自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

純討論...

事源今日girl talk...講大家嘅共同朋友(已有女朋友)但又中意咗另一個(下稱第3者),最後佢都選擇返原本嘅女朋友。。所以大家就吹水傾下呢個topic

如果真係中意一個人,又點會有第3者出現。大家認唔認同呢句話?

我自己就好認同.....
就算同個第3者分開咗返返去當初果個身邊,感情都係返唔到轉頭。

大家又有冇啲類似嘅case share下..

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

真係鍾意一個人,不過後來搵到一個更加鍾意嘅。又或者對自己好嘅,所以就第三者。

不過我比較喜歡完第一段關係,先再發展另外一段新嘅
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

麵包超人^o^ 發表於 18-5-26 22:23
純討論...

事源今日girl talk...講大家嘅共同朋友(已有女朋友)但又中意咗另一個(下稱第3者),最後佢都選擇 ...

唔係呀,我同老公最終都走埋一齊,我覺得都係睇緣份

polyumfg    發表於 18-5-27 10:59
wcpcelia    發表於 18-5-27 09:35

珍珠宮

回覆樓主

曾經試過⋯但我一定係會退出果個我5喜歡同人爭野

伯爵府

純討論...

事源今日girl talk...講大家嘅共同朋友(已有女朋友)但又中意咗另一個(下稱第3者),最後佢都選擇 ...

要爭的,即是個心唔係到,又何必繼續,放過自己吧

polyumfg    發表於 18-5-27 11:00

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 18-5-26 22:49
真係鍾意一個人,不過後來搵到一個更加鍾意嘅。又或者對自己好嘅,所以就第三者。

不過我比較喜歡完第一段 ...

即係你認同係因為唔愛舊才有第3者出現?

珍珠宮

luvkaka 發表於 18-5-26 22:58
唔係呀,我同老公最終都走埋一齊,我覺得都係睇緣份

你個case係當時有第3者出現 但回頭返你身邊?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

真係鍾意一個人,都會再鍾意另一個人

子爵府

回覆樓主

我覺得鐘意緊一個人,係可以鐘意另一個人。

因為一段關係時間耐左,會無左新鮮感,無左戀愛果種感覺。

如果有個合眼緣ge人出現,係會令到人心跳加速,可能仲出現好多幻想。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

wuwucancan 發表於 18-5-26 23:09
曾經試過⋯但我一定係會退出果個我5喜歡同人爭野:holdyr ...

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

純討論...

鍾意一個人,會否愛上其他人?呢個世界咁大,見一個鍾意一個,其實係好易既事。但人,會識得控制自己既感情,如果你知道呢個第三者好吸引你,而你又有另一半,你係唔應該比自己去開始呢段感情,呢樣係可以控制,話控制唔到的只是借口或放任自己的情感,對自己及另一半不負責任吧了。

至於曾有第三者,又返返自己另一半身邊是否可行?如果離心一方知道自已錯了肯改,而佢另一半肯接受,我覺得也不是不可以一起的。問題係,通常受傷害的一方,是否真的可以接受呢?這個就是關鍵。我認識有人是可以的,因為他很愛她(女方有第三者但知錯了)。

珍珠宮

回覆樓主

我聽過類似
但唔知算唔算happy ending
因為我覺得都幾現實同黑暗

有對情侶,下稱A先生+B小姐
A先生因工作關係認識C小姐,日久生情
慢慢一腳踏兩隻船
半年後,C小姐唔甘心做第三者,想逼宮
A先生去到C小姐逼宮時突然醒咗
返去B小姐身邊
B小姐在半年間由始至終都唔知A先生曾偷食

而A先生係我朋友既哥哥
聽朋友講,A先生突然會醒係因為諗到
C小姐學歷同樣貌身材、搵錢能力都比B小姐差幾條街
點解要俾個正室位置佢
又唔可以幫手供樓又唔識煮飯。。。

當時我聽到,簡直覺得A先生好無情
佢對B小姐似乎睇條件多於愛
故事去到最後,A先生同B小姐結婚
朋友話A先生修心養性咗,冇再去玩
因為接連玩幾個女人,點計都冇正室咁好
對外面啲女人冇哂興趣
我聽完又係呢個表情

侯爵府

純討論...

愛一個人的同時又喜歡上另一個,有機會。 因為第二個可能剛巧給予他/她一些原先那位所缺乏的,例如志同道合、新鮮感、關心。

出過軌(精神/肉體)是否還可以與原先的伴侶繼續走下去? 我想每個人都不一樣。
我個人覺得不可能,即便我是出軌的一方。 一段感情帶著太多愧疚,很難輕鬆自在地走下去。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主

女人 基本上對愛情會誠實點,一個接一個

男人 天性系雄性動物,最喜歡獵物
所以就算知道身邊呢個最好,都歡喜出外
獵物。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

棄船後,上咗另一隻船,後來發現發覺隻船係爛嘅,所以上返原來隻船~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

ching070707 發表於 18-5-27 08:42
女人 基本上對愛情會誠實點,一個接一個

男人 天性系雄性動物,最喜歡獵物

不少女人都有騎牛搵馬
最後無靚馬嫁隻忠誠牛

男爵府

BB防敏心得分享勳章

72leelily 發表於 18-5-27 08:59
不少女人都有騎牛搵馬
最後無靚馬嫁隻忠誠牛

我覺得多數係男人坐這山望那山多D!

珍珠宮

suetfunglui 發表於 18-5-27 09:04
我覺得多數係男人坐這山望那山多D!

男女都可以是機會主義者
戀愛遊戲80%男追女
女自製機會吸引男

珍珠宮

回覆樓主:

我又覺得係有可能仍然愛舊嘅,不過新嘅有啲特質吸引咗佢,人都係會貪新鮮,但是否合適走落去並非睇一兩個吸引點,而係整體共融。

最重要係兩個人是否最終願意走埋一齊,唔會心中有條刺啫。『相愛很難』首歌寫得好好,『付出多得到少不介意豁達 又擔心 有人看不過眼』,有時兩個人曾經一齊嘅人不能再走回一起,係因為旁人多於自己。

首頁

尾頁

跳至