家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

新年時發現房間燈膽滴水, 廁所天花 起泡, 當時投訴管理處樓上带師傅落嚟我單位度睇, 承諾會過年後幫我維修。 點知過年後一個半月我再打電話追佢, 佢話要等 啲水漬乾透先幫我維修, 再拖到兩個月我叫佢維修, 佢話不用找師傅佢自己落嚟幫我批灰油油, 我當然唔肯, 之後佢承諾

大宅

回覆樓主:

早上會嚟我屋企幫我維修, 早上我送女兒返學, 佢大師傅嚟到我屋企, 姐姐開咗門畀佢入去, 佢在不鋪地墊的環境下 剷我廁所天花, 等到我返到屋企的時候, 佢帶嚟的裝修師傅話廁所唔關樓上事, 佢再走入我房間剷我天花, 話依到關樓上事, 今日我報咗察, 警察唔接受刑事破壞, 叫我從民事索償, 我被鏟走天花 ,不作維修, 而家可以點做呢

侯爵府

appleklw 發表於 18-5-26 15:50
早上會嚟我屋企幫我維修, 早上我送女兒返學, 佢大師傅嚟到我屋企, 姐姐開咗門畀佢入去, 佢在不鋪地墊的 ...

警察無錯,一定不是刑事毀壞,你自己睇睇下面:

http://familyclic.hk/tc/topics/Daily-lives-legal-issues/Stalking/Possible-criminal-charges-against-a-stalker-under-the-Crimes-Ordinance/

管理處係樓上今日開工前幫你做過咩?可否講詳細一點?

大宅

crshk 發表於 18-5-26 17:38

http://familyclic.hk/tc/topics/Daily-lives-legal-issue ...

原來樓上個女人, 隱瞞 管理處,冇同佢講九點鐘開工, 之後我哋有爭拗,管理處才知道, 再上嚟影咗相

侯爵府

crshk 發表於 18-5-26 17:38

http://familyclic.hk/tc/topics/Daily-lives-legal-issue ...

之前你樓上咩事滲水?持續左幾耐?

大宅

crshk 發表於 18-5-26 19:16
之前你樓上咩事滲水?持續左幾耐?

新年嗰陣時 原來佢漏水好多日,但係佢以為個工人倒瀉水, 直至啲水喺我房個燈度流落嚟,我哋通知佢佢先知道爆水管, 而家佢認為廁所嗰個位 ,有生鏽唔係佢嘅問題, 我打咗去公證行問, 佢話是隔咗幾個月啲水都乾曬, 再check唔到漏水問題, 而家係唯有靠物業管理處嘅record……

大宅

appleklw 發表於 18-5-26 19:20
新年嗰陣時 原來佢漏水好多日,但係佢以為個工人倒瀉水, 直至啲水喺我房個燈度流落嚟,我哋通知佢佢先知 ...

公證行話當初我唔應該信佢,應該立即搵人嚟驗水

大宅

回覆樓主:

而家都唔知點算好……

侯爵府

appleklw 發表於 18-5-26 19:20
新年嗰陣時 原來佢漏水好多日,但係佢以為個工人倒瀉水, 直至啲水喺我房個燈度流落嚟,我哋通知佢佢先知 ...

好坦白講,短時間嘅滲水不會令你天花鋼筋生銹同爆石屎,其實你個單位有幾多年樓齡?

大宅

crshk 發表於 18-5-26 21:14
好坦白講,短時間嘅滲水不會令你天花鋼筋生銹同爆石屎,其實你個單位有幾多年樓齡?
...

嗰度十幾年樓,但係我買咗樓之後租出一年,之後再裝修實質住嘅時間係8年度, 最衰嗰陣時佢成樂華包我整番, 如果唔係當時我就搵公證行嚟驗下, 睇下係唔係佢又滲漏問題, 其實我一直懷疑樓上有滲漏問題, 直到佢爆水管

侯爵府

appleklw 發表於 18-5-26 21:28
嗰度十幾年樓,但係我買咗樓之後租出一年,之後再裝修實質住嘅時間係8年度, 最衰嗰陣時佢成樂華包我整番 ...

有無之前剛發現滴水時的相?

大宅

crshk 發表於 18-5-26 21:47
有無之前剛發現滴水時的相?

冇呀, 但我有問過公正行, 都有可能係滲漏問題

侯爵府

appleklw 發表於 18-5-26 22:16
冇呀, 但我有問過公正行, 都有可能係滲漏問題

巿面上好多質素參差的公正行,不可儘信。

如果長期滲水,你天花批盪會大面積濕,有水印同甚至剝落,唔係你個天花之前咁靚仔的。

大宅

crshk 發表於 18-5-27 07:48
巿面上好多質素參差的公正行,不可儘信。

如果長期滲水,你天花批盪會大面積濕,有水印同甚至剝落,唔係 ...

房的 天花佢承諾會整, 但係我唔想用佢啲師傅……

侯爵府

appleklw 發表於 18-5-27 09:28
房的 天花佢承諾會整, 但係我唔想用佢啲師傅……

但憑你這張相,可以肯定上面單位最近爆喉的事不會直接影響到你放係 #1 d 相咁情況。

樓上的責任,最多幫你把水漬的批盪剷走,重新扇灰同整個天花油漆。

以上係我廿幾年相關工作經驗俾到你的意見。

首頁

尾頁

跳至