母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

已經睇咗產科医生同照咗超聲波知道係乳腺炎,而家食緊抗生素但一直都無燒,医生話再唔通就要抽奶。今日陪月幫我盡量推返d奶出嚟但都唔成功,按完超痛直至頭先發現原來我有微燒,想問吓:
1. 發燒時泵的奶可以飲嗎?
2. 如果睇医生係咪都係开抗生素同退燒藥無其他嘢可以做到?如果係,咁我而家已食緊抗生素同自行食退燒藥,咁唔使睇医生都得?

侯爵府

Peace1234 發表於 18-5-26 23:29
已經睇咗產科医生同照咗超聲波知道係乳腺炎,而家食緊抗生素但一直都無燒,医生話再唔通就要抽奶。今日陪月 ...

塞奶我覺得比bb 啜係最好既方法
我之前塞左點泵都泵唔到
就算用到好大力
一路按一路沖熱水都唔通
之後再泵都係唔得
但bb 一啜就通到
當然都要bb 咁啱餓又合作啦

大宅

回覆樓主

試下搵催乳師

大宅

2018復活節勳章

Mary媽咪 發表於 18-5-27 00:31
塞奶我覺得比bb 啜係最好既方法
我之前塞左點泵都泵唔到
就算用到好大力

已經成日比BB啜,按過個胸先比佢啜,但佢啜唔到勁喊,就算佢食到奶,嗰舊嘢附近d奶無晒,嗰舊嘢仲响度。

其實乳腺炎塞奶係咪一定硬㗎?我嗰舊嘢好似氣球裝住d水咁淋嘅,仲腫起咗搞到個胸变咗形

大宅

2018復活節勳章

emchiu 發表於 18-5-27 00:37
試下搵催乳師

我已經有陪月姨姨幫我推按催乳,佢係跟催乳師学的已做好多年但都搞唔掂,佢觉得嗰d唔似塞奶,因為唔硬,似氣球包住d水咁淋嘅但腫,但我照過超聲波話係奶

侯爵府

Peace1234 發表於 18-5-27 11:06
已經成日比BB啜,按過個胸先比佢啜,但佢啜唔到勁喊,就算佢食到奶,嗰舊嘢附近d奶無晒,嗰舊嘢仲响度。

...

我塞係硬架
可能我個b 識得超大力啜
佢依家可以啜到我之前d 小白點腫起左咁架
我未試過你既情況
你有冇試過bb 個下巴對住你有問題嗰個位黎啜?
我自己之前就坐sofa 抱住bb 食既
好多時個胸側邊有左/右都會有硬塊
用同一方法餵奶點食都唔通
一塞個人就唔好皮氣
泵又泵唔出
後尾我用攬球式餵奶先通返個人即刻開心返
之後間唔時都會塞
後尾轉左瞓係度餵
bb 舒服時我都舒服好多
就塞少左,間唔時都會有硬塊但瞓係度餵都通到
唔會好似之前咁要轉方式餵

別墅

Peace1234 發表於 18-5-26 23:29
已經睇咗產科医生同照咗超聲波知道係乳腺炎,而家食緊抗生素但一直都無燒,医生話再唔通就要抽奶。今日陪月 ...

用薯仔敷啊,切成薄薄地一片,敷硬既地方,一變色就換新薯仔或者用椰菜敷,一片片用保鮮袋裝住,碌出d汁,之後一大塊葉敷,唔好敷到乳頭,敷完卑BB啜,我就兩次塞左就係甘通反

男爵府

回覆樓主

我之前食住止痛藥不停埋身餵,同埋沖涼時放奶

大宅

Peace1234 發表於 18-5-27 11:45
我已經有陪月姨姨幫我推按催乳,佢係跟催乳師学的已做好多年但都搞唔掂,佢觉得嗰d唔似塞奶,因為唔硬,似 ...

