自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

zitzai 發表於 18-5-27 09:03
我希望大家明白,有啲工人係真係會反轉豬肚,for no reason。hk 僱主係有部份衰,我見過,但有 d 僱主真係 ...
身同感受 從未用过工人的只会一味話人克薄

333s    發表於 18-5-27 11:13
玩具萬歲!

子爵府

zitzai 發表於 18-5-27 09:03
我希望大家明白,有啲工人係真係會反轉豬肚,for no reason。hk 僱主係有部份衰,我見過,但有 d 僱主真係 ...

絕對係!
不一定有原因的
我識一個太太
佢用個工人超過20年,移民都帶埋走,回流又一齊,佢當個姐姐是好姊妹一樣,連做facial 都預埋佢
回流香港後,成家人都慢慢覺得周身唔妥,但冇為意
有次有個朋友去佢家見到個姐姐唔知加左乜落水,攞去驗原來是漂白水
個姐姐話唔抵得佢成家都咁幸福有錢喎,所以日日都加啲漂白水落啲水道比佢哋飲

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hohoho2013 發表於 18-5-27 05:06
可能個官成日飲,飲到short咗亂咁判

象牙宮

(特別未用過工人嘅人) 話一定係僱主衰先得到咁嘅對待

工人對僱主衰係因為啲僱主刻薄。 --必定么??。

未請過工人嘅就覺得雇主衰,一定僱主有問題。
而不去看工人是怎么樣的人? 行為? 态度? 表現??

難道職場上女性才明白事理? 家庭主婦也需要學明白。

但呢個世界唔係你對人好,人哋就會對你好咁簡單。

我諗呢個道理職場上最明顯

千万別 歪理合理化。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bobomia 發表於 18-5-27 09:19
係咪印尼興呢味野架?幾單都係印傭,印尼係咪飲尿會聽自己話嘅說法?
...
我多數請菲傭,但都曾經請過印傭,表面上我請哩個後生印傭,做嘢乾淨企理唔比菲傭差(同傳統說法話印唔夠菲傭乾淨唔同),學嘢快,有心做會做得好好,同埋好陰聲細氣,成日好好笑容,令人感覺舒服,不過,佢一樣唔會食隔離屋印傭請佢食嘅嘢,表面上好好朋友,但佢話俾我聽,佢怕人落嘢(印嗰邊好興),所以唔會食的,雖然佢表面上做得好好,但一樣古古惑惑偷錢。

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

kaka290 發表於 18-5-27 08:39
其實工人姐姐好難湊架! 你話佢又唔得,唔話佢又唔得! 有得揀都唔會揀請工人姐姐啦!屋企又細又要搵位比 ...

象牙宮

sugarcheung 發表於 18-5-27 10:35
絕對係!
不一定有原因的
我識一個太太
我識個朋友請咗個印傭,表面上對佢一家好好,所以佢哋都對佢好好,印傭仲同朋友講好羨慕佢有個囝,話佢自己本來都有個囝,但因為當初太細有BB,被迫送咗俾人,而家結婚後只生咗個女,本來朋友聽咗就算,點知,家中老人家發現朋友個囝無端端喊,問工人咩事,工人笑笑口話無事,但老人家發現小朋友手臂紅咗,似俾人摵過,工人好識做戲,成日離間朋友同老人家,所以朋友冇完全相信老人家,後尾越嚟越唔對路,從小朋友口中(因小朋友好細,講嘢唔叻)斷斷續續得知工人成日打佢囝, 係無原因都會搣同打,終於炒咗工人。

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

絕對係!
不一定有原因的
我識一個太太

象牙宮

dyl 發表於 18-5-27 10:20
係啦,聽講好多印傭加尿係湯比僱主係落降頭想僱主聽佢話,佢地定期有個降頭師之類黎香港幫印印作法 ...

A. 印傭加尿係湯比僱主。係落降頭想僱主聽佢話,由工人排佈。
的確有的工人, 一切由工人話事。工人想怎樣就依足她。
未心人人都會什么由工人話事掛。

假如對家中工人產生 "懼怕"..... 自己要留意下。是不落降頭成功???

