自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yame 發表於 18-5-27 00:11
我公司的秘書都係外國畢業的,但我有時會覺得,如果用咁多錢和心血安排仔女去外國讀書/移民,但回流只係做 ...

做個祕書賺幾錢先?可能高過個中層管理

琥珀宮

畀面勳章

yame 發表於 18-5-27 00:11
我公司的秘書都係外國畢業的,但我有時會覺得,如果用咁多錢和心血安排仔女去外國讀書/移民,但回流只係做 ...

如果計經濟效益,去外國讀書(除左讀超級名大學)多數都係蝕架啦,要咁計就買層樓收租俾佢地 mit 過世好過啦,實賺既

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

Smallraindrop 發表於 18-5-27 00:38
去外國讀書並唔係單純係搵份好工啦,
識既人,學獨立,開眼界,人際關係等等.......其實比份人工更重要
我明你所講的,但其實就算在香港也可以有國際視野。
我自己在ibank工作,我的team—mates大部份都是外國人,有英,美,澳,日,韓,印,南非等。

現在香港啲U仔/女都好多去外國exchange的機會。我interview summer interns,啲學生個個都去過外國啲U exchange咗半年一年,嗰啲U仲要係超top的。

所以人人行條路都唔一樣。

珍珠宮

brother4 發表於 18-5-26 20:53
亞大用AL入左八大,亞细努力gcse中,budget是重要問題,留學—定有得有失,得昰亞细肯努力,失… :wahah ...

請教是否在外國讀一年A L?

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

littlesister 發表於 18-5-27 00:46
如果計經濟效益,去外國讀書(除左讀超級名大學)多數都係蝕架啦,要咁計就買層樓收租俾佢地 mit 過世好過 ...
我又唔係剩係睇經濟效益的。但我覺得在外國讀U,應該會多些香港無得讀的專業學科,所以應該向專業發展會可以大展所長。我見我地秘書只係想日日準時收工,同埋成日都無主見,所以有時都諗,在外國讀書真的適合她嗎?

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 18-5-27 00:44
做個祕書賺幾錢先?可能高過個中層管理
我又唔知人地賺幾錢,不過佢話自己係中產架。

水晶宮

回覆樓主

我諗我99有
因為個仔返唔想再對住佢

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

candysandy 發表於 18-5-27 00:23
我媽朋友個獨生仔英國讀中學,之後法國讀大學,畢業後仲帶多個男朋友返嚟,伯友後悔到C。
...
我都識人,又係得個獨仔。不過佢個仔係SEN,所以好細個已送去外國讀書。事隔多年,佢個仔已經30+,又係同咗男人結婚。最慘佢父母都係虔誠基督徒,雖然唔開心,但都要慢慢接受。

琥珀宮

畀面勳章

yame 發表於 18-5-27 01:04
我又唔係剩係睇經濟效益的。但我覺得在外國讀U,應該會多些香港無得讀的專業學科,所以應該向專業發展會可 ...

咁呢點我又同意,去外國最好都係選一些香港冇,又或者香港好難入既科目比較好

水晶宮

yame 發表於 18-5-27 01:17
我都識人,又係得個獨仔。不過佢個仔係SEN,所以好細個已送去外國讀書。事隔多年,佢個仔已經30+,又 ...

其實佢父母應該開心才是 兒子找到永遠伴侶 光明正大,若留在香港或會永久獨身 或戀情永不見光

CACACAROL    發表於 18-5-28 11:53
cissie    發表於 18-5-27 04:53

水晶宮

candysandy 發表於 18-5-27 00:23
我媽朋友個獨生仔英國讀中學,之後法國讀大學,畢業後仲帶多個男朋友返嚟,伯友後悔到C。
...

在港讀也可以係男友喎!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

BBgaga 發表於 18-5-27 01:30
其實佢父母應該開心才是 兒子找到永遠伴侶 光明正大,若留在香港或會永久獨身 或戀情永不見光
...

有時唔知係咪外國的氛圍或文化影響他的取向。當然也可以是天生的。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 yame 的帖子

如果講錢的話,生仔十有九個都係蝕錢。一個小朋友閒閒地都要洗你五六百萬(呢條數只係讀官津+補習興趣班只係一兩項)。畀個小朋友好彩一搵工就搵到份 3 萬人工,唔食唔洗都要儲十幾年先有五百萬。
同埋你果個秘書未必係讀書叻(唔排除佢係讀書叻+屋企有多餘錢畀佢去)。我識幾個讀書完全唔掂,靠屋企用錢搭救,DSE 3333 讀名大學嘅 Foundation。佢地如果係香港的話,可謂死路一條。香港 7 萬個 DSE 考生,有 2 萬人有 3322,得 1.3 萬人係有得讀 U。果 d 成績合格/衰中文嘅學生,好多都去外國讀。依家大學畢業都只係職場門檻,冇大學畢業就更加陰功。

寶石宮

2023年兔年勳章

chingmon 發表於 18-5-27 00:50
我聽過後悔個案多數係「仔女係外國結佐婚吾番HK」:
(1) 有次係屋企樓下撞到個鄰居,望住我女著套校服突然 ...

水晶宮

yame 發表於 18-5-27 01:39
有時唔知係咪外國的氛圍或文化影響他的取向。當然也可以是天生的。

當然天生是佔大部分。不過話時話 既然唔喜歡別人文化 又何苦送佢去讀書。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

總會有, 但呢度應該冇乜人會話自己後悔...

有時都要睇個仔女造化, 總有人係年少輕狂過... 我朋友出外留學後係游手好閒, 讀好耐書都未畢業, 之前係乖乖女, 佢出去留學後變左濫交. 佢畢業返番香港又變番乖乖女, 讀法律, 做義工等等, 多才(財)多藝, 真心講佢響多方面都做得好出色. 所以好多野真係話唔埋.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

yame 發表於 18-5-26 17:08
我又唔知人地賺幾錢,不過佢話自己係中產架。

你做得ibank, 秘書人工應該有返咁上下掛?

我朋友係外國讀完書,而家係香港做秘書,都有$4萬幾,同期同學比,算幾好了。

珍珠宮

BBgaga 發表於 18-5-27 03:06
當然天生是佔大部分。不過話時話 既然唔喜歡別人文化 又何苦送佢去讀書。
...

去外國讀書,都唔一定要接受同性戀文化。

公爵府

littlesister 發表於 18-5-27 00:46
如果計經濟效益,去外國讀書(除左讀超級名大學)多數都係蝕架啦,要咁計就買層樓收租俾佢地 mit 過世好過 ...

但今時公日,讀完外國超級多大學返嚟都未必搵到錢!識人讀完劍橋,返嚟都係做紀律部隊,仲比同事笑高成本,因為佢同事都喺香港讀大學,都係同一職絕,駛咩去讀貴書?!

首頁
12345...11

尾頁

跳至