心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 唔知點解我越來越憎D大陸女人

其實仲有好多黑暗的問題,就係"假結婚".所以話~~香港男人~~~~唉!!!!

複式洋房

和諧之家裹面多數都係大陸婆..係裹面約四隻腳打麻雀都無問題.我有個朋友佢同老公唔岩所以入過去住.佢係香港人.佢話.裹面淨比你睡覺同煮野食地方.D送當然要自己買拉.佢話見到佢地餐餐魚大肉..都有甘多錢帶去..我朋友同佢地傾計.佢地重話自己帶住2.3個小朋友可以羅成萬蚊棕援..我朋友問佢有甘多D錢點里.佢話問朋友借.到時羅到咪還比佢羅.重教我個朋友係呢度有社工跟進羅公屋都快D.又話天水圍D屋又大又靚.舊屋我唔要家..橫店又唔洗交租..我朋友重話佢地都無為左無屋企返唔開心.日日好似開pathy甘.唔知佢係唔係當個度酒店呢..應該係佢地D有經驗大陸卜街介紹佢地去個度住.....至於我朋友同個仔日日住係個度等社工跟進.佢話個日佢入住之前都有十個大陸人等緊.見社工.

伯爵府

有時都唔知佢地係唔係夾埋屋企人,整單打老婆,做戲搏社工同情 ?-( 有時為左達到目的都會不擇手段!
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

子爵府

最憎D大陸人到香港呃野:

(1) 呃張 HKID card, D人到醫院生BB, 生完個BB就叫做 made in HK, 禁就有張 ID card...

(2) 呃醫院服務, 令到我地到公立醫院生BB時, 要迫住同呢D B Lee 巴啦野女人一間房訓...

(3) 呃綜緩, 呢D人又無工返, 但又有錢洗, 因為去社署哭哭啼啼做場戲law, 禁就有錢洗la.....

(4) 最可惡既係呃左好多人既爸爸,老公.....雖然牛吾飲水襟得牛頭低, 但如果無呢D女人, 就吾會有呢D事發生la.....

唉,我年年交D稅, 政府就浪費D錢在呢D人身上.......

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

別墅

今日我聽到個女人打去電台話:香港無話晤比佢地大肚落香港生,既然政府都比得佢地落黎,即係己經預左佢地會

大宅

我覺得最慘就係,
搞到香港有o左o既媽咪,
想去官立醫院生or攸產前檢查都去唔到,
因為full晒.
偉麟16/6                             偉灝25/720:41出世啦.                       11:33出世啦.3.41kg日                                     3.98kg17/6    8.83kg                     29/7     3.61kg                                            1/8      3.66kg[size=large]偉麟大相簿[size=large][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/109422]偉雄仔相簿

大宅

我都好憎D大陸女人

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

:evil: :evil:
cut綜緩for 這類cases - 越生得越比少啲$(唔好比佢地以為越生得多就有多啲綜緩&政府養), bb要餵人奶(増加親子關係, 減少開支 ).
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

大宅

非常同意 "andreaaa 782004" 嘅講法,
想補充一句, d 大陸人而家比到香港人嘅感覺就係
男盜女娼 :evil: :evil: :evil:

大宅

清華,復旦,北大…

還記得….嗎?

香港d大學生有得比嗎?

:-(
laughin' to keep from cryin'

複式洋房

如果D男人塭到甘多甚麼清華.復旦.北大D大學生落里香港做老婆就唔洗甘煩啦..起碼讀過書.有D家教......過D多數係北京.同上海上.大陸人里講佢地兩個地D人都末衰得曬.........你話..香港人.....衣著有D老土.....呢D係我地保守者...唔通你話有D湖南...湖北....四川.......落里香港做雞衣著露腔短裙個D叫新潮呀

大宅

我覺得呢個係一個邏輯上既問題。係咪一個兩個以至十個八個或幾百個例子畀我地見到,我地就可以下結論話所有 ”大陸女人” 都係好似d例子咁呢? 好似大陸d官最中意話香港同胞都係愛國既,我就覺得呢句係個大笑話一樣(點解? 你咁講係咪問過所有香港人呀? 我有香港身分證但係我有冇答過d咁既問題,依家你憑乜話我點?)。我地最多只可以話有d大陸女人好衰,唔可以話所有 ”大陸女人” 都係咁家嘛。更加唔可以3唔識7都歧視人,咁好唔公平wor。

我地講緊幾十億人呀,我唔信幾十億人都係咁衰。

我重有一個observation 就係香港既排隊文化都唔係好耐歷史。我記得細細個時經常見d人打尖,但依家當然少好多啦。

不過我都同意有好多女人係無恥既拜金主義信徒,而香港人響呢方面好彩比較少。

與其鬧人地,不如檢討下點解d人話香港人冇禮貌,naive,唔溫柔,唔成熟...啦。
laughin' to keep from cryin'

男爵府

wawamama
我都好同意你所講的.與其嘲笑別人不如先做好自己.其實不管是香港或國內都一樣會有讓人反感的人.
我有位親戚~~她常常很喜歡嘲笑別人,但她自己卻是那種去到餐廳食飯,見到d餐具靚就會拿回家,在街上俾亞婆撞一撞就破口大駡.......等等行為,數不盡~~~總之讓我很反感.但因為是親戚,又不敢說她.

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

AGREE WITH WAWAMAMA

有D 香港人以為自己好叻 查住架舊到唔舊的BENZ大大聲係到鬧人. 一D 文化都無 (我覺得HK 越黎越多LEE D 人呀!)

wawamama 寫道:
唔可以一竹竿打一船人。老實講香港人都有d害群之馬係粗魯冇禮貌貪小便宜自以為是講野唔經大腦聲大夾冇準兼衣著老土lar西面目可憎。

別墅

唔好意思!題外話,我真係好想知道D男人成日話D大陸女人好溫柔,夠竟係咪真係咁溫柔呢?定係??

因為我成日聽到D男人話大陸女人個個都好溫柔架!唔似香港D女人咁! 但係佢地講0既溫柔????

我個層樓都有幾個大陸女人,佢地D老公都話佢地溫柔,但係我覺得一D都唔溫柔,講野好粗魯,仲好大聲添,不過D男人大多數0既意思都係話個女人好識得服侍佢地,咁係咪即係話"狡"就係溫柔呢?
看得起肩膀,放得低重擔!大家活在快樂中 :-) 開心係成功0既開始 :cheeze:

侯爵府

上個星期六,我個細女學校叫佢去樂富中心表演...我同我大女就坐定定等睇野啦...點知前面有人走左...就坐左個大陸女人連佢老公&女落黎...佢個女一坐低就話睇唔到個台...企左係張櫈度睇...剛剛企正我前面...當時我無出聲...個大陸女人把聲就講"女,你攪到人地睇唔到架..."但係就由得佢繼續企係樹...當時真係好嬲...

有d大陸女人真係好衰...真係幫佢地唔落囉...

男爵府

Kayloveed
有錢咪温柔 law....冇錢咪走人 law......

禁止訪問

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

FEB 寫道:
Kayloveed
有錢咪温柔 law....冇錢咪走人 law......

哈.......絕句!

大宅

同意!同意, 佢地的行為黑唔黑人憎都算啦, 最討厭&不值o既係點解我地交稅o既人要養埋佢地呀 !!!! 我地就辛辛苦苦做, 佢地就他他條條收$ 想令我地唔歧視佢地都難啦 !!!

[quote]
sofar 寫道:
今日我聽到個女人打去電台話:香港無話晤比佢地大肚落香港生,既然政府都比得佢地落黎,即係己經預左佢地會

首頁

尾頁

跳至