B。 降頭師來香港, 做 祈福黨騙同鄉印尼祈福黨囚3年| 蘋果日報| 要聞港聞| 20170719
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20170719/20094337
2017年7月19日 - 【本報訊】兩名印尼男遊客來港做祈福黨,專以印傭為目標,聲稱擁有超自然力量的「奇石」及玻璃珠,可為她們...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

Lopopo 發表於 18-5-27 09:08
所以請工人真係講彩數,你婆婆好慘,比個工人咁搞

未請過工人嘅就覺得工人衰,一定僱主有問題

同意呀,班人未請過工人就道德人士上身,真係無言

333s    發表於 18-5-27 11:19

象牙宮

DoReMi媽媽 發表於 18-5-27 10:57
我多數請菲傭,但都曾經請過印傭,表面上我請哩個後生印傭,做嘢乾淨企理唔比菲傭差(同傳統說法話印唔夠菲 ...

佢怕人落嘢(印嗰邊好興),所以唔會食的,= 是的。無错。

華人大比率, 不敢食 印尼人送的食物。。怕人落嘢 , 要搵大師來解。

理性討論交流者。

象牙宮

fitfish 發表於 18-5-27 09:01
正路朝六朝七 下午飯後可休息二三小時。八時洗完碗收工就合理D
朝六晚十一有点过份了。
...

机不離手, 也入是家務一部分?

朝六晚十一有点过份了。 中間有時間hea 係米另計呢?

正如十个工人, 九个都說 工作18小時。
若是真的, 為何不 resign ? 不是工等她做?
还要做下去?

何解? 

班人未請過工人就道德人士上身,真係無言~

理性討論交流者。

象牙宮

333s 發表於 18-5-27 11:12
佢怕人落嘢(印嗰邊好興),所以唔會食的,= 是的。無错。
印尼曾經發生排華事件,有部份人對華人有莫名的仇恨唔出奇,仲要嚟到華人地方做外傭照顧華人家庭,不過我對印傭較擔心的,係好難喺佢哋面上睇到佢哋心情,深不可測,唔似得菲傭,大鳴大放,唔鈡意就黑面,起碼我都知。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

LedTV 發表於 18-5-27 02:29
其實要做幾多個鐘
我見有人話姐姐6點起身 11點入房休息

工人話就6-11,但先生太太返咗工,小朋友返咗學,呢啲時間 free 到不得了,去 m記食完早餐,吹夠水,行陣 uniqlo,一田先去買餸,返去係咁意做吓家務,食個 lunch,跟住又話去送飯俾小學生,又有街去,唔使送飯嗰啲直頭午睡。等多陣又話去接放學,校車3:30到,但3:00就已在樓下吹住水等校車。小朋友放學要去學嘢,又有個零鐘吹水或行街。黃昏返去煮飯,食完洗碗,係先生太太面前做吓家務,跟著就沖涼瞓。要照顧小學生早起就一定,但小學生晚飯後嘅嘢,通常係溫習,功課,親子時間,邊使工人理,小學生亦早瞓,所以工人點會11:00先有得瞓?!

333s    發表於 18-5-27 14:59

子爵府

回覆樓主

朋友以前對工人好好,最後工人都虐待佢BB, 問番原來工人話妬忌朋友屋企有錢又幸福,真係躺著也中槍的。

333s    發表於 18-5-27 14:59

珍珠宮

2024年龍年勳章

絕對係!
不一定有原因的
我識一個太太

印印/菲傭呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-5-27 10:57
我多數請菲傭,但都曾經請過印傭,表面上我請哩個後生印傭,做嘢乾淨企理唔比菲傭差(同傳統說法話印唔夠菲 ...

似乎佢地民族d人人品有問題

珍珠宮

2024年龍年勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-5-27 11:40
印尼曾經發生排華事件,有部份人對華人有莫名的仇恨唔出奇,仲要嚟到華人地方做外傭照顧華人家庭,不過我對 ...

印印肯學廣東話又學得快,d老人家唔識講英文點用菲傭呢?有無菲傭識講廣東話嘅呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

72leelily 發表於 18-5-26 21:30
取水給女僱主飲
飲水不是自己斟

個人當自己人皇后 定係殘廢!?

飲杯水都要姐姐拎,可想而知平時幾咁黑人憎

有d野雙向的

象牙宮

bobomia 發表於 18-5-27 13:27
似乎佢地民族d人人品有問題
風俗啩,佢哋嗰邊有落降頭嘅傳說,我哋就聽傳聞,但印尼人對同鄉都有防範,可想而知。

首頁

尾頁

跳至