自由講場

跳至

首頁
45678...32

尾頁

大宅

littlemicphone 發表於 18-5-27 17:51
不如你地自己諗下,當年你係父母,仔女唔識諗,你會洗啲錢叫佢去讀書,定買層樓等升值,再畀仔女有錢追尋自 ...

咁你當年自己有冇諗過拎筆錢做首期先?

好老實,睇唔起你呢啲靠父母俾首期嘅人,依家父母一定要俾首期你架?有本事咪自己賺首期返黎囉

複式洋房

mrschui 發表於 18-5-27 17:57
如果你會考唔好,仲有機會讀大學應該比心機考啲好成績!比人睇到你可能一時失手,你係得嘅。

我會考都失 ...
香港人係好現實,唔會畀機會一時失手嘅人

別墅

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

凳你父母難過,你有咩可以回報返佢地養育之恩 ? 你俾家用係好應該的,你檢討下啦

男爵府

littlemicphone 發表於 18-5-27 17:04
睇到有另一個帖講好唔好送仔女去外國讀書,我想分享下我嘅經歷,順便呻下

真係幾多人想去都無得去,仲怨父母

Mnbvcxdsa    發表於 18-5-28 00:53

珊瑚宮

畀面勳章

bmuimami 發表於 18-5-27 17:53
喺另一帖話畢咗業㗎
除非由頭到尾都係膠啦

佢話佢畢業啫,可能只係代表讀完,成績可能係

因為一般 HR 比較會 focus 喺最 update 嘅學歷,當然會考成績都會拎來做 reference.

大宅

momonicnic1107 發表於 18-5-27 17:52
係咪膠post黎架?作文都作得好啲啦……
我c6係澳洲新南威爾斯州大學畢業嘅,又唔見得好似你講俾 ...

UNSW係澳洲一線大學泥㗎,樓主講到澳洲啲大學好流

大宅

牛年勳章

littlemicphone 發表於 18-5-27 17:57
我起初係見有其他帖講有無人後悔畀仔女出國讀書,先分享自己心路力程,結果係畀人鬧爆 ...

見到你咁講,你的父母一定後悔,點解當初要供你去讀書,借用你那句:應該買層樓收租,養老好過

複式洋房

momonicnic1107 發表於 18-5-27 17:58
咁你當年自己有冇諗過拎筆錢做首期先?

好老實,睇唔起你呢啲靠父母俾首期嘅人,依家父母一定要俾首期你 ...
我當時邊識諗乜嘢叫買樓投資?

男爵府

咁講真係唔公平,樓主根本喺香港讀書不成,去到外國求其撘一間渣嘅大學求其乜科收就讀乜科,讀到嘅科目都應該心知肚明係咩料,自己有幾多料亦心中有數。正如HKU同樹仁大學都唔同料啦,騎騎呢呢喺樹仁畢業嘅人唔通同HKU畢業生同一level?
好怕呢種外國求其混幾年嘅人,本身又冇本事,就賴嗰個地方畢業渣,其實應該檢討吓自己

珊瑚宮

畀面勳章

littlemicphone 發表於 18-5-27 17:59
香港人係好現實,唔會畀機會一時失手嘅人

唔好咁多藉口啦,你大學畢業係乜嘢成績先?
又話自己係專業,邊方面嘅專業?考咗牌未?如果連個牌都考唔到,咁嗰幾年你讀咗乜呀?

珍珠宮

回覆樓主

你算吧啦!

複式洋房

小可愛11 發表於 18-5-27 18:00
佢話佢畢業啫,可能只係代表讀完,成績可能係

因為一般 HR 比較會 focus 喺最 update 嘅 ...
我大學成績係ok,唔係畢唔到業,喺澳洲要揾工我亦都有信心

大宅

小可愛11 發表於 18-5-27 17:43
唔讀名校都可以有成就,你冇用冇本事就咪鬼賴人,你父母生舊义燒都好過生你。
...

複式洋房

我唔係澳洲一線大學,但都唔係野雞,係香港hr井底之蛙,當曬我地係野雞要check會考成績

子爵府

littlemicphone 發表於 18-5-27 17:39
平心而論點解依家咁多人咁辛苦都要幫自己仔女入名校先?

咁好多人都憑自己努力有好成果

點解係怨父母無好好幫你安排?
既然係末代考生,依家都未夠30
拿拿聲進修去改變自己人生好過啦

大宅

回覆樓主:

樓主,我撐你。

Baby kingdom 好多收入唔錯既人,佢地自問覺得自己想當年讀書唔錯,所以而家有份好工係佢地自己既努力,睇野有盲點佢地唔知。

佢地唔會明白,出生在一個沒有遠見的家庭,其實影響幾咁大,樓主我明白你。

水晶宮

littlemicphone 發表於 18-5-27 18:04

咁而家返澳洲搵工囉
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

littlemicphone 發表於 18-5-27 18:07
我唔係澳洲一線大學,但都唔係野雞,係香港hr井底之蛙,當曬我地係野雞要check會考成績 ...

就算一級大學畢業,要睇會考成績依然好正常...

男爵府

littlemicphone 發表於 18-5-27 18:04

咁你e+點解吾返澳洲揾工?俾到家用,吾哂俾父母哦

複式洋房

係香港社會有病態,乜都要証書父幹,我想畀你地知個現實就畀你地批鬥,你哋再過幾年就知乜事,千其唔好買樓呀。完!

首頁
45678...32

尾頁

跳至