你令佢失預算。

伯爵府

回覆樓主

直接拒絕好簡單,人地的細路日後坐你車有乜事好煩。

男爵府

回覆樓主

擺老公上枱做衰人

水晶宮

bbchu0316 發表於 18-5-26 12:55
我仔今個9月返PN 班。打算每朝由爸爸車返學。有個新相識嘅媽媽朋友,而家大緊肚,啱啱搬咗去我隔離座,嚟緊 ...

直頭講話唔好

子爵府

我仔今個9月返PN 班。打算每朝由爸爸車返學。有個新相識嘅媽媽朋友,而家大緊肚,啱啱搬咗去我隔離座,嚟緊 ...

我之前都有相同情況,結果我跟對方家長說我先生說車埋小朋友返學感到壓力,因為有些時候我兒未必每天也上學,或有時就我先生上班時間可能會早可能會遲!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

直接話老公覺得唔係咁方便,唔好意思幫佢唔到了。

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

我會直接講一句唔方便

大宅

回覆樓主:

要諗個好聽嘅藉口, 又令大家易落台真係唔易。最怕係傳到去你老公耳邊, 點知佢本人相當樂意, 一口答應話會車埋佢哋就無嘢好講。
個大肚媽媽係想你老公點車佢小朋友返學呀。only車個小朋友定係小朋友連大肚媽一齊車哂返學呀。
如果only車小朋友, 咪話你老公搞唔掂兩個pn班小朋友囉。
如果要車大加細, 簡單d話唔方便囉, 聰明人應該都會明。講真, 大家都係啱啱識, 對方係咩人都未摸熟, 雖然明白對方大住肚係有需要特別幫助, 但幫都有好多種, 要安全返到學校都有好多渠道, 再諗諗啦, 應該有再好d嘅方法送到對母子返學。

男爵府

回覆樓主:

最怕人厚面皮

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

叫佢坐校巴啦

子爵府

回覆樓主

補充,我試過車我仔同學放學一星期,真的怕怕!每次佢落車全車都是餅乾碎,朱古力包裝紙,紙巾碎,又話我揸車聽嘅歌吾好聽,叫我關掉它(我是老餅,聽上一年代的黎瑞恩,草蜢,四大天王!)最重要系不能和我仔好好傾計

子爵府

回覆樓主:

直接講安全理由,有咩事負擔唔起,載住人地個仔咁樣c6揸車壓力會好大!

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

一句講吾方便
要負責小朋友安全no
搭校車

珍珠宮

直接講:“唔好意思,唔得。” 完

首頁
12345...13

尾頁

跳至