嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

熱血勳章

有冇人試過食冬蟲夏草呀, 我囡囡食左後終於止左咳啦!!!

之前有人同我講過, 但係睇左發覺成千幾蚊一
該用戶已被刪除

Re: 有冇人試過食冬蟲夏草呀, 我囡囡食左後終於止左咳啦!!!

大宅

Re: 有冇人試過食冬蟲夏草呀, 我囡囡食左後終於止左咳啦!!!

我會煲飯時,快收水,放2-3條在飯面,剪碎和飯一齊比仔仔食。

呢個方法好方便,每日一次,我試在三星期,中間有一星期發燒,無食,so far so good,冬蟲草對肺和腎好好。

男爵府

熱血勳章

Ronald媽媽,
咁你買一

大宅

磨粉朝早用水空肚沖服黎食重好,每朝只需少少就夠,加埋石斛重好,滋陰健胃、養肝強肺、補腎明目,大人細路都得,我自己朝朝都食,亦會加d落去煲飯仔比亞仔食。
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

男爵府

熱血勳章

lamlam816,

原來朝早食仲好d架? 我仲以為夜晚
該用戶已被刪除

別墅

Wing,

我個囡都on&off咳左成個月,有時冇mug咳,但成日都有d啖係喉嚨,結果食完mcdonald就感冒同咳番!
我成日燉川貝,好左好多都清唔哂呀!
個日去余仁生買猴棗散時都問過個sales咁情況食咩好,佢都介紹冬蟲夏草呀,不過佢話用來煲湯!不過若果食膠囊都ok我都想試下呀!請問d味苦唔苦ga?你仲有冇比其他止咳化痰既野佢食ga?
希望個個仔女健康冇病冇痛就好la!

大宅

Wing(婷婷媽咪)

我大約買左三両,有一両無入雪櫃,比蟲砫左,唔要得,我雪櫃二両,應該可以食好耐,我估起碼四個月。

冬蟲草無乜味,仔仔話唔好加入飯,不過我見佢食,個樣又無痛苦。

你食個隻係唔係"健肺宝"?

大宅

冬蟲草都有泥沙,當然靚就少d,如果買呢打粉食,就唔可以洗,就食埋d泥沙。

大宅

My girl has kept on coughing for the past 2 months and was treated as 'sensitive bronchitis' by the doctor in Sanitorium. My girl then take 'Ventolin' and 'Dimetapp' 3 times a day. Until recently, I have a chance to consult a doctor in Australia and was advised that 'Ventolin' will have side effects when take it so frequently. So, I stop the western medicine and eventually try to let my girl take ' 冬蟲草' + 'Birdnest' (2 table spoons) every morning before breakfast and it works. Worth to have a try.

大宅

我仔仔得9個月大咋, 請問可唔可以比佢食呀?

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Wing(婷婷媽咪),
而家仲係咪做呢個價?係咪除咗膠囊後溝水比佢食?
係咪"位元堂"?

子爵府

好媽媽勳章

[size=large]有無去韓國買冬蟲夏草

大宅

我有買過呀, 但係同中國的冬蟲夏草係完全唔同架.

男爵府

熱血勳章

我一次過答晒啦,

我諗應該仲係做緊$686孖裝再多送8粒, 即total40粒, 我係打開個膠囊將d粉倒落spoon到加水比婷婷食, 不過我未食過d粉未, 但我聞到都覺得幾重味架, 咁我之前都驚婷婷唔食所以又加落湯又加奶, 後來有日婷婷同我講話唔淨係加水就得喎, 咁佢話好味 :lol: 之前有位媽咪話早上食仲好, 咁我咪諗住聽朝先比婷婷囉, 點知佢上左床都突然走出黎話要食喎, 都唔知係唔係真係咁好食. 但有位媽咪話個小朋友9個月我諗就唔好食啦, 因為真係太細, 不過有樣野就係呢樣野唔係夾到所有人, 買之前問清楚會好d.

大宅

咁請問幾多歲先至比小朋友食好呀, 我係想用原條放落粥煲比佢食架.

大宅

Wing(婷婷媽咪),
我買果隻$1100'兩',同我個相熟朋友買開(佢自己開藥房),幾好冇乜沙,我重加埋石斛、花旗蔘、田七、丹心一齊磨,通常每次每樣磨二'兩',磨埋唔多架,得幾樽仔,價錢需然貴,但係我同老公食左兩年身體都覺得幾好,剛剛好開始比亞囝食,依加一星期會比囝囝3次加落飯仔到,亞囝果d就只係磨冬蟲草乜野都冇加,咁細唔駛加咁多野,剩係冬蟲草已足夠,剩冬蟲草磨埋唔多得一樽,不過每次只係比少少,都有排食,食左好貴d都值得,其實我初時食係因為有屋企人有cancer,做左化療好番又番發,後尾有人叫食冬蟲草話解毒,咁又即管就試下,點知食左一段時間(差唔多日日食),返去覆診時竟然冇左,所以個屋企人到依加都重keep住有食,不過就冇食得咁密喇!
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

別墅

我囝囝得18個月食唔食得??

男爵府

熱血勳章

Angelo_MaMa,
幾大先食得我真係唔敢講, 你不如去位x堂問一問再考慮.

lamlam816,
$1100呢個價錢可以接受喎, 咁你話一樽係唔係一

首頁
12345...11

尾頁

跳至