而家有好多老番,係咪呢個啊?
https://www.facebook.com/catherine.chow.5205/posts/10157363394864112

大宅

2018復活節勳章

Mary媽咪 發表於 18-5-27 12:47
我塞係硬架
可能我個b 識得超大力啜
佢依家可以啜到我之前d 小白點腫起左咁架

我有比BB啜唔同位置但都通唔到。我睇咗医生原来我已經發炎含朧,而家等緊做手术放朧

大宅

2018復活節勳章

tiffanytiu 發表於 18-5-27 22:17
用薯仔敷啊,切成薄薄地一片,敷硬既地方,一變色就換新薯仔或者用椰菜敷,一片片用保鮮袋裝住,碌出d汁, ...

我原來已經塞到含朧,凍fu都無用,而家等緊開刀放朧

侯爵府

Peace1234 發表於 18-6-1 17:20
我有比BB啜唔同位置但都通唔到。我睇咗医生原来我已經發炎含朧,而家等緊做手术放朧
...

可以去到咁誇張架
我冇塞既個胸唔可以掟
一touch 佢就會痛
d 皮膚都覺得痛

大宅

2018復活節勳章

Cathy2046 發表於 18-5-31 20:18
我之前食住止痛藥不停埋身餵,同埋沖涼時放奶

最衰我BB一啜唔到就發脾氣推開我個胸,不過好彩佢無食,因為已經有菌發哂炎含朧,而家等緊开刀放朧

大宅

2018復活節勳章

AggieBB 發表於 18-6-1 06:49
而家有好多老番,係咪呢個啊?
https://www.facebook.com/catherine.chow.5205/posts/10157363394864112
...

唔係佢呀

大宅

2018復活節勳章

Mary媽咪 發表於 18-6-1 17:23
可以去到咁誇張架
我冇塞既個胸唔可以掟
一touch 佢就會痛

係呀。我餵大囡塞個陣都係硬架,但今次係好似一個腫瘤咁裹面有朧,應該係囡啜損左入咗菌以有朧,而家要全身麻醉开刀放朧,之後要比姑娘每日洗傷口1-2個月,諗吓都驚。所以而家希望盡快收奶,咁会快d好返。

大宅

回覆 Peace1234 的帖子

咁仲可唔可以繼續餵/泵人奶架?

侯爵府

Peace1234 發表於 18-6-1 17:31
係呀。我餵大囡塞個陣都係硬架,但今次係好似一個腫瘤咁裹面有朧,應該係囡啜損左入咗菌以有朧,而家要全 ...

聽到都痛,希望你快d 收奶
請問你係睇邊類醫生架?婦科?
我呢個月尾會去做婦科檢查
如果係就到時問下醫生

大宅

2018復活節勳章

fishshum 發表於 18-6-1 18:06
回覆 Peace1234 的帖子

咁仲可唔可以繼續餵/泵人奶架?

医生話最好停咗人奶,因為傷口長期被奶浸住好難好,所以我想收奶,而家無餵無泵個胸硬晒,係好唔舒服先用手擠d出嚟,但而家唔搞佢佢都keep住滴奶,想擠鬆d又有奶柱,怕又刺激上奶

大宅

2018復活節勳章

Mary媽咪 發表於 18-6-1 18:29
聽到都痛,希望你快d 收奶
請問你係睇邊類醫生架?婦科?
我呢個月尾會去做婦科檢查

謝謝呀~

我一開始係响產科医生產後檢時叫佢幫我睇埋個胸的,佢安排我去照超聲波,但佢同超聲波医生都話係塞奶,但因為太腫,佢寫紙比我睇乳房外科医生,一睇就話有菌含朧要開刀放朧,但創傷大,所以我選擇抽朧睇吓得唔得先,我下午抽,晚上已腫,第2晚已腫到自爆咗,但都有腫,所以要開大d個傷口放朧

侯爵府

Peace1234 發表於 18-6-1 19:21
謝謝呀~

我一開始係响產科医生產後檢時叫佢幫我睇埋個胸的,佢安排我去照超聲波,但佢同超聲波医生都話係 ...

真係好嚇人
我依家乳頭都損左
但我冇塞奶
只係個胸成日會痛
有時直情唔好touch tim
皮膚都覺得痛

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